Edirne Başbakan’ı bekliyor !

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe'nin tek aday olarak katılacağı 6. Olağan Kongre için yarın şehrimize geliyor. 30 Aralık 2017 günü saat 13.30'da şehrimize gelecek olan Başbakan Yıldırım'ın, Edirne ekonomisi ile ilgili çeşitli müjdeler vermesi bekleniyor.

Edirne Başbakan’ı bekliyor !

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım, AK Parti İl Başkanı İlyas Akmeşe'nin tek aday olarak katılacağı 6. Olağan Kongre için yarın şehrimize geliyor. 30 Aralık 2017 günü saat 13.30'da şehrimize gelecek olan Başbakan Yıldırım'ın, Edirne ekonomisi ile ilgili çeşitli müjdeler vermesi bekleniyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Aralık 2017 Cuma 10:23
Edirne Başbakan’ı bekliyor !

    AK Parti Edirne İl Kongresi 30 Aralık 2017  günü yapılacak. Mimar Sinan Spor salonunda yapılacak  olan 6. Olağan Kongrede mevcut İl Başkanı İlyas Akmeşe,  seçimlere tek aday olarak katılacak.
“BAŞBAKAN EDİRNE'YE GELİYOR”
Bu arada 30 Aralık günü yapılacak olan kongreye Başbakan Binali Yıldırım'da geliyor. Saat 13.30'da Edirne'ye gelerek kongreye katılacak ve bir konuşma yapacak olan Başbakan Yıldırım'ın Edirnelilere özellikle ekonomi konularında müjde vermesi bekleniyor.
STK'LAR  NE BEKLİYOR?
Başbakan Binali Yıldırım'ın Edirne ziyareti öncesinde, Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk taleplerini aktardı.
    ÖZTÜRK: “ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI MUTLAKA YAPILMALIDIR”
    Tarım konusunda arazi toplulaştırmasının önemine değinen Öztürk, “Bölgemizde yürütülen, ancak çok ağır işleyen arazi toplulaştırması çalışmalarının hızlandırılması sonucunda, tarımsal işletmelerde verim, kalite ve maliyet problemlerinin çözümünün sağlanmasının yönünde gerekli yasal, ekonomik ve sosyal süreçlerin hızla tamamlanması gerekmektedir. Arazi toplulaştırması mutlaka yapılmalıdır. Gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığımız tarafından 29 Şubat 2012 tarihinde Ankara'da düzenlenen 'Miras Hukuku Çalıştayı' ile başlatılan süreci destekliyoruz.” dedi.
ÖZTÜRK: “KIRMIZI ET AÇIĞININ KAPATILMASINA KATKI SAĞLAYACAKTIR”
    Öztürk, Hayvancılık konusunda ise Aile Tipi Hayvancılık İşletmelerinin Geliştirilmesi ve Desteklenmesi ve destekleme uygulamaları hakkında taleplerde bulunarak, “Bölgemizde bulunan hayvancılık işletmelerinin hayvan varlığı ortalama 7-8 baş olarak tespit edilmiştir. Mevcut haliyle verimliliği düşük olmakla birlikte, ekonomik getiri anlamında üreticiyi tatmin etmemektedir. İşletme büyüklüklerinin AB ülkelerinde olduğu şekilde 50-60 adet sağılır hayvan kapasitesine çıkartılması, verimliliği artırmakla birlikte ekonomik getirinin yükselmesiyle köyden kente göçü engelleyerek, üreticinin yerinde istihdam edilmesini temin edecek ve hayvancılık faaliyetlerinin iş kolu olarak algılanmasını sağlayacaktır. Bu kapsamda hazırlanacak özel tip projeler, hibe desteği verilmek ve özel vergi muafiyetleri sağlanmak suretiyle desteklenmelidir. Hayvan varlığının artması, ülkemizin kırmızı et açığının kapatılmasına katkı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. 
Çiftçinin kredi alırken teminat bulabilmesini sağlayacak önlemlerin alınması gerektiğini ifade eden Öztürk, “Sektöre ilişkin sıfır faizli uzun vadeli kredi sağlanması olumlu bir adım olmakla beraber, çiftçinin tek varlığı olan köylerdeki gayrimenkullerin bankalar tarafından teminat olarak kabul edilmemesi nedeniyle çiftimizin bu kredilere erişimi mümkün olmamaktadır. Çiftçimizin kredi alırken teminat bulabilmesini sağlayacak önlemler ivedilikle alınmalıdır. Prim ödemeleri 3-5 yıllık periyotlar için tespit edilmeli ve üreticinin ekim dönemindeki ihtiyaçlarını karşılayabilmesi amacıyla avans prim ve piyasa şartlarına göre ek prim uygulamasına geçilmelidir. Et üretiminin fabrikası olan damızlık süt hayvanları, 1 kg sütün, 1 kg kesif yeme denk olması sağlanarak korunmalıdır. Bunun içinde süt tozu tesisleri kurularak üretimin fazla olduğu dönemlerde arz fazlası süt tozu üretilerek değerlendirilmelidir. Süt tozu ve krema ithalatına izin verilmemelidir. Köylerde merkezi olarak süt sığırcılığı işletmelerinin kurulması, nitelikli eleman yetiştirilmesinin ve üreticinin kendi kaba yemini yetiştirmesi desteklenmelidir. Hayvancılık sektörünün girdi maliyetleri düşürülmelidir.” şeklinde konuştu. 
ÖZTÜRK: “ÇEVRE KİRLİLİĞİNE NEDEN OLACAK SANAYİ YAPILAŞMALARINA İZİN VERİLMEMELİDİR”
    Son olarak tarımsal altyapı ve planlama konusunda su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımı hakkında taleplerini aktaran Öztürk, “Küresel ısınmanın daha fazla gündemde olduğu günümüzde, en sıcak kış aylarını yaşamaktayız. Bu açıdan bakıldığında sadece yaptırım değil daha kalıcı ve sürdürülebilir politikalar geliştirilerek zaten daralan yeşil alanların korunması ve insanlığın en önemli maddesi su kaynaklarının da etkili ve dikkatli kullanılması için gerekli düzenlemelerin yapılması Timebet gereklidir. Trakya ve Marmara bölgesinde özellikle sanayiden kaynaklanan yeraltı su kaynaklarının kullanımı nedeniyle gelecekte ciddi su sıkıntısı çekilebilir. Bunun önlenmesi ve şimdiden gerekli tedbirlerin alınması için 'Marmara ve Trakya Bölgesi Yüzey ve Yeraltı Sularının Kullanım ve Yönetim İdari Yapısı' çalışmaları başlatılmalıdır. Bölgemizdeki yer altı ve yer üstü su kaynaklarının ve orman arazilerinin kirletilmemesi adına bölgede çevre kirliliğine neden olacak sanayi yapılaşmalarına izin verilmemelidir. Sanayi tesislerinde arıtma tesislerinin çalıştırılması yönünde enerji desteği sağlanmalıdır. Önümüzdeki dönemde su ve enerjinin dünyadaki stratejik önemi giderek artacaktır. Verimli tarım arazilerinin kişilere rant sağlamak üzere amacı dışında kullanılmasının önlenmesi gerekmektedir.” dedi.    
“İŞ ADAMLARI HIZLI TRENİ BEKLİYOR”
Edirne'de iş yapan ticaret erbabının hızlı treni beklediğini ifade eden Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt, “Edirne'ye hızlı trenin gelmesi, bir anda kentin çehresini değiştirecektir. Hızlı tren, Edirne'nin ticaretini değiştirecektir. Bu konu, en çok beni ilgilendiriyor. Ben, ETSO Başkanı olarak Edirne'nin ticarette ileriye gitmesini, gelişmesini istiyorum. Hızlı tren projesi, ilimiz için çok önemli. Bilindiği gibi, İstanbul'a 250 kilometre yakınız ve 2 saatlik bir kara yolu seyahati var. İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 20'si Edirne'ye hızlı trenle gelirse Edirne'yi ihya eder. Edirne'mizde hem tarihi eser sayısı fazla hem de ilimiz Avrupa'ya açılan sınır kapısıdır. Edirne'nin hızlı trenle beraber çağ atlayacağını düşünüyorum." Dedi.
Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, Edirne'de ticaret yapan esnaflar olarak taleplerini şu şekilde bildirdi:  
    İNAĞ: “GÜN GELECEK BAKKAL ARAYIP BULAMAYACAĞIZ”
    “Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 5362 sayılı Kanun çerçevesinde teşkil edilmiş kamu kurumu niteliğinde sivil toplum örgütüdür. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne bağlı Edirne İli genelinde 34 meslek odası ve 15163 kayıtlı esnaf ve sanatkar bulunmaktadır. Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak Edirne İlinde lokomotif sektörler olarak gelişmesini istediğimiz öncelikli sektörler 'Turizm' ve 'Tarım' sektörleridir. Ancak esnaf ve sanatkarlar ölçeğinde en büyük sıkıntımız zincir marketlerin mantar gibi çoğalarak açılmaya devam etmesidir. Bu zincir marketler her sokak başına açılır duruma gelmiştir. O sokakta faaliyet gösteren en başta bakkal olmak üzere manav v.b. 60-70 farklı meslek grubundaki esnafı yok etmektedir. Avrupa'da Almanya, İtalya gibi ülkelerde olduğu gibi gün gelecek bakkal arayıp bulamayacağız. Çünkü bu zincir marketler büyük sermayenin açtığı karlılık oranı ile hareket eden işletmelerdir. Bir bakkal kar oranı düşse dahi faaliyetine devam eder ancak bu zincir marketler zamanla açıldıkları gibi kapanmaya başladıklarında yine zorluğu halkımız çekecektir.
İNAĞ: “PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDAKİ KANUN, HAYAL KIRIKLIĞI OLDU”
    Esnaf ve sanatkarlar olarak büyük AVM'lerin açılmasına karşı değiliz. Bu AVM'lerin bünyesinde isteyen esnaf ve sanatkarlar dükkan kiralayarak ticari faaliyet yürütebilmektedirler. Ancak büyük umutlar ile beklediğimiz 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun' bizler için hayal kırıklığı olmuştur. Bu Kanun ile önemli düzenlemelerin yapılmasını beklerken esnaf ve sanatkarlara verilen tek hak ile AVM'lerde toplam satış alanının yüzde 5'i kadar alan rayiç bedel üzerinden kiraya verilmek koşulu ile esnaf ve sanatkarlara ayrılmıştı. Fakat uygulamaya gelindiğinde Edirne'de son açılan AVM'de olduğu gibi esnaf ve sanatkarlara otoparkın olduğu yerden izbe şeklinde çok kötü durumdaki dükkanların ayrıldığına şahit olduk. Ayrıca rayiç bedel olarak belirlenen bedellerin bir esnaf ve sanatkarın ödemesi oldukça güç olduğunu belirledik. Bu durumda perakende ticareti düzenlemesini beklediğimiz, esnaf ve sanatkarlara haklar vereceğini düşündüğümüz 'Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunu' bizlere hiçbir fayda sağlamamıştır.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.