EDİRNE BELEDİYESİ 25 MİLYON TL KREDİ KULLANACAK!

Edirne Belediye Meclisi’nin Temmuz Ayı Olağan Toplantısında, Edirne Belediyesi’nin kamu ve özel sektöre olan borçlarının düzenli bir şekilde ödenebilmesi için faiz dahil 25 Milyon TL’lik kredi kullanılması için Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yetki verilmesi; AK Parti Grubu’nun ret oyuna rağmen, oyçokluğuyla kabul edildi.

EDİRNE BELEDİYESİ 25 MİLYON TL KREDİ KULLANACAK!

Edirne Belediye Meclisi’nin Temmuz Ayı Olağan Toplantısında, Edirne Belediyesi’nin kamu ve özel sektöre olan borçlarının düzenli bir şekilde ödenebilmesi için faiz dahil 25 Milyon TL’lik kredi kullanılması için Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yetki verilmesi; AK Parti Grubu’nun ret oyuna rağmen, oyçokluğuyla kabul edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Temmuz 2019 Çarşamba 08:58
EDİRNE BELEDİYESİ 25 MİLYON TL KREDİ KULLANACAK!

Edirne Belediye Meclisi Temmuz Ayı Olağan Toplantısı Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda, 5’i gündemdışı olmak üzere toplam 14 madde görüşülerek karara bağlandı. Başkan Gürkan meclis açılışında yaptığı konuşmada; 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Otel’de hayatını kaybeden 33 kişiye ve 15 Temmuz 2016’da gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişiminde şehit düşenlere Allah’tan rahmet diledi. Başkan Gürkan ayrıca konuşmasında, Enver Paşa’nın 21 Temmuz 1913’te yaptığı harekatla Edirne’nin bağımsızlığa kavuşmasının da öneminden bahsetti.

142 NOLU SOKAĞA TAMERGİL’İN İSMİ VERİLECEK!

Meclisin 5’inci gündem maddesinde, Edirne’de çok uzun yıllar hekimlik yapan; birçok insanın sağlığına kavuşmasını sağlayan Dr. Sergülen Tamergil isminin bir sokağa verilmesiyle ilgili dilekçeyi değerlendiren Cadde ve Sokak İsimleri Komisyonu’nun aldığı karar mecliste görüşüldü. Dr. Sergülen Tamergil isminin meclis kararıyla Şükrüpaşa Mahallesi’nde 142 Nolu sokağa verilmesi oy birliğiyle kabul edildi.

“HİÇBİRİMİZ SUDAKİ İNDİRİME KARŞI DEĞİLİZ”

Meclisin 9’uncu gündem maddesinde ise; Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü Ücret Tarifesi başlığı altında bulunan Genel Hükümlerin bazı maddelerindeki değişiklikler görüşüldü. Maddenin görüşülmesi sırasında konuşan Başkan Gürkan, “Geçen ay arkadaşlarımızın verdiği su fiyatlarında indirimle ilgili önerge için Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Prensip olarak komisyon da, şahsım da buna karşı değiliz. Bunun olması gerektiğine inanıyoruz. Sudaki indirim, İstanbul örneğinde olduğu gibi Plan Bütçe Komisyonumuz çalışmasını bitirdikten sonra, muhtemelen Ağustos Ayı’nda olabilir. Komisyonumuz yaptığı çalışmayı getirecek ve bu konuyu bir karara bağlayacağız. İstanbul başarılı bir uygulama yaptı. Onun aynısının Edirne’de de olması için bir neden yok. Ancak Edirne Belediyesi’nin en büyük geliri su. Biz su alacakları konusunda ciddi sıkıntıdayız. Alacaklar biriktiği için vatandaşlarda sıkıntıya girmeye başladı. Elbette vatandaşın suda indirim istemesi hakkı. Son 3 yıldır, hatta bu yıl 4. yıl biz meskenlerde kullanılan sulara zam yapmadık, 3 lira 15 kuruş. Dikkatinizi bir hususa çekmek isterim. İstanbul’da 1. Kademedeki, 10 metreküpe kadar olan sulardaki fiyat indirimden sonra 4 lira. Biz de indirim yapılmamış; 4 yıldır zam yapılmamış halde 10 metreküpe kadar 3 lira 15 kuruş; İstanbul’da indirimden sonraki fiyatı 4 lira. Buna dikkatinizi çekmek isterim. Ama buna rağmen indirim benim için de uygundur.” dedi.

2 AY FATURASINI ÖDEMEYENİN SUYU KESİLECEK!

Faturaların ödenmesi noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Başkan Gürkan, İstanbul’da ve Tekirdağ’da ikinci fatura ödenmediği takdirde suların kesildiğini hatırlatarak, “Biz bu indirimle birlikte bunu da mutlaka gündeme almak durumdayız. Çünkü hem ödeyene haksızlık hem de vatandaşta bu ödemeler arttığında ödeyemez hale geliyor. Ortalama bir meskenin aylık su tüketimi 50 lira civarında. Bin lira borcu olduğunda, bu 20 aydır faturasını ödemediğini işaret ediyor. Bin lira belki ciddi bir rakam gibi durmuyor ama 20 aylık bir ödeme olmadığı için bu aslında ciddi bir borç. Bu rakam büyüdükçe de ödenebilirlik azalıyor, çünkü gecikme faizleri de yansıyor. Zaten Edirne Belediyesi’nin aboneler ile yaptığı sözleşmede de, 2 fatura ödenmediği takdirde suyun kesileceği hükmü var. Lütfen su faturalarımızı zamanında ödeyelim. Borçlanan vatandaşlar lütfen Su Kanal Müdürlüğü’ne, Mali Hizmetler Müdürlüğü’ne başvurarak, su borçlarını yapılandırarak ödeme içerisine girsinler.  Bizim bu hizmetleri yapabilmemiz için mutlaka kanunen almamız gereken gelirlerimizi, tahsil etmemiz gerekiyor.  Su yaşam hakkıdır, doğrudur ama su yaşam hakkı ücretsiz değildir. Keşke ücretsiz verebilsek. Keşke bir kanun çıkarsalar su, elektrik, doğalgaz ücretsiz deseler biz de buna uysak. Ama bütçemizde yer alan kalemlerle ilgili bu tahsilatları yapmak zorundayız. Bununla ilgili işlemleri de arkadaşlarımız uygulamaya başladılar. Su faturalarını ödememeyi alışkanlık haline getirmiş konut ve iş yerlerinin sularını kesmeye başladılar. Bundan sonra 2 faturanın ödenmemiş halinde suyun kesilmesi işlemi kararlılıkla uygulanacak.” ifadelerini kullandı.

25 MİLYON TL KREDİ KULLANILACAK!

Gündemdışı 2’nci maddede ise; kamu ve özel sektöre olan borçların ödenebilmesi için İller Bankası’ndan teminat mektubu almak suretiyle yurtiçi, kamu ve özel bankalardan 36 ay vade ile faiz dahil 25 milyon TL kredi kullanılması hususunda Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yetki verilmesi konusu görüşüldü. Başkan Gürkan madde görüşüldüğü sırada yaptığı konuşmada, “Ekonomik durumu anlatmaya gerek yok. Şirket nedeniyle hem SGK borçlarımız, hem vergi borçlarımız toplam bugün itibariyle 63 Milyon TL cari borcumuz var. Bizim ölçeğimizdeki bir belediyeye göre çok büyük bir borç değil bu. Mesela Enez Belediyesi’nin 60 Milyon TL civarında borcu var. Havsa Belediyesi’nin zannediyorum 40 Milyon TL civarında borcu var. Ancak hem sezonu kaçırmamak adına hem de kamuya olan borçların düzenli bir şekilde ödenebilmesi için 2018 yılı kesinleşmiş gelirlerimizin 213 Sayılı Vergi Usul Kanununa göre yeniden değerleme oranını arttırmamız neticesinde, bu rakam 259 Milyon 110 bin liraya tekabül ediyor. Yani 25 Milyon TL faiz dahil kredi alabilirsek, yüzde 10’unu geçmeden borçlanmış olacağız. Tabi İller Bankası’ndan teminat mektubu almak suretiyle bunu yapmamız gerekiyor. Yöntem olarak da meclisimiz uygun görürse, ihale yapma yetkisiyle ilgili encümenimizin ihale yapmasını Edirne’de faaliyet gösteren tüm kamu ve özel bankaların bu ihaleye resmi yazıyla davet edilerek, açık bir şekilde kamera kayıtlarıyla bu ihalenin yapılması ve en düşük faizi hangi banka veriyorsa, kredinin oradan kullanılması konusunda bir çalışmamız oldu. Bu 25 Milyon TL faiz dahil krediyi aldığımızda, borçlarımıza göre orantılı bir şekilde şu anda yaklaşık 3 Milyon TL’lik hacizlik borcumuz var. Onları da ortadan kaldırarak hem riski azaltmış hem de sistemin çalışmasını sağlamış olacağız. Şehrimizin ihtiyacı olan hem asfaltlama hem de bakım-onarım çalışmalarının sezonu kaçırmadan yapılmasını sağlayacağız. Tabii SGK ve Vergi Dairesinde olan sorunlarımız da bitmiş olacak.” şeklinde konuştu.  Başkan Gürkan’ın konuşmasının ardından AK Parti grubu, bunun önemli bir konu olduğunu ve gündem maddelerinde görüşülmesi gerektiğini ifade etti. Ardından yapılan oylamada; AK Parti’nin ret oylarına rağmen, madde oyçokluğuyla kabul edildi.

İŞLETMELER BİR ARADA, YAZIHANELER AYRI AYRI İHALE EDİLECEK!

Gündemdışı 3’üncü maddede ise; Otogar içi işletmelerin (büfe, restoran, kuaför, WC) bir arada ihale edilmesi, 12 yazıhanenin ise ayrı ayrı ihale edilmesi konusu görüşüldü. AK Parti Grubu ihalelerin tümünün her tesis için ayrı ayrı yapılmasını isterken; ihaleler için zamanın daraldığını dile getiren CHP Grubu bu şekilde oylanmasını talep etti. Madde; AK Parti Grubu’nun ret oyuna rağmen, oyçokluğuyla okunduğu şekilde kabul edildi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.