Edirne, Fatih Sultan Mehmet’i Andı

Fatih Sultan Mehmet’in 586’ıncı doğum yılı sebebiyle hem Fatih Sultan Mehmet’İ anmak hem Fatih Sultan Mehmet’in Edirneli olduğunu hatırlatmak hem de tarihi geleneklerimizi hatırlamak için Edirne’de çeşitli etkinlikler yapıldı.

Edirne, Fatih Sultan Mehmet’i Andı

Fatih Sultan Mehmet’in 586’ıncı doğum yılı sebebiyle hem Fatih Sultan Mehmet’İ anmak hem Fatih Sultan Mehmet’in Edirneli olduğunu hatırlatmak hem de tarihi geleneklerimizi hatırlamak için Edirne’de çeşitli etkinlikler yapıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
31 Mart 2018 Cumartesi 11:19
Edirne, Fatih Sultan Mehmet’i Andı

      Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde İlber Ortaylı’nın konuşmacı olduğu  “Fatih ve Edirne” isimli Betsmove konferansla başlayan etkinlikler Selimiye Camii’nde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunmasıyla devam etti.  Fatih Sultan Mehmet için Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okunurken Selimiye Camii İmamı Alp Can Çelik  “ Fatih Sultan Mehmet Han Edirneli olduğu için, Edirne’de doğduğu için Edirne Selimiye Camii’mizde Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif ziyafeti tertip etmekteyiz. Cenabı hak Fatih Sultan Mehmet Han hazretleri efendimizin şefaatini bizleri nail eylesin . Onun yolunda ilerlemeyi bizlere nasip etsin.” İfadelerinde bulundu.

İSTANBUL’U FETHEDEN MEDENİYET EDİRNE’DE ŞEKİLLENDİ

Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif bittikten sonra yine Selimiye Camii’nde Fatih Sultan Mehmet’in heykelinin önünde mehteran takımı bir konser verdi.  Konserde tarihi mehter marşları söylenirken bir yandan da tarihi Osmanlı şerbeti ikram edildi. Konserde konuşan Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu “Biz iki yıldır sayın valimizin direktifleriyle Kültür ve İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda doğum etkinlikleri düzenliyoruz. Bildiğiniz gibi İstanbul’un fethi çağ açıp çağ kapatan bir olay. Dolayısıyla Fatih Sultan Mehmet hep İstanbul’la bütünleşmiş durumda. Oysa ki Fatih Edirne’de doğdu, Edirne’de okudu, İstanbul’u alma çalışmalarını Edirne’de yaptı, İstanbul’u fetheden medeniyet Edirne’de şekillendi. Biz halkımıza Fatih’in Edirneli olduğunu anlatmak için, hatırlatmak için bu tip etkinlikler düzenliyoruz.” Dedi.

Mehteran takımının konserinden sonra etkinlikler, Atatürk Anıtı’nda geleneksel spor gösterisiyle devam etti.  Edirne Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği etkinlikte sporcular geleneksel spor branşları olan aba güreşi, kuşak güreşi, şalvar güreşi, ağaç güreşi, yağlı güreş, karakucak güreşi, ve matrak oyunlarını sergilediler.  Gösteride konuşan Edirne Gençlik ve Spor Bakanlığı İl Müdür Vekili Zekeriya Bayrak “Edirneli Fatih Sultan Mehmet Han Hazretleri’nin anma etkinlikleri kapsamında valiliğimiz himayelerinde bu gün geleneksel spor etkinliklerimizi gerçekleştiriyoruz. Halkımızın teveccühü güzel. İnşallah bunu yeni sarayımız ayağa kalktıktan sonra yeni sarayımızda da yapmak isteriz. Bu sporları aynı zamanda Geleneksel Sporlar Federasyonu desteğiyle yapıyoruz. Bu sporları halka tanıtmak istiyoruz aynı zamanda bu spor branşlarının kurslarını da veriyoruz. Tüm halkımızı da bu kurslardan faydalanmaya davet ediyoruz.” Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.