DÜNYANIN EN İYİ YEMEK KİTABI EDİRNE'DEN

Edirne Belediye Başkanlığı Turizm Danışmanı Aydemir Ay ve Necmettin Erbakan Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Seçim birlikte yazdıkları Edirne Belediyesi tarafından 3 dilde yayınlanan 'Edirne Yahudi Yemekleri' isimli kitap dünyanın en prestijli yemek kitapları yarışması Gourmand World Cookbook Awards 2022'de alanında yarıştığı kategoride Dünya birincisi seçildi.

DÜNYANIN EN İYİ YEMEK KİTABI EDİRNE'DEN

Edirne Belediye Başkanlığı Turizm Danışmanı Aydemir Ay ve Necmettin Erbakan Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Seçim birlikte yazdıkları Edirne Belediyesi tarafından 3 dilde yayınlanan 'Edirne Yahudi Yemekleri' isimli kitap dünyanın en prestijli yemek kitapları yarışması Gourmand World Cookbook Awards 2022'de alanında yarıştığı kategoride Dünya birincisi seçildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Haziran 2022 Pazartesi 06:00
DÜNYANIN EN İYİ YEMEK KİTABI EDİRNE'DEN

136 sayfadan oluşan kitapta “Hamur İşleri - 19”, “Sebze Yemekleri - 14”,  “Balık Yemekleri -2”, “Etli Yemekler - 23” ve “Tatlılar - 18” bulunuyor.

Doç. Dr. Yılmaz Seçim ile birlikte yazdıkları 'Edirne Yahudi Yemekleri' isimli kitabın Dünya birincisi seçilmesini sosyal medya hesabından “Ve sonunda "Edirne Yahudi Yemekleri - Jewish Cuisine of Edirne” kitabımız  Dünya birincisi seçildi” şeklinde paylaşarak katkıda bulunan herkese teşekkür eden Aydemir Ay,  şunları aktardı:

“3 yılı aşkın süren Edirne Yahudileri Sözlü Tarih Çalışmamızın sonucunda, uzun çalışmalarımızın ve büyük özveri ve emek sonucu ortaya çıkarttığımız kitabımızın unutulmaya yüz tutan yemekleri sadece Türkiye değil dünya gastronomisinde de hak ettiği yeri alacağına  inanıyoruz.

Edirne Belediyesi'nin basmış olduğu ve 3 dilde yayınlanan 'Edirne Yahudi Yemekleri' kitabımızı Aydemir Ay ve Doç. Dr. Yılmaz Seçim birlikte yazdı. Dünyanın en prestijli yemek kitapları yarışması Gourmand World Cookbook Awards 2022'de alanında yarıştığı kategoride dünya birincisi seçildi.

Yarışmanın finali İsveç'in Umea şehrinde 4 Haziran 2022 Cumartesi günü gerçekleştirildi. Edirne Yahudi Yemekleri kitabını temsilen 500. Yıl Vakfı Başkanı Silvyo Ovadya katıldığı final seremonisinde ödülü kendi elleri ile alarak konuşmasını gerçekleştirdi.

Dünya ülkelerinin yarıştığı ve yemek kitaplarının Oscar'ı olarak adlandırılan Gourmand World Cookbook Awards'ta ödül almak bizleri inanılmaz memnun etti.

Kitabımızın basımı Edirne Belediyesi yayınları arasında yapılmıştır. Bu kitabın hayata geçmesinde önemli bir role sahip olan Edirne Belediye Başkanımız Sayın Recep Gürkan beye,

Edirne Kent Müzesi yayınları altında çıkan kitabımız a verdiği destekten dolayı Kent Müzesi Müdürümüz Recep Soyupak'a,  Kitabımızın hayata geçmesine vesile olan, kitabı çocuğu gibi görüp sahiplenen,  kitabın her virgülüne ve noktasında emeği olan, 500. Yıl Vakfı'nda kitabımızın daha doğru ve daha fazla tarifine ulaşmasını sağlamak için Edirne Yahudi Yemekleri Çalıştayı yapan saygıdeğer büyüğüm Silvyo Ovadya beye,  Kitabımızın çevirilerini büyük bir özveri ile yapan, gördiği hataları bizlere bildiren ve düzeltirken, araştırmamıza sürekli entellektüel desteğini de veren sayın Karen Gerson Sarhon hanımefendiye, Her bir yemeği benimle deneyen, daha doğru şekilde olması için yemekleri yapan fotoğraflayan sevgili eşim Gülce Ay'a, Zorlandığımız yemekleri İsveç'te sıkılmadan, usanmadan yapan ve kitabımız için fotoğraflayan Ivet Acu Güney hanımefendiye,  Yemek ve tarihçede takıldığım her zaman benim ansiklopedim olan ve yemekleri fotoğraflayan Hayim Behmoaras beye,

Kitabımın daha  düzenli olması için çalışan, didinen, Sözlü Tarih çekiminde 2017 yılından beridir beraber çalıştığımız ve beraber bu işi soyunduğumuz, tüm görüşme randevularını alan, fotoğraflayan  Edirne Yahudi Yemekleri Kitabımızın Genel Koordinatörü Şafak Kılıç beye, Ben yokken, kitabımıza zaman ayıramadığım zaman yemeklerin fotoğraflarını çeken canım oğlum Arhan Ay'a,  Kitabımızda yer alan yemekleri yapan ve fotoğraflayan Yılmaz Seçim hocamıza,  Kitabımızın editörü abim Özdemir Ay'a, kitabımızın dizaynı,kitapla 24 saat uğraşan, didinen en iyi dizayn için çalışan canım arkadaşım Mahmut Can Papiroğlu  beye,  kitabımızın tariflerini oluşturan; Avram Avigdor, Beti Biçaço, Dora Adato, Efrahim Adato, Eti Adato Granit, Eti Baruh Kan, Hazmonay Derazon, İda Avigdor, İda Benromano Pardo , Ida Kanitler, Inez Romano , Gila Benmayor, Forti Barokar, Jacob Kaneti, Suzy Benbasan, Lea (Lili) Halfon, Luna Romano, Marie Benmayor, Moiz Bayer, Nisso Kaneti, Roza Avigdor, Sara Barokas, Soli Avigdor, Suzi Maçoro, Zizi Ovadya'ya teşekkürlerimi sunarım.

Kitabımıza destek veren ve yazıları ile büyük değer katan Şövalye Haldun Z Tüzel beye, Turyid Başkanımız Kaya Demirer beye, Sahrap Soysal hanımefendiye, kitap kapak yazımızı yazan Gila Benmayor hanımefendiye, Trakya Yemekleri Araştırmacısı Ali Çakır beye sonsuz teşekkürlerimi sunarım.

Kitabın oluşması için 3 saatlik Sözlü Tarih çekiminde bizlere Edirne Yahudi Yemekleri sofrası kuran Gila Benmayor ve annem olarak nitelendirdiğim dünyanın en tatlı kadını Marie Toledo Benmayor'a, tariflerde bana yardım eden, daha farklı tariflere ulaşmamada önümü açan ablam İnez Romano'ya, kitapta yer alan tariflerde bizlere yardımcı olan ve kitabı oluşturan unuttuğum değerli dostlarımıza teşekkür ederiz. Yukarıdaki yazdığımız kişiler bu işin A Milli Takımdır. Böylesine bir takım çalışması ile yazılmış bir kitabın ödül almaması olmazdı.  Herkese çok ama çok teşekkür ederiz.”

Haber Merkezi

Son Güncelleme: 13.06.2022 15:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.