DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLANDI

Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Törende konuşan Edirne Ziraat Odası başkanı Hüseyin Arabacı, buğday hasadının yaklaştığını dile getirerek, “Çiftçinin buğdaydaki fiyat beklentisi 7 liranın üzerinde” şeklinde konuştu.

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLANDI

Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Törende konuşan Edirne Ziraat Odası başkanı Hüseyin Arabacı, buğday hasadının yaklaştığını dile getirerek, “Çiftçinin buğdaydaki fiyat beklentisi 7 liranın üzerinde” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Mayıs 2022 Pazartesi 06:04
DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLANDI

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla Atatürk Anıtı'nda çelenk töreni düzenlendi.

Tören, Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı.  Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine dair konuşmayı Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı yaptı. Salgın hastalık, Rusya- Ukrayna savaşı ve artan mazot fiyatlarından çiftçinin etkilenmemesi için acil önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Arabacı, tarımsal üretimde kullanılan gübre ve mazotun üreticiye en az % 80 oranında sübvanse edilmesi gerektiğini dile getirdi.

GIDA KRİZİ KAPIDA BEKLİYOR

Arabacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz günlerde Covid-19 pandemisi derken, şimdi iklim krizi, girdi maliyetleri ve Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte tarımsal üretim noktasında acil önlem almazsak, gıda krizi bizleri kapıda bekliyor. Konu ciddi, zaman az. Ülkemizin bu süreçten kötü bir şekilde etkilenmemesi için kesinlikle birtakım acil önlemler alınmalıdır. Gübre ve mazot fiyatları bu üretim sezonunun başından beri ulaşılabilirlikten uzak ve tarımsal üretimin gıda güvenliğinin geleceği için ciddi tehdittir. Bu girdi kalemlerinde ciddi sübvansiyon uygulanmalıdır. ÇKS kayıtlarına göre tarımsal üretimde kullanılan gerçek miktarda gübre ve mazot üreticiye en az yüzde 80 oranında sübvanse edilmelidir. Elektrik girdi fiyatlarında tarımsal üretimde bu yıl ciddi problem yaratacaktır. KDV oranında yapılan iyileştirme olumlu olsa da kesinlikle yeterli değildir. Ayrıca ödeme dönemlerinde, çiftçilerimizin elinde nakit olmadığı için ödeme dönemleri hasattan sonra olması için çalışma yapılmalıdır.”

BUĞDAY FİYATI EN AZ 7 LİRA OLMALI

Arabacı, son bir yıldır üreticinin girdi maliyetinde yaşanan artışın göz önüne alınması gerektiğini vurgulayarak, buğday fiyatının buna göre belirlenmesini talep etti. Buğday hasadının yaklaştığını da hatırlatan Arabacı, “Buğday hasadının yaklaştığı bu günlerde Dünya buğday fiyatları rekor üstüne rekor kırmaktadır. En son yapılan ithalat ihalesinde buğdayın tonu 410 dolar seviyelerindedir. Üretimin devam ettiği bu süreçte gübre, ilaç, mazot ve elektrik fiyatlarındaki artış yüzde 300 seviyelerini bulmakta ve geçmektedir. Değerli yöneticilerimizden, Tarım Bakanlığından ve TMO’dan çiftçilerimizin mazotu 23 liradan, gübreyi 16 liradan satın aldığını görerek ve çiftçilerimizin mağdur edilmemesi için mutlaka maliyetin üzerinde bir refah payı da eklenerek fiyat açıklanmasını talep ediyoruz. Bugün çiftçilerimizin buğday için beklentisi 7 liranın üzerindedir” şeklinde konuştu.

HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ MUTLU DEĞİL

Hayvan yetiştiricilerinin mutlu olmadığını vurgulayan Arabacı, “Süt ve besi hayvancılığımız zor bir süreçten geçmektedir. Acil olarak hayvancılığımızı kalkındırma paketi açıklanmalı, yem fiyatları düşürülmeli ve yemde ciddi sübvansiyon uygulanmalıdır. Süte yapılan zamlar aynı gün yeme gelen zamlar ile eriyip gitmektedir” şeklinde konuştu.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.