EDİRNE’DE ‘GURBETÇİ’ BEREKETİ

Edirne’deki tarihi kapalı çarşılarda gurbetçi bereketi yaşanıyor. Avrupa’nın çeşitli yerlerinden tatilini geçirmek için Türkiye’ye gelen gurbetçiler Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçerken Edirne ekonomisini de hareketlendirdiler.

EDİRNE’DE ‘GURBETÇİ’ BEREKETİ

Edirne’deki tarihi kapalı çarşılarda gurbetçi bereketi yaşanıyor. Avrupa’nın çeşitli yerlerinden tatilini geçirmek için Türkiye’ye gelen gurbetçiler Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçerken Edirne ekonomisini de hareketlendirdiler.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Temmuz 2018 Salı 11:14
EDİRNE’DE ‘GURBETÇİ’ BEREKETİ

Edirne’deki tarihi kapalı çarşılarda gurbetçi bereketliliği yaşanıyor. Avrupa’nın çeşitli yerlerinden tatilini geçirmek için Türkiye’ye gelen gurbetçiler Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçerken Edirne ekonomisini de hareketlendirdiler.  Konu hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Sanış Kapıkule Sınır Kapısı’ndan geçen gurbetçilerin yüzde 1’inden yararlandıklarını bu gurbetçilerden daha fazla yararlanılması gerektiğini belirtirken, “Kapıkule kurulduğundan beri Edirne’de yaz sezonunda bir gurbetçi yoğunluğu oluyor. Bu her sene üstüne koyarak artıyor. Edirne olarak Kapıkule’den geçenlerin yüzde 1 veya yüzde 2’sinden faydalanabiliyoruz. Çünkü çoğu transit olarak geçiyor. Yüzde 1’i, 2’si de Türkiye’ye ilk girdiği yerde bir dinlenmek, bir mola vermek, Türkiye’deki akrabalarına hediye almak için mola veriyorlar. Dönüşte de yine buradan mola vererek, yurt dışındaki arkadaşlarına hediye götürüyorlar.”Diye konuştu.

“EDİRNE GURBETÇİLERDEN FAYDALANAMIYOR”

Edirne’nin bu gurbetçi akınından tam anlamıyla faydalanamadığını belirten Sanış, “Bu kadar çok gurbetçi akınının olduğu bir yerde Edirne bunlardan tam faydalanamıyor. Bunun için çalışmalar yapılması lazım. Bu gurbetçilerin Edirne’ye daha fazla sokulması lazım. Gurbetçilerin burada 3-4 saat konaklama yapabilecekleri, duş alabilecekleri, ihtiyaçlarını giderebilecekleri, arabalarını dinlendirebilecekleri yerler yapılmalı. Ücretsiz olarak araçlarını bırakabilecekleri bir otopark yapılmalı. Bunlar yapılırsa Edirne daha fazla Cazip hale gelecektir. Yoksa gurbetçi buradan geçer gider, bizde sadece yüzde 1 bilemediniz yüzde 5’inden faydalanırız.” Dedi.

“GURBETÇİLERİN YÜZDE 1’İ BİLE BU KADAR FAZLA FAYDA SAĞLIYOR”

Gurbetçilerin Edirne ekonomisine çok büyük faydası olduğunu söyleyen Sanış, “ Edirne ekonomisi çok büyük bir ekonomi değildir. Bu gurbetçilerin yüzde 1’i bile, yüzde 5’i bile Edirne’ye bu kadar fayda sağlıyor. Bunun üstüne rakamları koyarsak, geçenlerin yüzde 30, yüzde 40’ını Edirne’ye sokarsak o zaman Edirne ekonomisini çok daha farklı düşünün. Yaz sezonuna girdiğimiz için Edirne’de şu anda herkes tatil iznini çıktı, Edirne boşaldı. Şu anda Edirne ekonomisini hafta içi gurbetçiler, hafta sonu da yurt içi ve yurt dışından gelen turistler döndürüyor.” Dedi.

“İLK DEFA SELİMİYE ARASTASI’NDA BİR HAREKETLİLİK OLDU”

Tarihi Arasta Esnafları Koruma Derneği Başkanı Adem Bayrak da uzun zaman sonra Selimiye Arastası’nın hareketli günler geçirdiğini söylerken, “Her sene olduğu gibi bu senede iki tane bayramımız var, Kırkpınar’ımız var birde gurbetçilerimiz var. Türkiye’ye giriş yapan ve sonra tekrar Türkiye’den dönüş yapan gurbetçilerimiz var. Gelen gurbetçilerimiz az da olsa alışveriş yapıyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Kırkpınar’ımız çok iyi geçmedi. Kırkpınar’da bürüt kasamız 200’ liraydı. Uzun zaman sonra ilk defa Selimiye Arastası’nda bir hareketlilik oldu. En son geçen seneki gurbetçi giriş çıkışlarında böyle bir hareketlilik olmuştu. O zamandan sonra ilk defa şu anda aynı hareketliliği yaşıyoruz. Bunun için gurbetçilerimize teşekkür ediyoruz.” Diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.