EDOSK’TAN YETKİLİLERE KANAL EDİRNE ÇAĞRISI!

43’üncü Turizm Haftası etkinliklerine renk katacak olan 2’nci Kano Kayak Festivali yarın gerçekleştirilecek. Edirne Doğa Sporları Kulübü öncülüğünde gerçekleşecek festival hakkında bilgi veren Kulüp Başkanı Orkun Akman, “Biz Kanal Edirne’nin de kano sporu için büyük bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. Buradan da DSİ başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz; ‘Gelin işbirliği yapalım, Kanal Edirne’yi kano sporuna açalım.’ Belki ileriki dönemde Balkan şampiyonaları, Türkiye şampiyonaları burada yapılabilir. Biz bugün bir fitili ateşledik.” dedi.

EDOSK’TAN YETKİLİLERE KANAL EDİRNE ÇAĞRISI!

43’üncü Turizm Haftası etkinliklerine renk katacak olan 2’nci Kano Kayak Festivali yarın gerçekleştirilecek. Edirne Doğa Sporları Kulübü öncülüğünde gerçekleşecek festival hakkında bilgi veren Kulüp Başkanı Orkun Akman, “Biz Kanal Edirne’nin de kano sporu için büyük bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. Buradan da DSİ başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz; ‘Gelin işbirliği yapalım, Kanal Edirne’yi kano sporuna açalım.’ Belki ileriki dönemde Balkan şampiyonaları, Türkiye şampiyonaları burada yapılabilir. Biz bugün bir fitili ateşledik.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Nisan 2019 Cuma 09:29
EDOSK’TAN YETKİLİLERE KANAL EDİRNE ÇAĞRISI!

43’üncü Turizm Haftası etkinlikleri devam ediyor. EDOSK öncülüğünde düzenlenen ve haftanın en renkli etkinliklerinden biri olacak Kano Kayak Festivali yarın gerçekleştirilecek. Dün basın toplantısı düzenleyerek festival hakkında bilgi veren Kulüp Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kanal Edirne’nin kano ve su sporlarına açılması gerektiğini belirttiler.

AKMAN: “FİTİLİ ATEŞLEDİK”

Edirne Doğa Sporları Kulübü Başkanı Orkun Akman, Turizm Haftası kapsamında çok daha renkli ve farklı etkinlikler düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek, “Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü nezdinde zaten çok güzel etkinlikler düzenleniyor. En renkli etkinliklerden biri ise cumartesi günü derneğimiz EDOSK öncülüğünde yapılacak olan Edirne 2’nci Kano Kayak Festivali. Meriç Nehri’nde yapacağımız festivalimizi EDOSK olarak 2012 yılından beri Edirne nehirlerinde kano sporunun yapılabilirliğini göstermek adına çok büyük uğraş ve emekler sarf ediyoruz. Bu etkinlikleri sadece Edirne odaklı yapmıyoruz. Trakya’nın bütün bölgelerine yayıyoruz Tekirdağ, Kırklareli hatta Çanakkale’de bile kanolarımızla bir takım etkinlikler düzenlemekteyiz. Bizler EDOSK olarak bu kentin en önemli turizm paydaşlarından biriyiz. Cumartesi günü yapacağımız etkinlik, her ne kadar sportif bir etkinlik olsa da aynı zamanda Edirne’nin tanıtımına, turizmine katkı sağlayan bir etkinlik olacak. Etkinliğin ilkini 2017 yılında yaptık. Geçen yıl çeşitli nedenlerden dolayı yapamadık, ara verdik. Bu yıl tekrar Valimizin, Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzün himayelerinde onlarında desteklerini alarak biraz daha kapsamlı bir şekilde etkinliğimizi organize edeceğiz. İçinden 3 nehrin geçtiği Türkiye’de ve Dünyada başka bir kent var mı? Ben bilmiyorum. Edirne çok özel, çok güzel müthiş bir kent. Bizde EDOSK olarak bu nehirlerde su sporlarının, özellikle kano sporunun yapılabilirliğine vurgulamak adına yoğun emek ve uğraşlarımız var. DSİ’nin bir kanal Edirne projesi var. Büyük bir kısmı bitti. Biz bu kanal Edirne’nin de kano sporu için büyük bir avantaj olduğunu düşünüyoruz. Buradan da DSİ başta olmak üzere tüm yetkili kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunuyoruz; ‘Gelin işbirliği yapalım, Kanal Edirne’yi kano sporuna açalım.’ Belki ileriki dönemde Balkan şampiyonaları, Türkiye şampiyonaları burada yapılabilir. Biz bugün bir fitili ateşledik.” dedi.

AKMAN: “EDİRNE İÇİN İNANILMAZ BİR NİMET”

Akman, Trakya genelinde Kano Federasyonuna tescilli tek dernek olduklarını söyleyerek, “Trakya’da EDOSK dışında kano sporu ile uğraşan yok. Bunun da avantajını kullanmak istiyoruz. Fakat bu işler gönüllülük esasına dayandığı için bir yere kadar gidiyor. Bazı kurumlarında desteğini almak istiyoruz. Destek olsunlar, olmasınlar biz EDOSK olarak götürebildiğimiz yere kadar götürmeye hazırız. Bu yarışmada İl Kültür Turizm Müdürlüğümüzün, Valilik, İl Özel İdare bu gibi kurumların çok büyük katkıları oldu. Bu işlerin sürdürülebilir olması ayrı bir değer katacaktır. Edirne’miz marka kent diyoruz. Bu kentin bir turizm paydaşı olarak EDOSK üzerimize düşen ne varsa zaten yapıyoruz bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz. Olimpik seviye dediğimiz ise 2 km uzunluk en az 70 metre genişliği olması lazım, durgun su olması lazım. Zaten biz suyu tahliye edebilmek için 7 km bir kanal açtık bazı yerleri 2 km düz hiç kıvrımsız. 2 km bir alanda bir hafriyat yaptığınızı düşünün 70 metre genişliğinde sadece onun hafriyatı milyonlar tutar. Türkiye’de bu anlamda buna fiziki olarak hazırlanmış bir yer var. Üzerinde sadece ufak değişikliklerle hazır bir tesisimiz var. Avantajımız İstanbul’a yakın olmamız. Herkes ulaşabilir. Anadolu’nun diğer yerlerinde yapsanız, İstanbul aktarmalı gidilecek. Bizim etrafımıza en yakında 150 km ilerde bu tesis var. Meriç Nehri’nin kenarına yapmışlar. 80’lerde yapmışlar bu tesisi. Bulgaristan bu anlamda kano ve yelkende olimpiyat sporcusu çıkardı, dereceleri var. Edirne’de 3 saat içinde 3 ayrı ülkeyi gezebileceğiniz bir destinasyon var. Aynı zamanda 3 saat içinde 3 ayrı nehirde de kano ve su sporu yapabilme şansına sahibiz. Bu inanılmaz bir nimet Edirne için.” ifadelerini kullandı.

ÇELİK: “EDİRNE KANALINDA SU SPORLARI YAPILABİLİR”

EDOSK Kano Branşı Sorumlusu Mustafa Çelik ise, “Daha önce 2017 yılında gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğin ikincisini gerçekleştiriyoruz. Edirne Valiliği, Kültür ve Turizm Müdürlüğünün destekleriyle bunu geleneksel hale getirmek istiyoruz. Yarışma deniz kategorisinde olacak. 2,5 kilometre gibi bir parkur düşünüyoruz. Parkur Karaağaç’taki yeni köprüden başlayıp, Tarihi Meriç Köprüsü’nde son bulacak. Orada da ödül törenini gerçekleştireceğiz. Bu yarışma statüsü Türkiye’de pek gerçekleşmeyen ama yurtdışında özellikle Balkan ve Avrupa ülkelerinde yaygın. Kano maraton şeklinde düzenliyoruz. 13 katılımcı var şu anda. 24 kişiyle yarışacağız. Normalde start verildiği gibi herkes kanolarına koşup aynı anda binip startı o şekilde veriyorduk ama su seviyesinin yüksekliğinden dolayı kum ocağındaki setten start alıp Meriç Köprüsü’nde sonlandıracağız. Diğer müdürlüklerimiz her türlü desteği sağladı, özellikle güvenlik ve sağlık konusunda. Teknik destek verdiler. Yeni açılan Edirne Kanalında da su sporları yapılabilir. Nasıl biz Edirne’de, Tunca’da, Meriç’te bu işin ateşleyicilerinden biri olmamız dahil aynı şekilde bunu kanalda da gerçekleştirmek istiyoruz. DSİ’nin kanal projesi tam anlamında bitmediği için zorluk çekiyoruz sınır bölgesine yaklaşıyoruz çünkü diğer alanlarda girişimiz biraz imkansız özellikle Meriç nehrinde öyle bir sıkıntımız oluyor ama Tunca’da herhangi bir problem olmuyor.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.