EDİRNEKARİ RESİM SERGİSİ    

İsmi Edirne ile anılan Edirne Kari sanat eserlerini  günümüzde  yaşatmayı amaçlayan öğrencilerin eserleri sergiledi. Edirnekari  Resim Sergisi Eratsa sergi salonunda gerçekleşti.

EDİRNEKARİ RESİM SERGİSİ    

İsmi Edirne ile anılan Edirne Kari sanat eserlerini  günümüzde  yaşatmayı amaçlayan öğrencilerin eserleri sergiledi. Edirnekari  Resim Sergisi Eratsa sergi salonunda gerçekleşti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Mayıs 2019 Pazartesi 09:41
EDİRNEKARİ RESİM SERGİSİ    

Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öğrencilerinin yaptığı eserlerin sergilendiği etkinlik hakkında açıklama yapan Okul Resim Öğretmeni Çiğdem Bilen, burada sergilenen eserlerin Edirnekari olarak adlandırıldığını belirterek şunları söyledi, “Burada ki fonda çiçek görüntüleri var.Bunu biz Kuran’ı Kerim el yazmalarında da görüyoruz. Biz de orada bulunan çiçekleri eserlerimize taşımak istedik, böylece  farklı bir görüntü yaratmayı  amaçladık. Biz geleneği farklı şekilde yansıttık. Bu gelenek daha ziyade ahşap ve deri, kağıt  üzerine yapılıyor. Böylece küçük kalıyordu. Bu tür çalışmalarla evlerde dekoratif olarak sergilenmiyor. Günümüzde bu sanata önem verenler biraz daha görsel olmasını istiyor.” dedi

YAPILAN ESERLER EVLERE GİRMELİ

Kendilerinin konuya farklı bir şekilde yaklaşıp, çalışmalara o yönde başladıklarını belirten  Bilen, “ Bu çalışmaya destek veren öğrencilerimiz arasında 9-10-11’ci sınanlardan öğrencilerimiz var. Bu Edirne’ye has bir uğraşı.

Böylece biz de bu geleneği devam ettirmek amacındayız. Kentimizi tanıtıyoruz. Daha önceleri bu eserleri yaşatmak isteyen Ali Nakşibendi ve benzerleri gİbi. eski ustaların  da tanıtılmasını istedik.Bu kişiler hakkında bilgiler verdik.Sanatseverler yaptığımız sergileri evlerinde görmek istediler. Bu çalışmalarımıza halkın ilgi göstermesi  bizleri mutlu etti.Sergimize komşu ülkelerden gelen insanlar da  ilgi gösteriyor. Burada bizimle birlikte fotoğraf çektiriyorlar.Dil birliğimiz olmasa da sanat  tüm ülkelerin ortak değeri. Kırklareli’nden gelen İlknur Berber adında bir yazar, sergimizi ziyaret etti, Çok sevindi. Kendinin İstanbul’da galerisi varmış. Buradaki sergiyi galerisine taşımak istediğini belirtti. Bu konu Milli Eğitim ile görüşülecek.  Sergimizin ziyaret edilmesi en çok öğrencilerimizi mutlu ediyor, Sanata ilgilerini artırıyor. Bu tür sergi ürünlerinin böyle tanıtılmasından çok evleri girmesi bizler için çok önemli ve kalıcı bir hizmet olacaktır. Bu tür eserlerin eserleri genellikle protokolde kalıyor” dedi

 TUVAL ÜZERİNE ÇALIŞMA YAPILDI

Çalışmalarını genellikle tuval üzerinde yaptıklarını belirten Bilen, “ Bu zor bir çalışma çok emek istiyor. Genellikle akrilik boya kullandık. Bu boya su ile açılıyor zararsız bir ürün,kokusu  yok. Sergimizi çiçeklerin senfonisi olarak tanımlıyoruz.Burada gördüğünüz gibi eserleri bulunan öğrencilerimiz kendi eserlerinin başından ayrılmıyorlar. Eğitimi sanatla daha da güzelleştiğinin bilinci içindeler. Bu durumları bizleri de mutlu ediyor. Bu ilgilerinin devamlı olması yönünde çalışmalarımız devam edecektir. Edirne gibi tarihi bir kentte  böyle ilimize has bir sanatı  yaşatmak bizler için onur verici” dedi.

ÖĞRENCİLER ÇOK MUTLU

Sergide eserleri bulunan öğrencilerden Cenker Bilen, bu çalışmalara daha önceki yıllarda başladığını, sergi açılacağını duyduğu zaman  tekrar çalışmalara hız verdiğini,  eserinin sergilenmesinden mutluluk duyduğunu söyledi. Okul öğrencilerinden Duygu Melek Nehir,  10. Sınıf öğrencisi olduğunu Edirne’ye has bir sanata katkı yaptığı için mutlu olduğunu,  kendisinin halk oyunları ekibinde de yer aldığını, sanatı çok sevdiğini, devletlerin sanata önem vermesi gerektiğini ifade etti.

Sanatçı öğrencilerden Elif Durmaz, böyle bir çalışma ile sabretmesini öğrendiğini, bu sabrın sonunda böyle güzel eserlerin ortaya çıkmasından mutluluk duyduğunu söyledi.   

Fikri Yalın   

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.