EDİRNE’NİN 2023 TURİZM HEDEFİ YÜKSEK

Her yıl 15-22 Nisan haftasında kutlanan Turizm Haftası kutlamaları çerçevesinde Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Burada konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne  Turizm Master Planını hazırladıklarını belirterek, “Bu çerçevede, şehrimizin büyüyen Türkiye turizm pastasından aldığı payı artırmak ve gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için paydaşlarımızla Edirne Turizm Master Planı'nı hazırladık” dedi.

EDİRNE’NİN 2023 TURİZM HEDEFİ YÜKSEK

Her yıl 15-22 Nisan haftasında kutlanan Turizm Haftası kutlamaları çerçevesinde Atatürk Anıtında tören düzenlendi. Burada konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Edirne  Turizm Master Planını hazırladıklarını belirterek, “Bu çerçevede, şehrimizin büyüyen Türkiye turizm pastasından aldığı payı artırmak ve gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için paydaşlarımızla Edirne Turizm Master Planı'nı hazırladık” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Nisan 2022 Cumartesi 06:35
EDİRNE’NİN 2023 TURİZM HEDEFİ YÜKSEK



Turizm Haftası, Atatürk Anıtında düzenlenen törenlerle kutlanmaya başladı. 
Turizm Haftası Atatürk Anıtında düzenlenen törenle başladı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk’ün Atatürk’e çelenk sunmasıyla başlayan törenler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. 


Ardından Soytürk günün anlam ve önemine dair bir konuşma yaptı. Soytürk, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Dinlenmek, eğlenmek, deneyimlemek, farklı yerler görmek amacıyla gerçekleşen insan hareketliliği olarak ifade edilebilecek olan turizm faaliyetleri, hizmet sektörünün ana omurgasını oluşturmakta, diğer hizmet sektör kolları açısından tetikleyici bir rol üstlenmektedir. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de turizm; kalkınma, gelir ve istihdam yaratma, dış ticaret dengesi gibi konularda ekonomideki önemli sektörlerin başında gelmektedir. Bu çerçevede, On Birinci Kalkınma Planı'nda turizm öncelikli sektörler arasında yer almıştır. On Birinci Kalkınma Planı ile uyumlu olarak hazırlanan ve 2019 yılında güncellenen Türkiye Turizm Ana Planı, ülkemizin 2023 yılı turizm hedeflerini ortaya koymaktadır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Eylül 2019'da kamuoyu ile paylaşılan bu plana göre Türkiye 2023 yılında 75 milyon turist ağırlamayı, turizm faaliyetlerinden ise toplamda 65 milyar ABD doları gelir elde etmeyi hedeflemektedir. Nitekim ülkemizin 2021 yılında sağlamış olduğu 16.3 milyar dolarlık turizm geliri, turizm sektörünün Covid-19 pandemisi sonrası dönemde ortaya koyabileceği potansiyeli gözler önüne sermektedir. 2022 de 42 milyon turist ve 35 milyar dolar gelir hedefiyle yol çıkıldı.”
EDİRNE TURİZMİ MASTIR PLANINI HAZIRLADIK


Edirne  Turizm Master Planı hazırladıklarını kaydeden Soytürk “Bu çerçevede, şehrimizin büyüyen Türkiye turizm pastasından aldığı payı artırmak ve gelecek ziyaretçilere farklı ve sürdürülebilir bir destinasyon sunmak için paydaşlarımızla Edirne Turizm Master Planı'nı hazırladık. Edime Turizm Ana Planı, Edirne turizmini 2030 yılına kadar kalite ve verimlilik açısından ileri götürmeyi amaçlayan bir yol haritasıdır. Şehrimizin turizminin küresel boyutta rekabetçiliğinin yükseltilmesi, akıllı turizm, sürdürülebilirlik, hizmet kalitesinin artırılması, nitelikli turistlerin tercihlerinde Edirne'nin öne çıkması ve bunların bileşkesi olarak turizm faaliyetlerinden mümkün olan en yüksek faydanın elde edilmesi bu yol haritasının ana prensipleridir. Türkiye'nin 2023 yılı turizm hedeflerine ulaşması, merkezi yönetimin koordine edici ve destekleyici çabalarının yanında yerel ölçekte şehrimizde ki tüm turizm paydaşlarının benzer bir anlayış ve yaklaşım ile birlikte çalışması ile mümkün olacaktır” dedi.
Edirne’nin, binlerce yıldır birçok medeniyete kucak atığını dile getiren Soytürk, şunları söyledi:
“Edirne, birçok millete yurt olmuştur. Bölgeye adını veren Traklar, gelecek nesillere tümülüslerini miras bırakır. Birçok efsaneye konu olan dolmenler ise üç bin yıldır insanlara ölümü hatırlatır. Edime; Akaların "Polis"i, Makedonların "Orestia"sı, Romalıların "Hadrianapolis"idir. Bir Antik Çağ yapısı olan Enez Kalesi, Roma Kralı Hadrianus'un yaptırdığı Makedonya Saat Kulesi Edirne'de yaşanan birçok yıkıma şahitlik eder. O yıkımlardan biri Haçlı yağmasıdır. Bu yağmanın ardından Osmanlılar tarafından inşa ve imar edilen Edirne, artık bir payitahttır. Bu payitaht öylesine güzeldir ki birçok kasideye de konu olur: Edrine şehri bu ya gülşen-i me'vå midur Anda kasr-1 pâdişâhî cennet-i a'lâ midur. Edirne; dolmenleri, tümülüsleri, arkeolojik eserleri, kaleleri ve müzeleriyle konuklarını çok eski zamanlara taşırken, camileri, köprüleri, hanları, hamamları, imaretleri ve sayılamayacak birçok eseri ile Osmanlı İmparatorluğu'nun o eşsiz günlerini zamanımıza taşır. Tabyalar, anıtlar ve şehitliklerle yakın tarihimizi; üniversitesi, spor kompleksleri ve tiyatrosuyla geleceğimizi aydınlatır. İlimiz Edirne sahip olduğu eşsiz tarihi ve kültürel zenginliği, doğal güzelliği, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan sınır kapısı ve 2023 Türkiye Stratejisinde "Kültür Temalı Marka Kent" olarak tanımlanmış olması, şehrimizdeki turizm çalışmalarına ayrı bir önem kazandırmıştır. Şehrimizin, ülkemizin büyüyen ve gelişen turizm sektöründen yüksek pay alabilmesi ve tanıtım pazarlama stratejileri noktasında hak ettiği yere ulaştırılması için, yerel paydaşlarımız ile eş güdüm içerisinde çalışmaya devam edeceğiz.”
Konuşmaların ardından Rumeli Akademisi Eğitim ve Kültür Derneği Balkan Halk Dansları Topluluğu ve Halk Oyunları Tiyatro Eğitimi Kültür Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Halk Oyunları Topluluğu tarafından dans gösterisi düzenlendi. 
Yavuz Göktaş
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.