EDİRNE LAVANTA KOKUYOR

‘Mor Turizm’ olarak adlandırılan Edirne Lavanta Tarla Günleri’nin 2’ncisi etkinliklerle devam ediyor. Dün gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Lavanta Edirne'de turistik bir değer olarak gelişiyor ve Edirne'nin turizmine katkıda bulunmaya devam ediyor.” dedi.

EDİRNE LAVANTA KOKUYOR

‘Mor Turizm’ olarak adlandırılan Edirne Lavanta Tarla Günleri’nin 2’ncisi etkinliklerle devam ediyor. Dün gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Lavanta Edirne'de turistik bir değer olarak gelişiyor ve Edirne'nin turizmine katkıda bulunmaya devam ediyor.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Haziran 2019 Çarşamba 09:04
EDİRNE LAVANTA KOKUYOR

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Edirne Tanıtım Turizm Derneği işbirliğinde düzenlenen 2’nci Edirne Lavanta Tarla Günleri, düzenlenen etkinliklerle devam ediyor. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü bahçesinde bulunan Lavanta Tarlası’nda dün düzenlenen etkinliklere, Edirne Valisi Ekrem Canalp ile Eşi Ayten Canalp, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş ve kurum ve kuruluş yetkilileri katılım gösterdi.

TÜLEK: “TÜRKİYE’DE 5 BİN 700 DEKAR LAVANTA ÜRETİLİYOR”
Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, “TÜİK verilerine göre Türkiye’de 5 bin 700 dekar alanda lavanta üretiliyor. Lavanta üretiminin başta Trakya bölgesi olmak üzere ülkemizde yaygınlaştırılması hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde enstitümüzde lavanta üzerine araştırma çalışmaları yürütülmekte ve yapılan ön çalışmalar bu bitkinin bölgemizde başarılı bir şekilde yetiştirilebileceğini göstermektedir. Dolayısıyla lavanta üretiminde uluslararası alanda önemli bir aktör olacak potansiyelimiz mevcuttur.” ifadelerini kullandı. 

VALİ CANALP: “LAVANTA EDİRNE TURİZMİNE KATKIDA BULUNUYOR”

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise, “Lavanta, Edirne turizmine katkıda bulunmaya devam ediyor. Lavanta'da dünyanın en büyük üreticisi şu anda Bulgaristan, yani bizim komşumuz. Bulgaristan'ın 2014 yılında Enstitümüze yapmış olduğu ziyaret sonrasında Türkiye'de ve Edirne'de de yeni lavanta çeşitleri üretilmeye başlandı. Bu üretimi yapılırken dikkatli olmak gerekiyor. Atılacak her adımda mutlaka belli bir fizibiliteye göre hareket etmek, üretim yapmak gerekiyor. Günden güne Trakya bölgesinde de lavanta üretimi gelişiyor. Ancak burada dikkatli olmamız gereken bir husus var. Uluslararası piyasalarda geçerliliği olan, yüksek değer ifade eden lavanta çeşitleri üzerine yatırım yapmak ve dikim alanlarını da bu lavanta çeşitleri üzerine çeşitlendirmek.” dedi. 

Konuşmaların ardından Vali Canalp ile Eşi Ayten Canalp lavanta tarlasını ve lavanta temalı hediyelik ürünler standını gezdiler. Sonrasında Vali Canalp ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Adnan Tülek birlikte lavanta çiçeğinden yağ çıkardı.

Kerem Filiz

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.