EDİRNE'DE "LALE DEVRİ"

Osmanlı'nın ve Lale'nin başkenti Edirne'de laleler rengarenk açtı. Tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Edirne, açan lalelerle eşsiz bir güzellik ortaya koyuyor.

EDİRNE'DE "LALE DEVRİ"

Osmanlı'nın ve Lale'nin başkenti Edirne'de laleler rengarenk açtı. Tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Edirne, açan lalelerle eşsiz bir güzellik ortaya koyuyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Nisan 2022 Salı 06:33
EDİRNE'DE "LALE DEVRİ"



Edirne Belediyesi tarafından kentin çeşitli bölgelerine ekilen laleler, havaların ısınmasıyla birlikte açtı. Yol kenarlarını ve tarihi camilerin etraflarını süsleyen laleler, rengarenk görüntüleriyle eşsiz bir güzellik sunmakta. Kentte baharın müjdecileri arasında sayılan laleler, kısa ömürlü de olsa doğanın yeninden uyanışının sembolü olarak baharın sevincini artırıyor ve gelen konuklarımızı da güzellikleriyle cezbediyor.
LALENİN BAŞKENTİ EDİRNE
Lale Edirne'de bir çok tarihi eserin süslemesinde motif olarak kullanılmıştır. Hatta Edirne Sarayının bahçesinde lala behçelerinin varlığı da rivayet edilmekte.
Lalenin Türkiye’den Avrupa’ya hangi tarihte götürüldüğü kesin olarak bilinmemektedir. Avusturya-Macaristan İmparatoru’nun Sultan Süleyman nezdinde ki büyükelçisi O. G. Busbecq’in İstanbul’dan Avrupa’ya götürdüğü bitkiler arasında lale soğanlarının da bulunduğu sanılmakta. Busbecq, hayatında ilk defa karşılaştığı, bir çiçeğin (lale) Edirne yakınlarına yolun kenarındaki tarlalarda yetiştirildiğini, 1554 ilkbaharında bu yoldan geçerken gördüğünü hatıratında kaydetmektedir. 
Lale, Osmanlı imparatorluğu döneminde, bilhassa XVI – XVÜI. Yüzyıllar arasında, süs bitkisi ve süsleme motifi olarak çok büyük bir önem kazanmıştır. Sultan Üçüncü Ahmed (1673-1736)’in saltanatının son yıllarında, bu ilgi doruk noktasına çıkmış ve bu dönem bazı tarihçiler tarafından “Lale Devri” olarak isimlendirilmişti.
Gözde Kabasakal
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.