DURMAZ  “ İTHALET YERİNE YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ”

MHP Edirne İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Durmaz,  tarım kesiminin durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Durmaz tarımda ithalat yerine yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

DURMAZ  “ İTHALET YERİNE YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ”

MHP Edirne İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Durmaz,  tarım kesiminin durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Durmaz tarımda ithalat yerine yerli üretimin teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Eylül 2018 Çarşamba 08:41
DURMAZ  “ İTHALET YERİNE YERLİ ÜRETİM DESTEKLENMELİ”

MHP İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Durmaz yaptığı açıklamada tarım kesiminin durumunu değerlendirdi. Akaryakıta yapılan zammın çiftçileri zor durumda bırakacağını belirten Durmaz şunları kaydetti, “Son günlerde açıklanan tarım ürünleri ithalinde gümrüklerin sıfırlanması  önemli bir olay. Özellikle bunun zamanlaması çok daha dikkat çekici. Tam böyle mahsul hasadının yapıldığı zamanda yapılması   tarım ürünlerini işleyen tüccara , fabrika sahiplerine denmek isteniyor ki fiyatları yükseltme gibi   en ufak bir durum olursa  ithalat yaparak fiyatları düşürürüm manasına geliyor.” dedi.

BUGÜN TARIMDA HER ŞEYİ İHTAL EDER DURUMA GELDİK

Türkiye’nin bugün tarımda  tüm ürünleri ithal eder duruma geldiğinden yakınan Durmaz; “ Bu durumu benim aklım almıyor. Dolar bu oranda yükselmiş, bu koşullarda  mal da değerini bulsun ki vatandaş malını üretmeye gücü olsun.Onun yanında akaryakıta elektriğe yüksek oranda zam yapıldı. Gübre fiyatları da aşırı zamlandı. Neden gübre ithalatı için karşı önlem alınmıyor?

Bana göre devlet tarım konusunda yanlış politika uyguluyor.Bu devletin takdiri olabilir fakat bana göre çok yanlış bir uygulama. Halkı topraktan kopardığınız zaman yeniden toprağa dönmesi çok zor. Fiyatların yükselmesi belli bir orana kadar yükselecek.Bu arz talep meselesidir.Talep olduğunda her zaman fiyatlar yükselir.Piyasada mal çoğaldığında otomatik olarak fiyatlar düşer.Bunu piyasa kendi kendine düzene sokuyor.Ben bir ziraat mühendisi olarak bu uygulamayı yanlış buluyorum.Meslek kurumlarının üst yönetimleri bu sorunları bazı dile getiriyorlar. Bu ne kadar etkili oluyor onu kamuoyunun bilgisine sunuyorum.Ziraat Odaları ,Ziraat mühendisleri odaları  olanlar karşısında tepkilerini dile getiriyorlar. Hükümet bu uyarıları ne kadar dikkate alıyor bilemiyorum.” Değerlendirmesi yaptı.

İTHAL EDİLEN HAYVANLARIN DURUMU ORTADA

Ülkede ithal edilen hayvanlarının durumuna dikkat çeken  Durmaz, “Ülkemize ithal edilen hayvanların durumunu gördük . Şimdi de şarbon olayı gündemde.Dilerim bu dar bir alanda kalır.Bu gösteriyor ki ithal edilirken hayvanlar iyi bir kontrolden geçirilmiyor.Bu hayvanlar veteriner hekimlerin kontrolünden geçirilmiş olsaydı bu sorun başımıza gelmezdi.Bilindiği gibi şarbon insan sağlığını da etkileyecek bir hastalık.Biz hayvancılığı kendi ırkımız hayvanlarla geliştirebiliriz. Benim düşüncem şu. Bırakalım et fiyatları artsın. Et fiyatları arttığı zaman bizim üreticilerimiz yeniden köyüne döner.Hayvancılığa özen duyulur, bu alanda yatırım olur.bir iş dalında  para kazanıldığında insanlarımız o alana  yönelir.Bunun yanında tarım ürünleri için de durum böyledir.Tarım ürünlerimizin de tamamına yakını ithal ediliyor. Bu ithalat yapılacağına bu alanda müdahale edilmeden  ithalat özendirilmediği zaman vatandaşlarımız  eskiden olduğu gibi yine tarım ürünlerini üretir.” Diye konuştu.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.