EDİRNE MÜZESİNE İLGİ ARTIYOR

1925 Yılanda Mustafa Kemal Atatürk’ün özel çabası ile kurulan  Edirne  Arkeoloji ve Sanat Eserleri Müzesine halkın ilgisi her geçen gün artıyor. Bakanlıkça gelen talimat doğrultusunda halkla müzeleri kaynaştırmak amacıyla her hafta Cuma günleri müzede halk konseri düzenleniyor. Bu konsere halk ücretsiz olarak katılıyor.

EDİRNE MÜZESİNE İLGİ ARTIYOR

1925 Yılanda Mustafa Kemal Atatürk’ün özel çabası ile kurulan  Edirne  Arkeoloji ve Sanat Eserleri Müzesine halkın ilgisi her geçen gün artıyor. Bakanlıkça gelen talimat doğrultusunda halkla müzeleri kaynaştırmak amacıyla her hafta Cuma günleri müzede halk konseri düzenleniyor. Bu konsere halk ücretsiz olarak katılıyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Ocak 2019 Cuma 08:00
EDİRNE MÜZESİNE İLGİ ARTIYOR

Bakanlığa bağlı müzik korusu katılımcılara yöresel müzikten ve halk müziğinden örnekler sunuyor. Böylece halkın müzeye ilgisinin artması amaçlanıyor. Konser müzenin teşhir salonunda öğleden sonraları yapılıyor. Kanserin yapılacağı belli yerlere duyurularak katılımın artması sağlanıyor.

MAYIS  AYI SONRASI BİLİM ADAMLARI KONFERANSI

Müzenin müzik etkinliği mayıs ayı sonuna kadar devam edecek. Daha sonraki aylarda ise bilim adamları müzede konferans verecek.Bu konuda gerekli afişler hazırlanıp gerekli yerlere yapıştırılıyor.

Müzeyi kapsayan resim sergileri açılıyor. Balkan kongre merkezinde müzelere yönelik konferanslar düzenleniyor. Konferanslarda çeşitli fotoğraflar sergileniyor. Mayıs ayında, Müzeler Haftasında ise genellikle öğrencilere yönelik faaliyetler yapılıyor.

İlkokul öğrencilerine satranç yap boz gibi etkinlikler düzenlenerek, öğrencilere müzenin önemine dikkat çekiliyor. Okullar müzeye davet edilerek eski eserlere karşı ilgilerinin gelişmesi sağlanıyor. Huzurevinden yaşlılara müze gezdiriliyor.

DEVLETİN EDİRNE’DE İKİ MÜZESİ VAR

Devletin Edirne ‘de iki müzesi bulunuyor.Biri arkeoloji ve Sanat Eserleri  Müzesi diğeri ise Selimiye’deki İslam Eserleri Müzesi.  Arkeoloji müzesinde tadilat sonrası ziyaretler gittikçe arttı. Her yıl ziyaretçi sayısında 2-3 bin dolayında artış oluyor. Müzenin teşhir salonları yenilendi. Bakanlık halka ücret karşılığında müze kartı veriyor. Bu kart 70 liraya sağlanıyor.  Müze giriş kartıyla aynı müzeye  bir yıl  süresinde üç kez ziyaret edebilme koşuluyla veriliyor bu kartlar tüm devlet  müzeleri için geçerli. Edirne’de  tarih bilinci  eskiden beri var .Edirne’de müze çalışmaları  1900’lü yıllara dayanıyor 1921 yılında eski eserlere duyarlı şahıslar eski eserleri toplamışlar. Bunlar Türk İslam Eserleri müzesinde toplanmış. Edirne’de müzenin resmi olarak kuruluşu 1925 yılına dayanıyor.O yıl Atatürk’ün gönderdiği bir yazı üzerine resmi olarak müze açılıyor.  Müze ilk olarak Darül Hadis Medresesi’nde açılıyor. Daha sonra eserler çoğalınca 1970’li yıllarda  yeni yerine taşınıyor. Müze açıldıktan sonra Topkapı’dan Ankara’dan müzeye eserler geliyor. İlçelerden çıkan tarihi eserler buraya taşınıyor. Trakya’da tek müze olması nedeniyle  Tekirdağ müzesi kurulmazdan önce Trakya bölgesinden toplanan tarihi eserler Edirne Arkeoloji müzesinde toplanıyor. Müzede Etnografya  kısmında Edirne yöresi eşyalar  halkın gündelik olarak kullandıkları ürünler bulunuyor.

Burada bölge halk kültürü sergileniyor. Eserler en azından yüz yıllık. Arkeolojik eserlerin çoğu Enez civarından gelen eserlerden oluşuyor. Edirne ve ilçelerinden çıkan tarihi eserler Edirne’de toplanıyor. 

Türk İslam Eserleri Müzesi de Osmanlı dönemi eserleri mevcut.Bu müzede Balkan Savaşı 174. Alayın kanlı sancağı bulunuyor.

Fikri Yalın       

Son Güncelleme: 24.01.2019 17:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.