EMEKLİLERİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE VERİYORLAR

Emekli Sen Edirne Şubesi üyeleri Cumartesi günü Saraçlar Caddesinde Emekliler Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

EMEKLİLERİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE VERİYORLAR

Emekli Sen Edirne Şubesi üyeleri Cumartesi günü Saraçlar Caddesinde Emekliler Haftası nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Temmuz 2021 Pazartesi 06:50
EMEKLİLERİN HAKLARI İÇİN MÜCADELE VERİYORLAR

Saraçlar Caddesindeki açıklamayı Emekli Sen Edirne Şube Sekreteri Ayşe Çotuk okudu. Açıklamasına, Mustafa Kemal Atatürk’ün "Mazide muktedirken bütün kuvvetiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan milletin istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur” sözüyle başlayan Çotuk, bilindiği üzere her yıl 28 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında Emekliler Haftası’nın kutlandığını hatırlattı.

Emeklilerin yıllardır haftalarını kutlayamadığını ifade eden Çotuk, “Günlerimizi hak gaspları ile mücadele halinde geçiriyoruz. Nitekim bu yılı, geçtiğimiz yıl olduğu gibi iktidarın bir lütuf gibi sunduğu “zam" vaatlerinin aksine, hem pandemide bizleri evlerimize kapatan hem açlık ve yoksullukla baş başa bırakan hem de “işçiye, emekçiye, emekliye değil sermayeye bütçe" tavrının benimsendiği aşikâr olan politika ve uygulamalarla geçirdik” dedi. 

Türkiye’de 8 milyon emeklinin açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiğini hatırlatan Çotuk, açıklamasına şöyle devam etti:

“5 milyon emekli ikinci bir işte çalışmakta ya da iş aramakta, 2.5 milyon emekli aylık 763 lirayla geçinmek zorunda bırakılmaktadır. Ancak bu kara tablonun karşısında dimdik bir şekilde bu Emekliler Haftası'nda da tekrar söylüyoruz: Biz iktidarla, biz sermayeyle aynı gemide değiliz. Bizler gemileri inşa edenleriz, bizler o gemilerin yüzdüğü sularda cansız bedeni kıyıya vuranlarız, bizler her krizin faturasını ödetmeye çalıştığınız işçileriz, bizler yıllarca emek veren, alın teri döken şimdi ise "artı değer üretmiyorsanız yaşamaya hakkınız yok” denilen emeklileriz.

İşçi, emekçi ve emekliler olarak ne geçmişimizi ne de geleceğimizi bize bırakmayan bu düzenle barışmamız, bu iktidarla kol kola yürümemiz mümkün değildir! Tekrar söylüyoruz:

Bizler; Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret almanın, Emekli ücretlerinin sadece enflasyona endeksli değil; milli gelir artışı da göz önüne alınarak belirlenmesinin, Emekli ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesi için acilen bir intibak yasasının hayata geçirilmesinin, Emeklilikte yaşa takılanlar adı altında yaratılan sorunun bir an önce eşitlikçi bir biçimde çözüme kavuşturulmasının, Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılmasının ve kamusal sağlık hizmetinin sağlanmasının, Emeklilikte yaşayabileceğimiz güvenli çevre şartlarının oluşturulmasının, Toplumla ilişkilerimizin sürdürülebilirliğinin sağlanmasının, Bizleri ilgilendiren her türlü politikanın hazırlanma sürecine aktif olarak katılmanın ve Tüm bunlar için toplu sözleşmeli sendikal hakkımızın tanınmasının mücadelesini veriyoruz.

Emekliyiz; emeğin dokuduğu her ilmeğin değerini bilen, o ilmeği dokumuş olan, o ilmeği dokuyan, o ilmeği  okuyacak olan insanın yaşamı için mücadele edenleriz. Evet, bizler emekliyiz; demokrasi ve sınıf mücadelesinden emekli olmayanlarız! İnsanca bir yaşam için mücadele ederek Emekliler Haftası'nı hak ettiğimiz şekilde, başka bir dünya mümkün diyerek çıktığımız yolda; zafere ulaştığımız günlerde kutlayacağız!”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.