EDİRNE’DE CUMHURİYET ATEŞİ !

Cumhuriyet’in 94’üncü yılı nedeniyle Edirne Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşüne Edirne’de binlerce kişi katıldı ve Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı.

EDİRNE’DE CUMHURİYET ATEŞİ !

Cumhuriyet’in 94’üncü yılı nedeniyle Edirne Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşüne Edirne’de binlerce kişi katıldı ve Cumhuriyet Bayramı büyük coşkuyla kutlandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Ekim 2017 Pazartesi 10:12
EDİRNE’DE CUMHURİYET ATEŞİ !

    Edirne Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı akşamı 'Cumhuriyet Yürüyüşü' gerçekleştirildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ve binlerce Edirnelinin katıldığı yürüyüş Şükrüpaşa İlkokulu önünden başladı. Yürüyüşte sık sık  'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Ne mutlu Türküm Diyene' ve 'Türkiye laiktir, laik kalacak' sloganları atıldı. Atatürk Anıtı önüne kadar yürüyen binlerce Edirneli Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle Cumhuriyet’in 94’üncü kuruluş yılını kutladı.     GÜRKAN: “SARI SALTUK İLE GELDİNİZ, SARI KEMAL İLE DÖNDÜNÜZ, DİYORLAR”
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Atatürk Anıtı’nda yaptığı konuşmada; “ Yiğit, kahraman Edirneliler! Cumhuriyet’in yıkılmaz kalesi Edirne’nin yüreklerinde bir çağlayan gibi Atatürk sevgisini, sevdasını Atatürk’ün bitmek bilmeyen devrimlerini yaşatan yüce Edirneliler! Cumhuriyet’imizin 94’üncü yıldönümü kutlu olsun. O, büyük eserinde, Nutuk’ta diyor ki; ‘Yıl, 1919. Mayıs’ın 19’u Samsun’a çıktım.’ Ve ondan sonra memleketimizin içinde bulunduğu durumu anlatıyor. O, ilk ateşi, ilk kıvılcımı Edirne’de yakılan, 1918’de Edirne’de kurulan Trakya Paşaeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ile başlayan kıvılcımın, Ulu Önder’in 19 Mayıs’ta Samsun’a çıkışı ve ardından Kurtuluş mücadelesini başlatması. Yine ardından Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’ni kurarak Trakya Paşaeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti ile ikisini birleştirmesi ve Kurtuluş Savaşı’mızın bel kemiği, o muhteşem ordu Kuva-i Milliye’yi kuruşunu anlatıyor. Balkanlılar, şöyle tarif ediyorlar Atatürk’ü; ‘Sarı Saltuk ile geldiniz, Sarı Kemal ile döndünüz.’ diyorlar. Bundan yıllar önce, 94 yıl önce Cumhuriyet’i kurarak bu mazlum, fakir milleti ama bu onurlu, gururlu, güçlü milleti saltanatın pençesinden, kul olmaktan, biat etmekten kurtarıp özgür bir ruha, bireyselliğe, cumhuriyetçiliğe kavuşturan o Atatürk, buralardan geçerek Samsun’da kurtuluşun ilk mücadelesini başlattı. Elbette hepimiz 783 bin kilometrekarelik bu güzel ülkenin her ferdi, yüreğinde Cumhuriyet sevdasını, Sahabet aklında, fikirlerinde onun devrimlerini yaşatan her birey, Atatürk’ün bir evladı, bir kardeşi, bir hemşerisi olmakla, onun yüz yılın en büyük devrimi olan bu kadar çok etnik kökenden, bu kadar çok inançtan oluşan bir topluluğu Türk milleti adı altında bir millet haline getirmesini bugün dahi hâlâ coşkuyla yürekten alkışlıyor. Bu en büyük devrimdir. Bakınız; ne zamanki bu millet Atatürk ilke ve devrimlerinden ayrılmaya başlamış; ne zamanki onun en büyük başarılarından biri olan bizi bir millet yapan değerlerden ayrılmaya başlamış, bu ülke yine sıkıntılara, yine çatışmalara girmiştir. ” dedi.
    GÜRKAN: “CUMHURİYET’İN, ATATÜRK’ÜN ÇOCUKLARIYIZ”
Başkan Gürkan, vatana karşı yapılan her türlü saldırıyı önleyecek güce sahip olduğumuzu vurgulayarak; “Arkadaşlarım, dostlarım; Atatürk ilke ve devrimlerinden ayrılmadığımız sürece, Cumhuriyet’in o büyük ışığından, aydınlanmasından ayrılmadığımız sürece hiç kimse, hiçbir güç Türkiye Cumhuriyeti’ne asla ve asla el dahi süremeyecektir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu ve şehitlerimizin bize vatan yaptığı bu topraklar asla ve asla bölünmeyecektir. Her kim ki, bu güzel ülkenin bir taşını, bir karış toprağını bölmeye çalışırsa tıpkı geçmişteki gibi bütün Türk milletini karşısında bulacaktır. Her kim ki, renklerini şehitlerimizin kanından alan bayrağımıza bir laf söylemeye çalışırsa, o bayrağı el birliğiyle diktiğimiz gönderden indirmeye çalışırsa, karşısında büyük Türk milletini bulacaktır. Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Ulu Önderimizin Nutuk’un sonunda gençlere hitabede söylediği gibi ‘Bazen harici ve dahili bedhahlar çıkabilir’ karşımıza. Bazen bunlar ülkemizi bölerek, parçalamak isteyebilirler. Bunlar zaman zaman farklı isimler de alabilirler. Bazen PKK olurlar, bazen IŞİD olurlar, bazen DEAŞ, bazen de FETÖ olurlar. İsimleri ne olursa olsun, bu aziz millet, bu kurtuluşu beraberce başarmış millet, bu toprakları birlikte vatan yapan bu millet, her türlü kalkışmanın, darbenin karşısında olmuştur, önlemiştir ve bundan sonra da karşısında olup önleyecektir. Bundan hiçbir şüphemiz yoktur. Çünkü biz Cumhuriyet’in çocuklarıyız. Çünkü biz Atatürk’ün çocuklarıyız.” İfadelerini kullandı.
    GÜRKAN: “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE”
Başkan Gürkan, konuşmasının sonunda Andımız’ın bir kısmını söyleyerek Edirnelilerden kendisne eşlik etmesini istedi: “Şimdi buradan Edirne’nin Cumhuriyet Meydanı’ndan kurucumuz önderimiz Atatürk’ün huzurundan, benim söylediklerimi tekrar ederek bütün dünyaya bir mesaj vermek isterim: ‘Ey Büyük Ata’m, Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım, Türk varlığına, armağan olsun. Ne mutlu Türküm diyene. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.” 
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.