EDİRNE BELEDİYESİ TÜM DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ YÖNTEMLE DENETLENECEK!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışı kapsamında bağımsız bir dış denetim firmasıyla anlaşacaklarını söyleyerek, “Hesaplarımızı o firmanın denetimine açarak sadece Türkiye’de değil; tüm dünyada kabul görmüş bir yöntemle belediyemizin hesaplarını denetleteceğiz. Bu, şeffaf ve hesap verebilir yönetim ilkesinin en somut göstergesidir.” İfadelerini kullandı. 

EDİRNE BELEDİYESİ TÜM DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ YÖNTEMLE DENETLENECEK!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışı kapsamında bağımsız bir dış denetim firmasıyla anlaşacaklarını söyleyerek, “Hesaplarımızı o firmanın denetimine açarak sadece Türkiye’de değil; tüm dünyada kabul görmüş bir yöntemle belediyemizin hesaplarını denetleteceğiz. Bu, şeffaf ve hesap verebilir yönetim ilkesinin en somut göstergesidir.” İfadelerini kullandı. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Mayıs 2019 Çarşamba 08:55
EDİRNE BELEDİYESİ  TÜM DÜNYANIN KABUL ETTİĞİ YÖNTEMLE DENETLENECEK!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclis Salonu’nda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Gürkan burada yaptığı açıklamada, halka hesap verme toplantılarının bu dönemde de devam edeceğini ve şeffaf yönetim anlayışı gereği bağımsız bir dış denetim firmasıyla çalışmaya başlayacaklarını belirtti. Başkan Gürkan, gıda sektöründeki işyerlerinin denetimlerinin sıklaşacağını ve özellikle fiyat listesi olmayan esnaflara kanuni yaptırımlar uygulayacaklarını da ifade etti. Başkan Gürkan ayrıca Edirne’yi temiz tutmanın herkesin görevi olduğunu belirterek, esnafa ve vatandaşlara uyarılarda bulundu ve önümüzdeki süreçte, ‘Mahallemi Temizliyorum’ kampanyası başlatacaklarını söyledi.

“HESAP VERME TOPLANTILARI DEVAM EDECEK”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, basın toplantısında yapmış olduğu açıklamada, “2014 yılında göreve geldiğimizde şeffaf, açık ve hesap verebilir bir belediye yönetimi uygulayacağımız konusunda Edirne Halkı’na söz vermiştik. Bunu da elimizden geldiğince büyük oranda başarmaya çalıştık. Ne kadarını başarıp başaramadığımız halkımızın takdiri ama bunun için bir gayret sarf ettik. Uzunca bir süre 6 ayda bir halka hesap verme toplantıları yaptık ki; hesap verme toplantılarını bizim yaptığımız bağlamda yapan tek belediye bizdik. Yani sadece belediye binasına ya da belli yerlere bütçenin belli rakamlarını asıp şu kadar alacağımız, şu kadar paramız, şu kadar borcumuz var şeklinde değil; basının huzurunda, tüm halkı eksiksiz ve ayrımsız toplantıya davet ederek,  halka açık hesap verme toplantıları yaptık. Hesap verme toplantılarına bu dönemde de devam edeceğiz. Her 6 ayda bir hesap verme toplantılarını yapacağız.” dedi.

“BAĞIMSIZ DIŞ DENETİM FİRMASIYLA ÇALIŞACAĞIZ”

Başkan Gürkan şeffaf ve hesap verebilir yönetim anlayışı içerisinde bağımsız bir dış denetim firmasıyla anlaşacaklarını açıklayarak, “Bunu Türkiye’de yapan belediye var mı? Varsa kaç tane var? Bilmiyorum. Belediyemizin hesapları için biz her yıl bir denetim komisyonu kuruyoruz ve o denetim komisyonu 5 gün boyunca belediyemizin hesaplarını inceliyor. Sonrasında hazırladıkları rapor belediye meclisine geliyor. Ama bu çok profesyonel bir denetim değil. Biz bunun daha profesyonel olması gerektiğini düşündük. Bu yüzden bağımsız dış denetim firması ile çalışma kararı aldık. Firma henüz belli değil. Bununla ilgili çalışmaları başlatma talimatını verdim. Bağımsız Dış Denetim yetkisini almış bir firmayla anlaşacağız ve hesaplarımızı o firmanın denetimine açarak sadece Türkiye’de değil; tüm dünyada kabul görmüş bir yöntemle belediyemizin hesaplarını denetleteceğiz. Bu şeffaf ve hesap verebilir yönetim ilkesinin en somut göstergesidir. Bununla ilgili belediyenin kurumsal anlamda yapılanması, eksikliklerinin giderilmesiyle ilgili çalışma da bunun içerisinde olacak, belediyemizin tüm birimlerinin başta ben olmaz üzere performans denetimi, performanslarının ölçülmesi, görevini ne kadar iyi yapabildiği ile ilgili de bir çalışma olacak.” ifadelerini kullandı.

“CANLI YAYINLAR DEVAM EDECEK”

Başkan Gürkan, Belediye Meclis Toplantılarının bundan sonraki süreçte sosyal medyanın yanı sıra, yerel televizyon ve Web TV’lerden de canlı olarak yayınlanacağını belirterek, “Belediye Meclis Toplantılarını daha öncede canlı yayınlıyorduk ama özellikle İstanbul’dan sonra çok ilgi görmeye başladı bu olay. Belediye Meclis Toplantılarımız, belediyemizin ve benim sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanmaya devam edecek. Belediye Meclis Toplantımızın şehrimizin yerel televizyonu ve web TV’lerden de canlı olarak yayınlanması için Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğümüz bir çalışma yapacak ve vatandaşlarımız Belediye Meclis Toplantılarını sosyal medya hesaplarından, yerel televizyondan ve Web TV’lerden canlı olarak izleyebilecek. Halkın belediye meclisinin nasıl çalıştığını, neler konuştuğunu canlı olarak izlemesini arzu ediyoruz.” dedi. 

“BU ŞEHRİ TEMİZ TUTMAK HEPİMİZİN GÖREVİ”

Başkan Gürkan Edirne’nin çok önemli bir kent olduğunu ve Edirnelilerin de özellikle çöp ve temizlik konusunda sorumluluğunu yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Vatandaşların çöplerini konteynıra atmak yerine yere bırakmasını, Edirne’ye yapılan bir haksızlık olarak nitelendiren Başkan Gürkan, “Edirne’ye 2018 yılında 5,5 milyon turist geldi. Bu Türkiye’de o ismini duyduğumuz meşhur şehirlerin neredeyse hiçbirinin ulaşamadığı bir rakam. Böyle bir şehri temiz tutmak hepimizin görevi. ‘Belediye ne iş yapacak’ denilerek, çöplerin sokaklara atılmaması gerekiyor. Maarif Caddesi’nde özellikle orta kapıda biz her türlü yöntemi denedik. En son dedik ki, buradaki işyeri sahipleri buradan günde 5 kez geçecek çöp arabasını beklesin o saatlerde çöpünü çıkarsın, gayet basit. Bu bütün Avrupa’da böyle. Geçtiğimiz gün arkadaşlarımız bir video gösterdi; bir esnafımız plastik çöp torbaları içinde çöpleri sokağa bırakıyor, sokak hayvanları da geliyor poşetleri parçalıyor, her taraf çöp. Belediye bu esnafa ceza yazarsa haklı mıdır, haksız mıdır? Bence haklıdır. Bir esnafımız saati önceden bildirilmesine rağmen çöpün alınma saatlerin dışında çöpleri niye oraya bırakır? Bunların dağılacağını bile bile niye oraya bırakır? Bu şehir hepimizin değil mi? Bu şehri temiz, bakımlı tutmak hepimizin görevi değil mi? Vatandaşlık sadece ‘ben seçtim, her şeyi o yapsın’ değil. Bunu beraber yapacağız. Biz şehrimizi çok seviyoruz. İnsanlarımızı çok seviyoruz. Onların rahat, konforlu bir şehirde yaşaması için gece gündüz çalışıyoruz. Ama hemşehrilerimizin de bize destek olması gerekiyor. Temizlik İşleri Müdürlüğümüz tekrardan çöplerin hangi saatte alınacağını esnafımıza iletecekler. Bu saatler dışında çöp çıkaran esnafımıza gerekli cezaları uygulayacağız.” ifadelerini kullandı.

“KAMPANYA BAŞLATACAĞIZ”

Çöp ve temizlik konusunda kampanya başlatacaklarını dile getiren Başkan Gürkan, “Belediye ekipleri ve mahallelinin de katkısıyla ‘Mahallemi Temizliyorum’ diye bir kampanya başlatacağız. Kampanyayı önce Umurbey Mahallesi’nde başlatacak ve sonrasında tüm mahallerimizde uygulayacağız. Bu şehri nasıl vatandaşlarla birlikte yaşıyor, yönetiyorsak, her şeyi de vatandaşlarla birlikte yapalım, vatandaşlarla birlikte olalım istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“FİYAT LİSTELERİNİ KOYMAYAN ESNAFA YAPTIRIM UYGULAYACAĞIZ”
Başkan Gürkan, özellikle gıda sektöründeki işyerlerinin denetimlerinin de sıklaşacağını belirterek, “Başkan Yardımcım Ertuğrul Bey’e talimat verdim. Ramazan Ayı olması nedeniyle bütün fırınların, işyerlerinin hem hijyen, hem kalite, hem de fiyat etiketleri açısından denetleyin dedim. Buradan bütün esnaflarımıza bir kez daha hatırlatmak isterim; lütfen ne satıyorsanız satın ama fiyat listesi olacak. Fiyat listesi olmayan esnaflarımızla ilgili biz kanuni yaptırımları uygulamakta kararlıyız. 1-2 esnaf fiyat listesi koymuyor diye bu şehrin kötü anılmasına müsaade edemeyiz. Özellikle yeme-içme sektöründeki esnafımızın fiyat listesinde hassas olmaları gerekiyor. Çok bir şey istemiyoruz. Zaten benim esnafım fiyat listesinin dışında ücret almaz, talep etmez. O zaman bunu önceden ilan etmiş olacağız. Gelen turist bakacak listeye, hesabına uygunsa alışıverişini yapacak yada yemeğini yiyecek.   Ama bunun olmaması kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Aslında müşteri kaybediyor, tereddüt ediyor turistler oraya girmekte, kendi kendilerine kötülük ediyorlar. Lütfen fiyat listelerini koyunuz. Fiyat listelerini koymayan esnafımıza yaptırım kararlarını uygulamak mecburiyetindeyiz.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.