EDİRNE KIRMIZISINA BELEDİYE  SAHİP ÇIKTI

 Edirne Kırmızısı olarak bilinen geçmişi on yedinci yüzyıla dayanan, çeşitli karışımlardan oluşan  bu özel  rengi Edirne belediyesi sahiplendi.Bu rengin tanıtımına katkı sağladı.

EDİRNE KIRMIZISINA BELEDİYE  SAHİP ÇIKTI

 Edirne Kırmızısı olarak bilinen geçmişi on yedinci yüzyıla dayanan, çeşitli karışımlardan oluşan  bu özel  rengi Edirne belediyesi sahiplendi.Bu rengin tanıtımına katkı sağladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
28 Mart 2019 Perşembe 08:20
EDİRNE KIRMIZISINA BELEDİYE  SAHİP ÇIKTI

Konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, “ Edirne Kırmızısı bin altı yüzlü yılların sonunda  Osmanlı Devleti’nde Edirneli boya ustalarının çıkarttığı bir kırmızı renk. Bu renk  kırmızı boyadan elde edilmiyor. Edirne kırmızısı kumaşa işleniyor. Kumaşa işlendikten sonra 7 tane işleme tabi tutuluyor. Bu işlemler sonunda Edirne kırmızısı ortaya çıkıyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan Edirne keşfeti yaptığında bu Edirna kırmızısı üzerine yapıldı. Edirne’ye gelen ziyaretçiler, seyahat acenteleri yetkilileri Edirne kırmızısı ile tanıştılar.  Böylece yüzyıllar sonunda  Edirne kırmızısından yapılan kravat ve fularlar gelen misafirlere hediye edildi.  Gala gecesi de Edirne kırmızısı üzerine tasarlandı. Ulusal basından Edirne’ye gelen basın mensupları Edirne kırmızısı kravatları takarak geldiler. Basılan ürünlerde renk olarak  genellikle Edirne kırmızısı kullanılıyor. Belediye Başkanı Recep Gürkan bu rengi kurumsal renk olarak kabul etti”

BU RENGİ ANLATAN KİTAP VAR

Açıklamada  daha sonra  şu görüşlere yer veriliyor, “  Edirne kırmızısının yapılışını anlatan bin yedi yüzlü yıllarda yazılan bir kitap var.Bu kitap Edirne kırmızısının boyanma yöntemini anlatıyor.Bu kitapta gramajları ile birlikte detaylı şekilde rengin  tarifi yapılıyor.Bu kitap  Edirne Belediyesi kütüphanesine alındı.  Bir süre sonra Edirne belediyesi olarak bu  boyanın organik olarak   üretimi yapılacak. Bu konuya değer vermesi gereken Trakya Üniversitesi Edirne açısından değerli olan bu konuya gerekli duyarlılığı göstermedi. Bu konuda üniversite’den bir öğretim görevlisi tarafından bir proje hazırlanmasına karşın Bu proje Trakya  üniversite tarafından dikkate alınmadı.”

KIRKLARELİ SAHİPLENDİ

Kırklareli’nde bu konuları içeren bir enstitülü kuruldu belirtilen açıklamada, “ Bu kuruluşla Kırklareli Edirne kırmızısına sahip çıkmaya çalışıyor. Buna gerekçe olarak da  bu konunun tüm Trakya illerini ilgilendirdiği için bu soruna  el attıklarını söylüyorlar.  Edirne’nin öz malı olan  Edirne kırmızısına   Edirne Belediyesi,Edirne Valiliği  ve Trakya Üniversitesi ile ortaklaşa sahiplenmeli. Edirne’nin malı olan bir değeri başka iller sahiplenmemeli” deniliyor

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.