“EDİRNE’YE 7 MİLYAR TL’LİK SU YATIRIMI YAPILDI”

Geçmiş dönem Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Edirne’ye çok sayıda su yatırımı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kente 6 baraj ve 31 gölet inşa edildiğini belirten Eroğlu, “Son 18 yılda Edirne’ye yapmış olduğumuz su yatırımlarının maliyeti takriben 7 milyar TL’dir.” ifadelerini kullandı.

“EDİRNE’YE 7 MİLYAR TL’LİK SU YATIRIMI YAPILDI”

Geçmiş dönem Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Edirne’ye çok sayıda su yatırımı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Kente 6 baraj ve 31 gölet inşa edildiğini belirten Eroğlu, “Son 18 yılda Edirne’ye yapmış olduğumuz su yatırımlarının maliyeti takriben 7 milyar TL’dir.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Ocak 2021 Çarşamba 06:21
“EDİRNE’YE 7 MİLYAR TL’LİK SU YATIRIMI YAPILDI”

AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili ve Geçmiş Dönem Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Edirne’ye yapılan su yatırımları hakkında basın bülteni yayınladı. Kente çok sayıda gölet ve baraj inşa edildiğini söyleyen Eroğlu, 18 yılda 7 Milyar TL’lik su yatırımı gerçekleştirildiğini ifade etti.

“EDİRNE’NİN SU YATIRIMLARIYLA BİZZAT İLGİLENDİM”

Geçmiş dönem Orman ve Suişleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Edirne’ye yapılan yatırımlar hakkında yaptığı basın açıklamasında, “Cihan İmparatorluğu Osmanlı’ya Başşehirlik yapmış kadim şehir Edirne’mize, Hükümetimiz döneminde son 18 yılda baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu temin tesisi, atıksu arıtma tesisi ve taşkın koruma tesisi gibi su yatırımlarında muazzam çalışmalar gerçekleştirdik. Balkan Harbi’nde şehit kanlarıyla sulanmış bu müstesna şehirde şehit düşmüş kahramanlardan biri de dedem Topçu Er Hasanzade Mehmed Efendidir. Dolayısıyla Edirne’ye ayrı bir gönül bağım bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Edirne için ne gerekiyorsa yapın’ talimatı doğrultusunda ve şehit dedemin bu topraklarda yatıyor olması sebebiyle özellikle Bakanlığım döneminde Edirne’nin su yatırımlarıyla bizzat ilgilendim. Trakya; Coğrafi ve stratejik konumu, binlerce yıllık tarihi, dev sanayi tesisleri ve geniş zirai arazileri ile büyük bir potansiyele sahiptir. Trakya’da kalkınma ile uyumlu, sosyal ve çevresel gelişmeye, hızlı şehirleşme ve sanayileşmeden kaynaklanan başta su kirliliği olmak üzere mes’elelerin çözümüne yönelik dev bir proje hayata geçirdik. Kısa adı TRAGEP olan proje, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale’nin Trakya’da kalan Gelibolu kısmının kalkınmasında anahtarı olacaktır. Toplam maliyeti 10 milyar TL olan projenin büyük bölümü tamamlanmıştır.” dedi.

“6 BARAJ, 31 GÖLET İNŞA ETTİK”

Edirne’ye pek çok su yatırımı yapıldığının altını çizen Eroğlu, “Son 18 yılda Edirne’ye yapmış olduğumuz su yatırımlarının maliyeti takriben 7 milyar TL’dir. 6 baraj ve 31 gölet inşa ederek vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. Takriben 473.510 dekar araziyi sulamaya açarak yıllık 272 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. 114 dere ıslahı gerçekleştirerek Edirne şehir merkezi, 93 yerleşim yeri ve 23.370 dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk. Edirne, Trakya’nın ve ülkemizin en önemli illerinden biri olup özellikle zirai bakımdan çok önemli bir potansiyele sahiptir. Son 18 yılda inşa ettiğimiz 6 baraj ve 31 gölet ile Edirne’nin münbit topraklarını sulamaya açarak şehrin zirai katma değerini arttırdık. Özellikle 2011 yılında hizmete aldığımız Hamzadere Barajı ve 2015 yılında hizmete aldığımız Çakmak Barajı Edirne’nin en önemli barajlarındandır. Cimra Sulaması, Sultanköy Sulaması, Telmata Sulaması önemli sulama projelerinden bazılarıdır.” ifadelerini kullandı.

“KANAL EDİRNE SON DERECE FAYDALI OLMUŞTUR”

Kanal Edirne projesinin öneminden de bahseden Eroğlu, “Kanal Edirne Projesi, ülkemizin örnek projelerinden biri olup son derece faydalı olmuştur. Bakanlığım döneminde bütün illeri ziyaret eder, sıkıntıları yerinde tespit eder ve çözümlerini geliştirerek gerekli talimatları verirdim. Balkan Harbinde Edirne’de şehit düşen dedem Topçu Er Hasanzade Mehmed Efendi’nin şehitliğinin yerini tespit için yaptığımız araştırmalarda özellikle Karaağaç Mahallesinde yaşayan vatandaşlarımızın sel taşkınlarından dolayı büyük sıkıntı yaşadığını görüyorduk. Bu sebeple arazi incelemelerimiz sırasında taşkınlara sebep olan Meriç Nehrinin debisini düşürecek bir proje geliştirmemiz gerektiğini tespit ettim. Bilindiği üzere Bulgaristan'dan doğarak, Türkiye-Yunanistan sınırını çizen Meriç Nehri özellikle kış aylarında ani akım yükselmeleriyle Edirne Karaağaç mevkiinde taşkınlara sebep olmaktaydı. Edirneli kardeşlerimizin yaşadığı bu sıkıntıyı ortadan kaldırmak için Bakanlığım döneminde 2015 yılında Kanal Edirne Projesini geliştirdik ve uygulamaya başladık. Meriç Nehri’nin Edirne şehir merkezinde meydana getirdiği taşkınları sonlandırmak için muazzam bir proje geliştirdik. Adına Kanal Edirne dediğimiz bu muazzam proje büyük bir sun’i nehir niteliğindedir. Kanal Edirne Projesi ile Edirne şehir merkezinde taşkınlara sebep olan Meriç Nehrini baypas ettik. Takriben 50 milyon TL’ye mal olan bu muazzam proje; 50 metre taban genişliğinde, 6,5 metre derinlikte ve 7.800 metre uzunluğa sahiptir. İnşa ettiğimiz bu sun’i kanal üzerine adeta sigorta vazifesi yapan 5 adet araç ve yaya köprüsü inşa edilerek ulaşıma açılmıştır. Meriç’in Arda ile birleştiği noktada meydana gelecek 500 yıl tekerrürlü, debinin %30’u Kanal Edirne ile baypas edilecektir. Nitekim 15 Ocak 2021 tarihinde meydana gelen aşırı yağışlarda Kanal Edirne Projesi çalışarak gelen suyun bir bölümünü taşımıştır. Böylece hem taşkın zararı ortadan kaldırılmış hem de Kanal Edirne’nin geçtiği güzergâhtaki zirai arazilere sulama suyu sağlanmıştır. Kanal Edirne projesi ile bölgeye muhteşem bir rekreasyon alanı da kazandırılacaktır. Proje çerçevesinde 430 dekar yeni rekreasyon alanı, Meriç Nehri boyunca 6.000 metre ve Kanal Edirne boyunca 16.000 metre olmak üzere toplam 22.000 metre yürüyüş ve bisiklet parkuru inşa edilecektir.” şeklinde konuştu. 

“ERGENE’NİN MALİYETİ 6,5 MİLYAR TL”

Ergene Havza Koruma Eylem Planının toplam maliyetinin 6,5 Milyar TL olduğunu söyleyen Eroğlu, “Trakya’nın hayat kaynağı olan Ergene Nehri, maalesef plansız, kontrolsüz sanayileşme ve çarpık şehirleşme sebebiyle gün geçtikçe daha fazla kirlenmiştir. Çevre ve Orman Bakanı olduğum dönemde 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız beni arayarak ‘Veysel Hoca, Ergene için ne gerekiyorsa yapın.’ talimatı verdi. Bunun üzerine ülkemizin en büyük ve en kapsamlı çevre projesini hazırladık. Gerekli çalışma ve hazırlıkları yaparak 6 Mayıs 2011 tarihinde Ergene Havza Koruma Eylem Planını Çerkezköy’de bütün kamuoyuna duyurduk. Adına Şafak Harekâtı dediğimiz eylem planı dâhilinde 15 önemli eylem belirledik. Hangi kurum hangi eylemi ne zamana kadar tamamlayacağını tek tek belirledik. Ergene Havza Koruma Eylem Planının toplam maliyeti 6,5 milyar TL’dir. Ergene Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde 400 km dere yatağı ıslahı gerçekleştirildi. Trakya Bölgesinde bulunan belediyelerin kendi mes’uliyetinde bulunan atıksu arıtma tesislerini inşa etmemesi üzerine Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile DSİ tarafından 13 adet belediyenin ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi inşa edilerek işletmeye aldık. Edirne’de de Uzunköprü ve Keşan ileri biyolojik atıksu arıtma tesisini inşa edilmiştir. Ergene Havza Koruma Eylem Planında sona doğru yaklaşılmıştır. Derin Deniz Deşarj Hattı da tamamlanmıştır. Böylece müşterek atıksu arıtma tesislerinde arıtılan sanayi atıksuları Marmara Denizine derin deşarj edilecektir.” dedi.

“EDİRNE’MİZİ SUSUZ BIRAKMADIK”

Edirne’nin içme suyu için pek çok çalışma yapıldığını vurgulayan Eroğlu, “Edirne’ye kazandırdığımız daha pek çok baraj, gölet ve sulama tesisi var. Ancak son 91 yılın en kurak dönemini yaşayan Edirne’de şehre kazandırdığımız muazzam içmesuyu çalışmaları daha ön plana çıkmaktadır. 2003 yılında iktidara geldiğimizde Edirne içmesuyu sıkıntısı yaşayan illerimizden biriydi. Edirne’mizin acil içmesuyu ihtiyacını 2007 yılında Süloğlu Projesi Rehabilitasyon ile karşılamıştık. Ancak şehrin artan nüfusunu da dikkate alarak hazırlamış olduğumuz İçmesuyu Eylem Planı çerçevesinde uzun vadeli içmesuyu ihtiyacını karşılayacak Kayalıköy Barajı İçmesuyu Projesini hayata geçirdik. Kayalıköy Barajından 58 km uzunluğunda inşa ettiğimiz isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 30.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi ile Edirne şehir merkezine yıllık 21,64 milyon m3 içmesuyu verilmektedir. Böylece şehrin 2050 yılına kadar olan içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Ülkemizin göz bebeği Edirne için Hükümet olarak gereken bütün içmesuyu tesislerini inşa ettik. Ancak Edirne Belediyesinin bu suyun her bir damlasını gözü gibi koruması gerekir. Kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir. Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Edirne’mizi susuz bırakmadık. Su Gibi Aziz Olunuz.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.