“DOĞAL AFETİ SİYASETE MALZEME YAPMAYIN”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan geçtiğimiz gün yaşanan doğal afet üzerinden, kendisini siyaset üzerinden eleştirenlere sert cevap verdi. Başkan Gürkan, “Bu dalga geçilecek ya da siyasi malzeme yapılacak bir konu değildir. Doğal afetlerde bunu konu etmek ne ahlakidir, ne vicdanidir. Ben 4,5 yıldır siyaset yapmıyorum, yaptırmayın bana siyaset. Yoksa çok konuşurum, altından kalkamazsınız” ifadelerini kullandı.

“DOĞAL AFETİ SİYASETE MALZEME YAPMAYIN”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan geçtiğimiz gün yaşanan doğal afet üzerinden, kendisini siyaset üzerinden eleştirenlere sert cevap verdi. Başkan Gürkan, “Bu dalga geçilecek ya da siyasi malzeme yapılacak bir konu değildir. Doğal afetlerde bunu konu etmek ne ahlakidir, ne vicdanidir. Ben 4,5 yıldır siyaset yapmıyorum, yaptırmayın bana siyaset. Yoksa çok konuşurum, altından kalkamazsınız” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Kasım 2018 Cuma 08:33
“DOĞAL AFETİ SİYASETE MALZEME YAPMAYIN”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu’nda yaşanan geçtiğimiz gün yaşanan doğal afetle ilgili basın toplantısı düzenledi. Başkan Gürkan, doğal afeti siyasi malzeme yapanlara sert cevap verdi. Kendisinin 4,5 yıldır siyaset yapmadığını, hizmet etmek için uğraştığını ancak doğal bir afetin siyasi malzeme yapılmasının ahlaki olmadığını ifade etti. Başkan Gürkan, bana siyaset yaptırmayın dedi ve ekledi, “Yoksa çok konuşurum, altında kalır herkes.”
Altyapı konusunda belediye olarak ellerinden geleni yaptıklarını bütün işlemlerin bittiğini ancak İller Bankası’ndan gelecek ödeneğin hala çıkmadığını söyleyerek, “ 4 Aralık 2017’de biz alt yapı ihalesini yaptık. Bir hafta sonra tam bir yıl olacak. İktidar partisine son bir çağrı daha yapıyorum. 4 Aralık 2018’e kadar bekleyeceğiz. İller Bankası kredimizi onaylarsa, devam edeceğiz. Eğer onaylamazsa, Edirne halkıyla beraber Edirne Belediyesi, kendi gayretleriyle, kendi imkanlarıyla altyapı çalışmalarına başlayacaktır. Bunu da buradan ilan etmiş olalım. Kocasinan Mahallesi’nden başlayacağız.” dedi.
“ÇOK BÜYÜK BİR DOĞAL AFET YAŞADIK”
Başkan Gürkan, sel felaketi hakkında bilgiler vererek, “Meteoroloji Türkiye’de 1930 yılından beri kayıt tutuyor. Edirne’de de 1930 yılından bu yana en çok yağışın tespit edildiği yağış bu oldu. Bundan önce 1953 yılında metrekareye 110 kilogram düşen bir yağış var. Bu yağış onunda üzerinde. Edirne Merkez’de 128, 5 kilogram, Süloğlu ilçemizde ise 195,6 kilogram. Öncelikle Edirne’mize geçmiş olsun diyorum.  Gerçekten çok büyük bir doğal affet yaşadık. Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, AFAD bütün ekipler, bütün imkanlarıyla çok gayretli bir şekilde çalıştı. Biz Salı Akşamı Saat 01.00’den itibaren ben ve Başkan Yardımcılarımla 48 saattir hiç durmadan sahadayız. Ve ilgili birimlerimizde 48 saattir hiç durmadan çalışıyor. Çalışmalara hala devam ediyoruz.  Yağmurun başlaması ile birlikte sabaha kadar çağrı merkezimize 180, öğlene kadar 300, dün saat 17.30 itibariyle de toplam 427 şikayet ulaşmıştır. Bu şikayetlerin ilk etapta 252’si çözülmüş daha sonra geriye kalan 175 çağrı için devam edilmiş şanda bu 42’ye düşürülmüş ve bu 42 çağrı ile ilgili de alanda ekipleriz çalışmaktadır. Çevre belediyelerden belediye başkanı arkadaşlarımız aradı, ihtiyaçlarımızı sordu. Ellerindeki ekipmanlarını bize tahsil ettiler.” dedi.

“AMACIM SUÇLU ARAMAK DEĞİL”
Başkan Gürkan, Kocasinan Mahallesi’nin çok fazla etkilendiğini ifade ederek, “ Özellikle Kocasinan Mahallesi’nde yağışlar çok etkili oldu. Kocasinan Mahallesi kentin en alçak noktası olduğu için en çok su baskını oradaki apartmanların, sitelerin bodrum katlarında yaşanmıştır. Ekol Hastanesi’nin olduğu civarda çok ciddi su basması sorunları yaşanmıştır. Dr. Sadık Ahmet Caddesi ve etrafında 3 yıl önce yaptığımız bir rezervuar vardı.  Oradaki suları dalgıç pompalarla sorun haline gelmeden çekiliyordu ama Çarşamba sabaha karşı TREDAŞ’ın elektrik trafolarına su girme tehlikesi olasılığından dolayı elektriği kesmesinden ötürü dalgıç pompalar çalışmamıştır. Ve orada ciddi bir su birikintisine neden olmuştur. Bir suçlu arama değildir bu dediğim, durum tespiti anlamında bir söylemdir.” şeklinde konuştu.

“NE AHLAKİ, NE DE VİCDANİDİR”
Doğan afeti siyasi malzeme yapanlara sert cevap veren Başkan Gürkan, “Bugün itibariye evleri bodrum katlarda olup su basan 16 aile 2 gündür belediyemiz tarafından otellerde konaklatılmaktadır. Sayın Valimiz ile birlikte İskender Köy’de dere yatağında araç içinde mahsur kalan bir vatandaşımız için yardıma gidilmiş bu yardıma giden kaza kırım aracımız sel nedeniyle yan yatmıştır. Bu aracımız da çıkarıldı. 48 saattir durmadan çalışan personelime teşekkür ediyorum. Selden dolayı bu aracın yan yatması bazı siyasi çevreler tarafından alay konusu olmuştur. Ama bilsinler ki onların başına bir şey gelirse İtfaiye ekiplerimiz yardım için hazırdır. Bu bir doğal affettir. Oğulpaşa’da 78 yaşındaki bir ağabeyimiz maalesef vefat etmiştir. Bu dalga geçilecek ya da siyasi malzeme yapılacak bir konu değildir. Bunu siyasi malzeme konusu yapmaya başladığınızda İstanbul’da selde 34 kişinin öldüğünü, Ankara’yı konu yapabiliriz ama doğal afetlerde bunu konu etmek ne ahlakidir, ne de vicdanidir.” dedi

“İLYAS AKMEŞE’DEN DERS ALSIN”
Başkan Gürkan, AK Parti’den belediye başkan aday adayı olan Bilgin Özbaş’ın yaptığı paylaşımlara da değinerek, “Belediyemizde toplamda 45 araç ve 216 personelle 48 saattir çalışmaya devam ediyoruz. Metrekareye 128,5 kg yağışın düşmesi bunu bir doğal afet olduğunu göstermektedir. Bazı vatandaşlarımız haklı olarak bunu altyapıya bağlamaktadır. Ama bu doğal afeti karşılayacak dünyada hiçbir altyapı yoktur. Adı üzerinde doğal afet. Çarşamba sabaha karşı beni ilk arayanlardan biri AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe olmuştur. Kendisi geçmiş olsun dileklerini iletmiştir. Yardıma hazır olduğunu söyledi. Ama Ak Parti’nin Aday Adayı Bilgin Özbaş, ‘Edirne’de altyapı yok’ diye paylaşımlar yapmıştır. Aynı mantıkta gidersek Oğulpaşa’da, Sazlıdere’de, İskender Köy’de meydana gelen taşkınlarda Özel İdare’nin sorumluluğundadır. Özel İdare’nin Başkanı da Sayın Vali’dir. Sayın Vali’yi mi suçlayacağız taşkınlar için. Bilgin Kardeşim siyasete yeni girdi ama maalesef yanlış yerden başlıyor. İlyas Akmeşe’den insani ve vicdani ders almasını tavsiye ediyorum. Bu tür doğal afetler siyasi malzeme konusu yapılmaz.” ifadelerine yer verdi.

“ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Edirne’de altyapı sorunu olduğunu ilk günden beri söylediklerini aktaran Gürkan, “Kocasinan Mahallesi’nde bodrum katlarda biriken suları sürekli çekmeye çalışıyoruz. Dün itibariyle TREDAŞ ile ilgili bir sorun yaşadık. TREDAŞ’ın o bölgede su basan bodrumlardaki elektrik panolarının su altında kalması nedeniyle güvenlik nedeniyle elektrik verememesi ısınma sorununu ortaya çıkardı. Sayın Valimizle birçok kez görüştük,  kendisi de TREDAŞ ile görüştü ama TREDAŞ güvenlik nedeniyle bunu yapamayacağını söyledi. Bizde Sayın Valimizin gayretli çalışmalarıyla sadece şunu teklif ettik. Bu tür sorun olan 45 civarında apartman var. Onların elektrikleri kesilsin, diğerlerine verin ki elektrik sisteminde sorun olamayanlar ısınmasını sağlasın diye, ama bu talebimize dün akşam saatlerine kadar olumlu bir dönüş alamadık. Sayı Valimizin devreye girmesiyle kısmen elektrikler verildi. Bugün suların tamamen çekilmesiyle birlikte tüm sitelere elektrik verilmesi ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

 “O YERLERİ ŞİMDİ SU BASTI”
Konuşmasını, ‘Altyapı ile ilgili bugüne kadar Belediyenin işleri aksamasın diye sustum ama artık konuşmanın zamanı geldi’ diyerek sürdüren Gürkan, “2 Ağustos 2016 tarihinde Edirne Belediye Meclisi’nde bir karar aldık. Şehirde su basması meydana gelebilecek yerlerde su basma yüksekliğinin belediye tarafından belirlenmesine karar verildi. Ancak sonra bir vatandaş bu kararın iptali için dava açtı. Mahkemeye itirazımızda ve niye bunu yapmak istediğimizle ilgili olarak Yağmur suyundan etkilenen yerlerin haritasını verdik. Bu alanlarda yetkiyi biz meclisten aldık, demişiz. Drenaj ve su basma yüksekliği yetkisi bizde olsun ki ileri de sorunlar yaşamayalım demişiz ama İdare Mahkemesi o vatandaşımızın başvurusunu haklı bulmuş ve bizim aldığımız kararı iptal etmiş. Ama o yerleri şimdi su bastı.” diye konuştu.

“BUYRUN ŞİMDİ ONAYLATIN”
Başkan Gürkan, altyapı konusunda konuşmaya devam ederek, “4 Kasım 2016 tarihinde altyapıyla ilgili tüm projeler rapor haline getirildi. Ardından bu raporu meclise sevk ettik. Ondan sonra mecliste bütün çalışmaları yapmış, kararları almış. Sonra önce halk Referandumu yapılmış, projeler tamamlanmış. 3 Nisan 2018’de Belediye Meclisi’nde bir karar almışız. Kararda,  215 milyon 417 bin 826 TL İller Bankası’ndan kredi kullanılması ifadelerine yer vermişiz. İller Bankası’na 3 Temmuz 2018 tarihinde de kredi talebinde bulunmuşuz.  Ancak 5 aydır kredi talebimize cevap bekliyoruz. 5 ayda bir mahallenin altyapı çalışması bitmiş olurdu. Şimdi arkadaşlar diyor ki, ‘Belediye altyapı ile ilgili hiçbir şey yapmadı. Belediye altyapı ile ilgili referandumu yapmış, projelerini yapmış, belediye meclisinden 3 Nisan 2018’de kredi talep edilmesi kararını tüm partilerin meclis üyelerinin oybirliği ile almış ancak halen bu onaylanmış değildir. Çünkü muhalif bir belediye başkanısın. Ak Parti’nin bir iki aday adayı diyor ki, ‘Biz gelirsek hemen altyapıyı yaparız’. Arkadaşlar, Edirne’nin altyapı sorununu çözmesi için illa belediyenin sizde mi olması gerekir? Hani Edirne her şeyin üzerindeydi, her türlü siyasi bakışın, çalışmanın üzerindeydi? Edirne Belediye Başkanı altyapı ile ilgili kendi yapması gereken her şeyi yapmış. Tek bir ihtiyaç var kredinin onaylanması. Madem ki başkanlığı kazanırsanız bunu yapma, onaylatma gücünüz var, buyurun şimdi onaylatın. Fark ediyor mu? Edirne’ye hizmet illa sizin başkanlığınızda mı olması gerekiyor. Demek ki siz belediyeyi kazabilmek için Edirne Halkı’nın alması gereken hizmetleri engellediğinizi kabul etmiş oluyorsunuz. Siz seçimleri kazabilmek adına Edirne Halkı’na ceza veriyorsunuz, ceza çektiriyorsunuz. Edirne Halkı’nın hak ettiği hizmeti almasını siyasi gücünüzü kullanarak engelliyorsunuz. Buradan bu sonuç çıkıyor. Her şey hazır. Ak Parti İl Başkanı krediyi onaylatsın, bütün bilbordlara teşekkür ilanı asacağım dedim. Asarımda, çünkü önemli olan Edirne’ye hizmet. Edirne’ye hizmetin siyaseti olamaz. Sırf Recep Gürkan başarısız demek için, belediye şunu yapamadı demek için Edirnelilere eziyet çektirmeyin ayıptır, günahtır. Edirneliler zaten vergileriyle bu parayı ödüyor devlete, hakkı olanı istiyor. Bakın 2013’ten beri şehir stadı yapılacak. Protokol 2013’te imzalandı. 31 ili kapsayan bir paketti. 30 il yapıldı sadece Edirne yapılmadı.” dedi.
“KONUŞURSAM, ALTINDAN KALKAMAZSINIZ!”
Kendisinin 4,5 yıldır siyaset yapmadığını ancak yaptığı takdirde çok konuşacağını söyleyerek, “Ben 4,5 yıldır siyaset yapmıyorum, yaptırmayın bana siyaset. Çok konuşurum. Bugüne kadar konuşmadıysam bilmediğimden, çekindiğimden değil. Sadece Edirnelilerin işleri aksamasın diye. Yoksa çok konuşurum, altında kalır herkes kalkamazsınız. O yüzden doğal afetlerle siyaset yapmayın. ‘Bu doğal afetten belediye sorumlu ise Oğulpaşa’da olandan da İl Özel İdare sorumludur. Oradaki ölümden de 16 yıldır bu ülkeyi yönetenler sorumludur. 16 yıldır niye siz Oğulpaşa’nın, Sazlıdere’nin, İskender Köyün altyapısını yapmadınız bir vatandaşımızın ölümüne yol açtınız ?’ demem mi gerekiyor. Bunların dili ile mi konuşmamız gerekiyor. Ayıptır. Edirne’ye de yakışmaz. O yüzden bırakın burada durmadan çalışan belediye, valilik, emekçiler var. Onların işini yapmasına engel olmayın. Edirne Belediyesi altyapı çalışmaları projesini bitirmiştir, İktidar partisinden de kredinin onaylanması için destek beklemektedir. Bu Edirne’nin meselsidir.” ifadelerine yer verdi.

“ONAYLASALAR DA, ONAYLAMASALAR DA 4 ARALIK’TA BAŞLIYORUZ”
Başkan Gürkan son olarak kredinin onaylanmaması halinde kendi imkanlarıyla altyapı çalışmalarına başlayacaklarını söyleyerek, “ 4 Aralık 2017’de biz alt yapı ihalesini yaptık. Bir hafta sonra tam bir yıl olacak. İktidar partisine son bir çağrı daha yapıyorum. 4 Aralık 2018’e kadar bekleyeceğiz. İller Bankası kredimizi onaylarsa, devam edeceğiz. Eğer onaylamazsa, Edirne halkıyla beraber Edirne Belediyesi, kendi gayretleriyle, kendi imkanlarıyla altyapı çalışmalarına başlayacaktır. Bunu da buradan ilan etmiş olalım. Kocasinan Mahallesi’nden başlayacağız.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.