“EDİRNE VE NESSEBAR'I TÜM DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”

Edirne Belediyesi ile Nessebar Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Edirne ve Nessebar'ın Tarihi, Kültürel ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması Projesi' kapsamında ETSO'da düzenlenen 'Tarihi ve Kültürel Mirasın Turizm ile İlişkisi' isimli konferansa video klip ile katılım gösteren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “En son 2 hafta önce açıklanan raporda Edirne tüm dünyada en çok turist çeken 100 şehir sıralamasında 68'inci kent oldu. Nessebar'la yaptığımız projeyle kentlerimizin tarihi, kültürel ve folklorik öğelerini açık hava müzesi kimliğini sadece bölgemizde değil, Avrupa'da, Balkanlar'da ve elbette tüm Dünya'da tekrar tanıtmak istiyoruz.” dedi.

“EDİRNE VE NESSEBAR'I TÜM DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”

Edirne Belediyesi ile Nessebar Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Edirne ve Nessebar'ın Tarihi, Kültürel ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması Projesi' kapsamında ETSO'da düzenlenen 'Tarihi ve Kültürel Mirasın Turizm ile İlişkisi' isimli konferansa video klip ile katılım gösteren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “En son 2 hafta önce açıklanan raporda Edirne tüm dünyada en çok turist çeken 100 şehir sıralamasında 68'inci kent oldu. Nessebar'la yaptığımız projeyle kentlerimizin tarihi, kültürel ve folklorik öğelerini açık hava müzesi kimliğini sadece bölgemizde değil, Avrupa'da, Balkanlar'da ve elbette tüm Dünya'da tekrar tanıtmak istiyoruz.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Kasım 2017 Çarşamba 09:54
“EDİRNE VE NESSEBAR'I TÜM DÜNYAYA TANITMAK İSTİYORUZ”

    Avrupa Birliği'nin Interreg-IPA Bulgaristan –Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 1. Teklif Çağrı kapsamında Edirne Belediyesi ile Nessebar Belediyesi'nin ortaklaşa yürüttüğü 'Edirne ve Nessebar'ın Tarihi, Kültürel ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması Projesi' kapsamında 'Tarihi ve Kültürel Mirasın Turizm ile İlişkisi' isimli konferansa 2 ülkeden de yoğun katılım gösterildi. İCOMOS Uluslararası Bilimsel Komitesi Üyesi Prof.Dr. Mariela Modeva ve İCOMOS Onursal Üyesi Prof. Dr. Nevzat İlhan'ın konuşmacı olarak katıldığı ETSO'da düzenlenen konferansta açılış konuşmasını Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır yaptı. Konferansa Edirne Belediye Başkan Yardımcıları Selçuk Çakır ve Ertuğrul Tanrıkulu, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Bulgaristan'dan gelen akademisyenler, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyeleri ve öğrencileri katıldı.
GÜRKAN: “EN ÇOK TURİST ÇEKEN 100 ŞEHİR SIRALAMASINDA 68'İNCİYİZ”
Konferansa katılamayan ancak önceden çekilmiş olan bir video ile konferansa katılanlara seslenen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Edirne, 8300 yıllık tarihi ile insanlığın ve tarihin en kadim şehirlerinden birisi. Elbette coğrafi olarak Avrupa, Balkanlar ve Anadolu'ya geçişte bir köprü olması, bir uğrak noktası olması nedeniyle geçmişte de birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent. Tarihimizde Traklar, Makedonlar, Doğu Roma, Osmanlı ve tabi şimdi de Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihi ve kültürel miraslarını kentimizde görmek mümkün. Özellikle 1361-1452 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapmış olması Edirne'yi kelimenin tam anlamıyla bir açık hava müzesi niteliğinde bir kente dönüştürmüş. Şehrimizde bugün itibariyle UNESCO Dünya Miras Listesinde hem somut hem de somut olmayan iki kültürel mirasa sahibiz. 1575'te bitirilen Mimar Koca Sinan'ın ustalık eserim dediği Selimiye Camii, 2011 yılından bu yana UNESCO Dünya Somut Kültür Miras Listesinde yer alıyor. Yine 656 yıldır aralıksız devam eden Kırkpınar Yağlı Güreşleri 2010 yılından bu yana UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Miras Listesinde. Hali hazırda UNESCO aday listesinde de Uzunköprü ilçemizin Uzunköprü'sü dünyanın en uzun taş köprülerinden biri olarak aday listesinde. Diğer taraftan 1488'de yaptırılmış olan ve Türkiye'deki ilk tıp medreselerinden ve ilk hastanelerden biri olan, daha sonra bir akıl hastanesi ve psikiyatri hastanesi olarak da uzun yıllar görev yapan II. Beyazıt Külliyesi Şifahanesi ve Tıp Medresesi de UNESCO aday listesinde. Tabi Edirne'nin bu tarihi dokusu, bu kültürel dokusu kentimize birçok turistin de gelmesine sebep oluyor. Edirne'nin bu tarihi, kültürel dokusu kentimize birçok turistin de gelmesine sebep oluyor. En son 2 hafta önce açıklanan raporda Edirne tüm dünyada en çok turist çeken 100 şehir sıralamasında 68'inci kent oldu. Nessebar'la yaptığımız projeyle kentlerimizin tarihi, kültürel ve folklorik öğelerini açık hava müzesi kimliğini sadece bölgemizde değil, Avrupa'da, Balkanlar'da ve elbette tüm Dünya'da tekrar tanıtmak istiyoruz. Bu projede yer alan tüm arkadaşlarımı kutluyorum.” dedi.
    ÇAKIR: “ÖNCELİKLİ HEDEF, SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM”
    Konferansın açılış konuşmasını yapan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, projeler hakkında bilgiler vererek, “Sürdürmekte olduğumuz projelerden ikisi ; 'Yambol ve Edirne – Tunca'nın İki Şehri Projesi' ve 'Edirne ve Nessebar'ın Tarihi, Kültürel ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması Projesi'. Bu programın sürdürülebilir turizm öncelik ekseninde ve doğal, kültürel ve tarihi miras ve ilgili altyapıdan daha iyi faydalanılarak sınır ötesi alanının turistik cazibesinin artırılması özel hedefini desteklemektedir. Her iki projede de şehrimizin ve projede ortak olduğumuz Yambol ve Nessebar şehirlerin tarihi ve kültürel mirasının korunması ve tanıtılmasına yönelik kültürel faaliyetler ve yatırım faaliyetleri gerçekleştiriyoruz. Faaliyetler 2018'de uygulanıp 2019'da tamamlanmış olacak. Belediyemizin liderliğinde ve Nessebar Belediyesi Betvole ortaklığı ile sürdürmekte olduğumuz 'Edirne ve Nessebar'ın Tarihi, Kültürel ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması Projesi' kapsamında, Edirne'de tarihi ve turistik alanlara 8 adet iç mekan 8 adet dış mekan bilgilendirme kiosku temin edeceğiz. Web sitesi ve akıllı telefon uygulamaları da hazırlanacak. Kiosklarda ve akıllı telefon uygulamalarında bilgi olarak digital şehir haritası, tarihi ve turistik yerler ile ilgili bilgilendirmeler, oteller, yeme içme yerleri, şehirde düzenlenecek etkinliklere ait aylık takvim,  minibüs güzergahları, taksi duraklarının yerleri ve telefonları yer alacak. Bu kiosklar şehrin görünen ve işlek yerlerine konularak turistlere Türkçe, İngilizce ve Bulgarca olmak üzere 3 dilde hizmet vermesi sağlanacak. Örneğin; otogara gelen ve şehir hakkında bilgisi olmayan bir turist aradığı yönlendirme bilgilerine günün hangi saatinde olursa olsun ulaşabilecek.” dedi.
    ÇAKIR: “EDİRNE VE NESSEBAR'IN ORTAK ÖZELLİĞİ..”
    Çakır, proje kapsamında şehirlerin tanıtımlarına katkı sağlamak amacıyla yaz festivalleri düzenleyeceklerini belirterek, “Festivalde konserler, yöresel gösteriler yer alacak. Her iki şehirde düzenlenecek bu festivale bölgemizden katılım bekliyoruz. Ortak bir video klip çekip şehirlerimizi tanıtmak amacıyla, Ulusal ve Uluslararası farklı etkinliklerde yayınlayacağız. Edirne ve Nessebar'ın ortak özelliği UNESCO tarafından tanınacak düzeyde tarihi eserlere sahip olmaları. Edirne, Selimiye Camii ve Külliyesi ve Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali ile UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alırken,  Nessebar ise, tarihi eski şehri olan yarımadası ile UNESCO dünya mirası listesinde yer alıyor.  Şehirlerimizin doğal, kültürel ve tarihi miras altyapısından daha iyi faydalanılarak bölgemizin turistik cazibesinin artırılması amacıyla hazırladığımız bu proje kapsamında tarihi ve kültürel mirasın turizm ile ilişkisini değerlendireceğiz.” ifadelerini kullandı. 
    İLHAN: “EDİRNE KURULDUĞU GÜNDEN BU YANA TARİHİ DEĞERİNİ HİÇ KAYBETMEDİ”
    ICOMOS Türkiye Onursal Üyesi Prof. Dr. Nevzat İlhan kültürel kavramlarla ilgili bilgilerin ardından, Edirne'deki tarihi yapıları detaylı bir şekilde anlatarak, “İnsan eliyle üretilen her şey kültür örneğidir. Edirne, 3 nehrin bulunduğu bölgede kurulmuş ve 1361 yılından bu yana Türkiye Cumhuriyeti'nin toprakları altındaki Serhat Şehri Edirne'de maalesef çok fazla Roma kalıntısı kalmamıştır. Edirne 14. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedildiğinde yaklaşık 100 hektarlık bir alan da konumlandırılmıştı. Osmanlı İmparatorluğu'nun Bursa'dan sondaki 2. Başkenti olan Edirne'de, Edirne Sarayı'nda doğup, büyüyen birçok padişah vardır. Bunlardan biri de İstanbul'un fethini gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet'tir. 15. yüzyıldan sonra Edirne, tepelere doğru genişleyerek yaklaşık 850 hektarlık bir alana yayılıyor. Edirne, kurulduğu günden itibaren tarihi değerini hiç kaybetmedi. Örneğin, Edirnekari adında bir dekorasyon örneği, boyama, kabartma tekniği var. 657 yıldır süren bir Kırkpınar geleneği var.” ifadelerini kullandı. 
    MODEVA: “KÜLTÜREL TURİZMİN GELECEĞİ ÇOK PARLAK”
    Bulgaristan ICOMOS Eski Genel Sekreteri ve Uluslararası Bilimsel Komite Üyesi Prof. Dr. Mariela Modeva ise, kültürel turizmin geleceğinin çok parlak olduğunu söyleyerek,  “Artık sadece kültürel turizmden bahsedilmesi yanlış olur. Günümüzde kültürel turizmin altı çeşitleri de var; şehir ve köy turizmi, yenilikçi turizm, teknoloji turizmi gibi. Turistlerin profilleri de değişmeye başladı. İnsanlar daha bilinçli yolculuk yapar hale geldi. Eğer bir kentte yenilik, ilham ve duygu da, gördüğünü anlamada, organizasyon ve hizmette eksiklikler varsa turistler memnuniyetsizliğe düşer. Turizm, yeni istihdamlar yaratır. Sürdürebilir bölgesel kalkınmaya katkıda bulunur. Hiç kuşkusuz ki; kültürel turizmin geleceği çok parlak. Kültürel turizmin başarılı olması içinin sürdürebilir bir şekilde geliştirilmesi gerekir.” dedi.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.