EDİRNE LAVANTA KOKACAK

“Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı kapsamında   Hıdırağa Köyünde  demonstrasyon bahçesinde  lavanta fidesi dikimi yapılarak,  ürün tanıtımı  gerçekleştirildi.

EDİRNE LAVANTA KOKACAK

“Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor” programı kapsamında   Hıdırağa Köyünde  demonstrasyon bahçesinde  lavanta fidesi dikimi yapılarak,  ürün tanıtımı  gerçekleştirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Nisan 2018 Perşembe 20:25
EDİRNE LAVANTA KOKACAK

Edirne’ye bağlı Hıdırağa Köyü Demonstrasyon bahçesinde konu ile ilgili olarak açıklama yapan Edirne Gıda Tarın ve Hayvancılık İl Müdürü Atilla Bayazıt,“ Bakanlığımızca yürütülen bir program  gereği Edirne Lavanta Kokacak adında proje hazırladık. Bu proje kapsamında 60 kadın çiftçimize 4 gün süreyle İle müdürlüğümüzde  Tarımsal  Araştırma Enstitüsünden   uzman bir arkadaşımız lavanta yetiştiriciliği konunda eğitim verecek. Burada da lavanta  dikimini  göreceğiz. Bir gün de Halk Eğitim Müdürlüğü tarafından bir  lavanta çiçeği ve tohumuyla ilgili  bir günlük eğitim vereceğiz” dedi.

“LAVANTA POPÜLER OLUYOR”

Son zamanlarda Lavanta Edirne’mizde popüler olmaya başladığını  belirten  Bayazıt, “Müdürlüğümüz bu konuda deneme yaptı bu da başarılı oldu. Lavanta Avrupa ve Bulgaristan’da çok yaygın. Alternatif ürün olarak Lavantayı Edirne’de yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bilindiği gibi lavantanın hem yağından hem de çiçeğinden faydalanıyoruz. Parfüm kozmetik ve yağ sanayinde  kullanılabiliyor çiçeklerinden  süslemelerde kullanılıyor. Lavanta yağı değerli bir yağ.  Lavanta uçucu yağ bakımından çok yararlı ve zengin bir yağ. Bu bitki Tarımsal Araştırma ve bizim müdürlüğümüz tarafından destekleniyor.Burada çiftçi arkadaşlarımıza lavantanın nasıl ekileceğini nasıl yetiştirileceğini göstereceğiz, bilgi vereceğiz” dedi

“BULGARİSTAN 80 YIL ÖNCE BAŞLADI”

Daha sonra konuşan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü  Dr.Adnan Tülek, “Lavanta  çalışmalarına  beş yıl önce  başladık. Komşumuz Bulgaristan  bu çalışmalara bundan  seksen yıl  önce başlamış. Bu konuda yaptığımız adaptasyon çalışmalarında Bulgaristan’dan gelen türlerle ilgili olumlu sonuçlar alıyoruz. Körağaçtaki üretim alanımızda bu yılda tarla günü yapacağız. Bu haziran döneminde planlanıyor. Lavanta verimin düşük olduğu kesimlerde yapılıyor.  Hıdırağa köyü merası da buna uygun bir bölge Umarım bu bahçe bir örnek olur. Bunun yanında diğer alanlarda da ekim alanı genişler. Lavantayı ürettikten sonraki aşaması çok önemli  son iki üç yıldır analiz değerlerine de baktığımızda bizim esas amacımız uçucu yağ elde etmek.Burası  uluslar arası değerler açısından uçucu yağ oranı ölçüşüyor.Bunu Edirne’de elde ettiğimiz yağ oranları için söylüyorum. Bu da olumlu bir gelişme .bizim Bulgaristan gibi bir potansiyelimiz olmayabilir fakat üretim alanları geliştikçe  üreticimize önemli bir gelir kaynağı olur. Ülkemizde bu konuda işlem gören bir yer yok. son bahisol olarak Bulgar meslektaşlarımızdan edindiğimiz bilgilere göre Bulgaristan’da geçen yıl bir litre yağının yüz avro cıvacında olduğunu öğrendik. Dekar başına 6 ile 12 kilo yağ elde etme imkânı var. 6 kilo dahi yağ alınsa yine karlı bir ürün. Bunun yanında yetişme periyodu boyunca da  arılar tarafından tercih edilen bir bitki . Lavanta balı dünyada çok kıymetli .Bu üreticilerimiz için ikinci bir yan gelir olabilir. Lavanta kursuna katılan kadınlar da  lavanta ekimini zevkle yaptıklarını  söylediler.”

“VERİMSİZ ARAZİLERE EKİLİYOR”

Lavanta  dikim alanında açıklama yapan Lavanta ticareti yaptığını belirten   Niyazi Girgin “Lavanta üreticiliği ticareti yaptığını belirterek, Bu konuda Türkiye ile Bulgaristan’ı kıyaslama söz konusu. Bulgarların bu alanda 80 yıllık geçmişi var. Bulgarlar bunu dünyaya pazarlıyorlar.Bu ürün bölgemizde üçüncü sınıf arazi olarak kabul edilen yerlerde Lavanta rahatlıkla yetişir.Tarımsal Araştırma Enstitümüz bu işin öncülüğünü yapıyor. Bizim şu anda ekimine devam ettiğimiz Tekirdağ Saray ilçesinde  iki milyon çeliğimiz var.geçen yıl ekilen çeliklerden elde ettiğimiz sonuçlarda iyi bakıldığında en az 8-10 kilo yağ alabiliyorsunuz bu yağın fiyatı ise 80-100 avro çıvarında. Bu ürünlerin popüler olması insanların sentetik ilaçlardan kaçıp doğal bitkilere yöneliyor. Dünyada şu andaki aromatik bitkilerin  80-100 milyarlık hacmi var. Verimsiz araziler için  lavanta ideal bir ürün. Bulgaristan’da iki yüz bin dönümde lavanta ekimi yapılıyor.Türkiye’de bu rakam 2 milyon dönüm olmalı. Geçen yıl Bulgaristan’ın ihraç ettiği yağ üç yüz bin litre. Türkiye bu aranı kat kat  artırmalı. Bu ürünün ekimi çok kolay bilgileri paylaşarak başarılı olacağımıza inanıyorum.” dedi 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.