Edirne'nin 'çınarı' devrildi

Edirne'nin yaşayan tarihi olarak bilinen ve Edirne ile ilgili bir çok kitaba imza atan Yrd. Doç. Dr. Ratıp Kazancıgil yaşama veda etti.Edirne sevdalısı Kazancıgil, kurucusu olduğu Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Edirne'nin 'çınarı' devrildi

Edirne'nin yaşayan tarihi olarak bilinen ve Edirne ile ilgili bir çok kitaba imza atan Yrd. Doç. Dr. Ratıp Kazancıgil yaşama veda etti.Edirne sevdalısı Kazancıgil, kurucusu olduğu Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde düzenlenen törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Ağustos 2017 Pazartesi 09:43
Edirne'nin 'çınarı' devrildi

Edirne'nin simge isimlerinden Eski Sağlık Müdürü ve Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi, araştırmacı-yazar Yrd. Doç. Dr. Mahmut Ratip Kazancigil vefat etti. 1955 yılında Edirne Belediye Başkanlığı görevinde de bulunan Kazancıgil, düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı.
Edirne'ye sadece sağlık alanında değil sosyal ve kültür alanında da büyük hizmetlerde bulunan, Edirne sevdalısı Kazancıgil için kurucusu olduğu Sultan 2. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde veda töreni düzenlendi.  Ve ardından Sultan  2. Beyazıt  Caminde kılınan  cenaze namasının ardından  Yılıdırım'da ki Bademlik mezarlığına  defnedildi. Törene Edirne Valisi Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan, AKk Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu'nun yanı sıra eş dost ve yakınları katıldı.
    Törende konuşma yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erhan Tabakoğlu; “ Değerli hocamız Ratip Kazancıgil Trakya Ünüveristesi'nin en kıdemli hocasıydı.1992'de asistan olarak başladığında kendisini tanıdım. Söz ile hal ile öğretendi. Emekli olmuştu ama her zaman odasına gidip çalışırdı. Koltuğunun altındaki gazeteleri ile ağır adımlarla ilerlerdi. Herkese kapısı açıktı. Kafanıza bir şey takıldığında sorardınız ve sizi aydınlatmadan bırakmazdı. Öğrencileri çok severdi. Tıp mesleğini çok severdi. İyi bir hekim nasıl olunur her fırsatta anlatırdı. Böyle bir şahsı tanımak ve yaşayabilmek büyük bir ayrıcalık. Bizde kendisinden çok istifade ettik. Edirne tarihinin doktor halkasının sonuncusuydu. Rıfat Osman'dan sonra Suheyl Ünver ve onlardan sonra bayrağı kendisi devralmıştı.65 yaşında doktora yapmıştır. Süheyl Ünver'den bahsederken 'Kehanet sahibiydi' diyor.  Çünkü sen bu doktorayı yap bu sana ileride lazım olacak dedi diyor ve 65 yaşında tıp doktorasını yaptığını söylüyordu. 65 yaşından sonra tıp tarihinin en ünlü hocalarından biri olarak tarihe geçti” dedi..
    'İlime 40 kitabı ve yetiştirdiği hekimlerle inlin zekatını vermiştir' diyen Rektör Prof.Dr.Erhan Tabakoğlu “Allah ona bir ömür bereketi verdi. 97 yaşına kadar yaşadı. Son gününe kadar kitapları ile uğraşıyordu. 40'cı kitabını bittirdiğinde çok mutluydu. Bu anlamda Osmanlıcası o kadar kıymetliydi ki ,sözlüklerde yazmayan hiçbir şekilde anlamını bilemeyeceğiniz şeyleri doğal hali ile bilir ,o burada  bunu demek istiyor diye anlatırdı. Bunları çevirmem lazım deyip çevirirdi. Benden kalırsa kimin eline kalır diye üzülürdü.Bu şevkle çalışmaya devam etti. UNESCO dünya mirasları listesine girdiği gün hocamın koluna girip buradan yürüdüğümü hatırlıyorum. 1974 yılında burasının kurşunları yıkılmış içerisinde hayvan bakılan bir yerdi. Süheyl Ünver Hocamla beraber gezdik ve burası tıp tarih müzesi olsa ne güzel olur demişti ve bende hocamın sözünü yerine getirmek için çok uğraştım bu hale geldi. Trakya Üniversitesinin medarı iftarı burası. Sevgili hocam sayesinde .Onun yılmaz yıkılmaz ısrarcı tavrı sayesinde bu Osmanlı eserinin tekrar canlandırdı ve yeni nesillere öğretiyor. Hocam ilimle sanatla,duruşu ile giyinişi ile öğretirdi oturması kalkması ile öğretirdi. Bir dakik geç kaldın mı işinize geç kalmayacaksınız derdi. Prensip sahibiydi. Çok şükür onu sevindirdik. Yeni  Tıp anfisine kendisinin adının verilmesi gerçekten çok sevinmişti. Sevgili Peygamberimizin bir hadisi var,şöyle diyor; insan ölünce amel defteri kapanır. Ama bundan üç kişi mustesna sadakayi caiyede bulunanlar,bu bina onun oluşturduğu sadakai caiye dir. Günde 5 bin kişinin gezdiği ve bizim kültürümüz medeniyetimizi anlatan bir yerdir. Kaçak İddaa Hocam 40 kitabı ile ilminin zekatını vermiştir. Gereğini  yapmıştır bu ilimden Edirne faydalanacaktır. Bugüne kadar yetiştirdiği hocalar ,hekimler evlatlarıdır. Ben kendisine gani gani rahmet diliyor,mekanı cennet olsun diyorum” dedi.
    Belediye Başkanı  Recep Gürkan; “ Ratip hocayı tarihi ile,hekimliği ile araştırmacılığı ile belediye  başkanlığı ile yapmış olduğu sağlık  müdürlüğü ile anlatabilirsiniz. Ratip hoca dediğinizde aslında bir derya . Ratip hocayı bir formasyona bağlamak çok mümkün değildir. İnsanlar yaşadıkları dönemlerle ilgili tanımlamalar isimlendirmeler yaparlar. Ben kendi adıma şunu ifade edebilirim ki Ratip Kazncıgilin yaşadığı dönemde yaşadım diyeceğim. Kendimi öyle tanımlayacağı. Edirne geçmişine baktığınıza Ratip Kazancıgil gibi dönemsel ekoller vardı olağan üstü insanlar. Hocamla benim üniversite de ki genel sekreterken den beri çok mesaimiz oldu birlikte.Edirne Kent müzesinin hazırlanmasında açılışında çok danıştım kendisine. Sağ olsun her zaman bilgeliği ve mütevazılığı ile hep bize yol gösterdi. 5 Mayıs 2017 Edirne Kent müzesini açarken ,hocam nasılsınız dedim ' reis bey vücudum beynimin isteklerini yapamaz hale geldi' dedi.Son 39 ve 40'cı kitabını beraber bastık,Rıfat Osman Ve Suhey Ünver' mektuplarından oluşan. Bir gün Ratip Hocayı  davet ettik aldırdık getirdik, ve mektupların il cildini basıyoruz. Hocam geldi çok heyecanlıydı ve 'reis bey çok heyecanlıyım dedi' bende hayırdır hocam iyi heyecan dimi dedim 'iyi, baksana Sühey Ünver ,Rıfat  Osman' ne yazmış' ,ben de ne yazmış dedim.mektubu çıkardı Ratip hocam ' Sühey Ünver , Rıfat Osman' ;1926'da sevgili doktorum,yazdıklarımız kitap haline gelmese bile, bu mektuplar bir gün kitap olarak basılacak ve o kuşaklar bunu okuyacak 'dedi.  Ve biz bunu kitabın ön sözüne koyduk. Çağdaşlığı ve aydınlığı ile geçmişle bu günü birleştiren  yüceliği ile büyük bir insandı. Rıfat Osman, Sühey Ünver'den sonra döneminin ekolüydü. Değerli hocam aramızdan ayrılman bileri çok üzüyor. Boşluğunun dolması mümkün değil ama,bize bıraktığın emanetlerinle,biz belki yenilerini yapamayacağız ama senin bıraktıklarını korumak için de emeği çabayı göstereceğiz. Ruhunuz şaad olsun mekanınız cennet olsun” dedi.
    Edirne Valisi Günay Özdemir; “  Büyük abimizi kaybettik. Diyordu ki hocamız Edirne'yi tanımak ancak Edirne'yi yaşamakla mümkündür derdi. Kendisi Edirne'yi yaşan ve yaşatan  biriydi. 97 yaşına  gelemsine rağmen hala insanlara faydalı olup bilgi aktaramaya devam ediyordu. Ben gençliği de kendisinde gördün ve nasıl genç kalmayı da kendisin de gördüm . Hocamız Allahtan gani gani rahmet eylesin” dedi.     KAZANCIGİL KİMDİR ?
1920 Yılında Malatya'da doğan Dr.Ratip Kazancıgil,İlk, Orta ve Lise öğrenimini Malatya'da tamamlamış, 1937 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne  girerek 1943 yılında buradan mezun olmuştur.
Askeri hizmetinden sonra, 1946 yılında Aydın İli Merkez Sıtma Savaş Tabipliğine,1948'de Aydın Sıtma Savaş Başkanlığı Laboratuvar Şefliğine,1950'de Merkezi Edirne'de olan Trakya Sıtma Savaş Bölge Başkanlığına atanmıştır.
Sağlık Bakanlığı tarafından ve Dünya Sağlık Teşkilatı'nın bursu ile yurt dışına gönderilmiş olan Kazancıgil, 1958 yılında Sıtma Eradikasyon Bölgeler Grubu Başkanlığı'na, 1963 yılında, Sıtma Savaş başkanlığı üzerinde kalmak koşulu ile Edirne Sağlık ve Sosyal Yardım Müdürlüğü görevine getirilmiştir.
Edirne sağlık hizmetlerini geliştirerek, diğer şehirlere örnek olacak bir il haline getirmiş. Sağlık hizmetlerinde ki başarılarından dolayı, Türk Tabipler Birliği, Nusret Fişek Halk Sağlığı Ödülü, 1991 yılında ilk defa Dr.Ratip Kazancıgil'e verilmiştir.
1985 yılında bu görevinden yaş haddinden emekli olarak Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı başkanlığına yardımcı doçent olarak atanmıştır. Bir süre sonra bu görevinden de emekli olan Kazancıgil, Edirne'ye sadece sağlık alanında değil sosyal ve kültür alanında da büyük hizmetlerde bulunmuştur.
Yapmış olduğu çalışmalarla Edirne'nin dışarıda da tanınmasını sağlamış.
Edirne sevdalısı hatta karasevdalısı olan Kazancıgil, kendisine, Edirne sevdasını  aşılayan, hocalarım dediği, Ord. Prof. Dr. A.Süheyl Ünver, Dr. Rıfat Osman ve Hafız Rakım Ertür'den devraldığı bayrağı, daha ileriye taşımıştır.
Edirne'de pek çok ilklere imza atan Dr.Ratip Kazancıgil, başta, “Sağlık Kuruluşlarına Yardım Derneği”, “ Edirne Musiki Cemiyeti”, “Edirne Turizm ve Tanıtma Derneği” olmak üzere pek çok derneğin kurucusu olmuş ya da yönetim kurullarında yer almıştır.
2004 yılında Avrupa Konseyi Avrupa Müze ödülünü alan Trakya Üniversitesi  Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nin de kurucusu olan Dr.Ratip Kazancıgil'in,  Edirne Sultan II. Bayezid Külliyesi, Edirne İmaretleri, Edirne Mahalleleri Tarihçesi, Edirne Şehir Tarihi Kronolojisi, Edirne'nin Sağlık ve Sosyal Yardım Tarihi, Trakya'da Tıp Eğitimi, Dr. Rıfat Osman Bey ve Edirne Rehnüması, Tosyavizâde Dr.Rıfat Osman Bey ve Ord.Pof.Dr.Süheyl Ünver'in 1923-1933 yılları arasında karşılıklı yazışmalarından oluşan iki cilt halinde yayınlanmış olan otuz üç kitabı ve çok sayıda makalesi bulunmaktadır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.