PANDEMİ KADININ YÜKÜNÜ ARTTIRDI!

Trakya Üniversitesi tarafından online olarak gerçekleştirilen ‘Pandemide Kadın Olmak’ konulu panelde konuşan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, “Pandemi sürecinde kadınlarımızın yükü her anlamda arttı.” dedi.

PANDEMİ KADININ YÜKÜNÜ ARTTIRDI!

Trakya Üniversitesi tarafından online olarak gerçekleştirilen ‘Pandemide Kadın Olmak’ konulu panelde konuşan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, “Pandemi sürecinde kadınlarımızın yükü her anlamda arttı.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Aralık 2020 Perşembe 06:28
PANDEMİ KADININ YÜKÜNÜ ARTTIRDI!

Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Pandemide Kadın Olmak’ paneli Trakya Üniversitesi sosyal medya hesaplarında online olarak gerçekleştirildi. AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM KEFEK Başkanı Dr. Fatma Aksal, TÜRGEV Başkanı Dr. Fatmanur Altun, Gazeteci-Yazar Hilal Kaplan ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in konuşmacı olarak katıldığı panelde; ‘Pandemide Kadın Olmak’ filminin gösterimi de yapıldı. Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun moderatörlüğünü yaptığı panelde konuşan Milletvekili Aksal, pandemi nedeniyle kadınların omzundaki yükün arttığını vurguladı.

“KADIN İSTİHDAMININ EN YÜKSEK OLDUĞU İLLERİN BAŞINDA EDİRNE GELİYOR”

Panelde konuşan AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM KEFEK Başkanı Dr. Fatma Aksal, “Gerçekten kadın ve sağlık denince herhalde Edirne’den daha uygun bir il olamaz diye düşünüyorum. Tabii biz hayatın her alanında kadınımızın daha fazla rol alması için mücadele ediyoruz. Ben memnuniyetle söyleyebilirim ki; kadın istihdamının en yüksek olduğu illerin başında Edirne geliyor. Bugün mecliste Edirne’nin bir kadın milletvekili var. Sağlık konusuna da gelince Edirne’de Darüşşifa’mız var. Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış Edirne’miz aynı zamanda Balkanların da sağlık üssü olmuş. Pandemi bittikten sonra herkesi 2. Beyazıt Külliyesi’nde misafir etmek isterim. Böylece Osmanlı’nın sağlık alanında Dünyaya nasıl örnek olduğunu da gösterebiliriz. Avrupa’da akıl hastaları zindanlara atılırken; biz sesle, müzikle tedavi etmişiz. Tıpta çok ileri aşamalara gelmişiz. Orada bir kadın cerrahımızın olduğunu da görmekten ayrıca mutluluk duyuyoruz.” dedi.

“KADINLARIMIZIN YÜKÜ HER ANLAMDA ARTTI”

Pandemi sürecinde kadınların yüklerinin arttığını söyleyen Aksal, “Dünyayı kasıp kavuran bu Covid-19 salgını toplumun her kesimini etkiledi. Toplumun temel taşı olan aileleri etkiledi. Ailenin direği olan kadınlarımızı hem sağlık, hem ekonomi, hem eğitim, hem de psikolojik anlamda çok fazla etkiledi. Farklı kadın gruplarını, farklı şekillerde etkilediğini görüyoruz. Çalışan kadınlarımızı, çalışmayıp evde olan annelerimizi ve büyüklerimizi ayrı olarak etkiledi. Bakıyorsunuz; pandemi nedeniyle yapılan ‘Evde Kal’ çağrısıyla çocuklarımız online eğitime geçti. Buna bağlı olarak kadınlarımız kendilerini öğretmen pozisyonunda buldular. Çocuğunun dersini yaptıran, dersini eskisinden çok daha fazla takip eden bir pozisyonda buldular. Çocuklar daha çok evdeler, evde daha çok zaman geçiriyoruz. Gerçekten evdeki yemek yükü arttı, temizlik yükü arttı. Belki çalışan annelerimiz yardım alıyorlardı, o yardımı alamaz oldular. Kadınlarımızın yükü her anlamda arttı.” ifadelerini kullandı.

“KADINA KARŞI ŞİDDETTE DÜŞÜŞ VAR”

Kadına karşı şiddet anlamında Türkiye’deki rakamlarda düşüş olduğunu belirten Aksal, “Kadınlarımıza baktığımızda istihdam anlamında da kısa çalışma belki bir avantaj oldu ama öte yandan istihdam kaybına en çok uğrayan kadınlarımızın olduğunu görüyoruz. Daha çok bir arada yaşıyoruz. Üzülerek söylemek istiyorum ki; bu pandemi sürecinde kadına karşı şiddetin arttığını görüyoruz. Ama Allah’a çok şükür ki bizim ülkemizde yapılan çalışmalar gösteriyor ki; gerek kadın cinayetlerinde, gerekse de kadına karşı şiddet anlamında ülkemizdeki rakamlarda bir düşüş var. Bu bizim bir tesellimiz. Çalışma anlamında tabii ki işini kaybeden kadınlarımız var. Ama medyaya baktığımda ya da insanlarla konuştuğumda daha çok olumsuz yönlerini görüyor, konuşuyoruz. Evet çok ciddi olumsuz yönleri var; sağlık olarak, ekonomik olarak. Ama tabii ki biraz işin pozitif tarafına da bakalım. Pandemide belki çok uzun yıllardır fırsat bulamadığımız birlikte olma, ailemizle daha çok zaman geçirme fırsatı bulduk.” şeklinde konuştu.

“YAPTIĞIMIZ ÇALIŞMALAR, HAZIRLIK OLMUŞ GİBİ OLDU”

AK Parti hükümeti olarak kadının güçlenmesi adına çok büyük girişimlerde bulunduklarını söyleyen Aksal, “Çok büyük işlere imza attık. Kadınlarımıza esnek çalışma saatleri getirdik. Annelerimize süt izinleri getirdik. Bir şekilde planlamadığımız bu pandemiye hazırlık olmuş gibi oldu. Birlikte geçirdiğimiz, çocuklarımıza daha fazla zaman ayırdığımız bu dönemleri de bu pandeminin bir artısı olarak görmeliyiz. Bu da geçecek. Geçici bir süreç, kimsenin daha önceden öngörmediği bir süreç. Bunu öncelikle sağlıkla atlatmaya çalışalım. Bunun etkileri tabii ki uzun yıllar sürecektir. Belki birçok şeyi geri getirebiliriz ama kaybettiklerimizi geri getiremeyeceğiz. O anlamda çok dikkatli olmak gerekiyor. Temizlik, maske ve mesafe kuralına uyalım. Çocuklarımıza özen gösterelim. Mümkün olduğunca süreci sağlıklı bir şekilde geçirelim.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.