SELİMİYE’NİN ‘KAYBOLAN’ ÇİNİLERİ RUSYA’DAN GETİRTİLECEK!

Selimiye Camii Hünkar Mahvilinde savaş yıllarında kaybolduğu iddia edilen çinilerin aslında kaybolmadığını söyleyen Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, çinilerin Moskova Müzesi’nde sergilendiğini veya deposunda tutulduğunu ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çinileri Rusya’dan getirtmek adına çalışmalar başlattığını dile getiren Soytürk, “İnşallah Selimiye Camii’nin Hünkar Mahvilindeki çiniler yerine gelecek.” dedi.

SELİMİYE’NİN ‘KAYBOLAN’ ÇİNİLERİ RUSYA’DAN GETİRTİLECEK!

Selimiye Camii Hünkar Mahvilinde savaş yıllarında kaybolduğu iddia edilen çinilerin aslında kaybolmadığını söyleyen Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, çinilerin Moskova Müzesi’nde sergilendiğini veya deposunda tutulduğunu ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çinileri Rusya’dan getirtmek adına çalışmalar başlattığını dile getiren Soytürk, “İnşallah Selimiye Camii’nin Hünkar Mahvilindeki çiniler yerine gelecek.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Kasım 2020 Çarşamba 06:41
SELİMİYE’NİN ‘KAYBOLAN’ ÇİNİLERİ RUSYA’DAN GETİRTİLECEK!



Edirne İl Genel Meclisi’nin Kasım ayı bütçe görüşmeleri devam ediyor. Dün Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirilen birleşime konuk olan Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Kemal Soytürk, Müdürlüğün 2020 yılında yapmış olduğu çalışmalar hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi. Edirne’yi kültür turizminin başkenti yapmak adına çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Soytürk, 2020 yılı Ocak-Eylül turist sayılarında Edirne’nin Türkiye’de 3’üncü sırada olduğunu ifade etti. Selimiye Camii Hünkar Mahvilinde ‘kaybolan’ çinilerin de aslında kaybolmadığını vurgulayan Soytürk, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Rusya’yla temas kurarak çinileri yeniden ülkemize getirmeyi hedeflediğini dile getirdi. Hıdırlık Tabyası’ndaki çalışmaların yüzde 99 oranında tamamlandığını ve 25 Kasım’da tamamen biteceğini söyleyen Soytürk, Makedonya Saat Kulesi’nin de 2021 yatırım programına alındığının müjdesini verdi.

“EDİRNE KÜLTÜR TURİZMİNİN BAŞKENTİ OLACAK!”
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk,  mecliste yaptığı sunumda, “Edirne kültür turizminin başkenti olacak. Olmaya da layık. Pnademiye rağmen biz durmadık, şehrimizi tanıtmaya devam ettik. Özellikle dijital medyayla Z kuşağına Y kuşağına tanıtmaya devam ediyoruz. Bölgemizde bulunan 5 sınır kapısında da şehrimizi tanıtmaya devam ettik. İlimizde Kültür Turizm Bakanlığına bağlı 9 adet müzemiz bulunmakta. Müzelerimizin ziyaretçi sayılarına baktığımızda; 2018 yılında 1 milyon 508 bin kişi, 2019 yılında 779 bin 956 kişi, 2020 yılında ise 150 bin 212 kişi ziyaret etmiş. Pandemi nedeniyle 3 ay kapalı kaldık.  Müze ziyaretçilerimizi artırmak için sürekli araştırmalar yaparak müze müdürlerimizle istişare halindeyiz. Edirne Valiliğimizin talimatı ile Türk İslam Eserleri Müzesinde ve Etnografya Müzelerinde çocuk atölyeleri yapıyoruz. Çocukların arkeolojik kazı yaparak daha keyifli vakit geçirecekler ve silke basımız yapacaklar. Çocuklara müzeleri müzeciliği sevdireceğiz. Önümüzde ki günlerde çocuk atölyelerimiz faaliyete geçecek. Ve çocuklar müzeye geldiğinde keyifli vakit geçirecek. Artık kuşaklar arası farkı kaldırmalıyız.” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE 3’ÜNCÜYÜZ!”

2020 Ocak-Eylül turist sayılarında Edirne’nin Türkiye’de 3’üncü sırada olduğunu söyleyen Soytürk, “Sınır istatistiklerine göre; 2020 Ocak ve Eylül ayları turist sayılarına baktığımız zaman tüm iller arasında şehrimiz 3’üncü sırada. Edirne pandemiye rağmen özellikle Kapıkulede Bulgaristan’ın karantina uygulamaları kalktıktan sonra Cumadan başlayıp Pazartesiye kadar devam eden ortalama 1.86 konaklama oranımız var. Başka illere baktığımız da konaklama oranları sıfır. Bulgaristan dış turizm açısından bize ciddi katkı sağladı. Pandemiye rağmen ziyaretçi sayımız çok iyi. 2019 Ocak-Eylül dönemiyle, 2020 Ocak-Eylül dönemini kıyasladığımızda; 2020’nin pandemiye rağmen daha yüksek olduğunu görüyoruz.” dedi.

“ÇİNİLER ASLINDA KAYBOLMADI!”

Selimiye Camii Hünkar Mahvilinde kaybolan çinilerin Rusya’da olduğunu belirten Soytürk, çinilerin ülkemize getirtilmesi için Bakanlığın çalışmalar yaptığını söyleyerek, “Selimiye her ülkeye nasip olmayacak bir eser. Selimiye’yle ilgili birtakım okumalar yaptık. Bu okumalarda şu anda Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu Başkanı olan İskender Pala’nın Edirne’yle ilgili yazdığı bir makaleyi okudum. O makalede diyor ki; ‘Selimiye Camii Hünkar Mahvilinde kaybolan çiniler -aslında kaybolmadı- var. Bu çinilerle ilgili bir girişim başlatılsın’ diyor. Biz de bu girişimi başlattık. Hünkar Mahvilindeki çiniler maalesef ki Rus General tarafından savaş sonrasında götürülüyor ve Moskova Müzesi’nde sergilendiği veya depoda tutulduğu söyleniyor. Biz bu konuyu Sayın Başkan İskender Pala’ya ilettik. Kendisi de hemen talimatlandırdı. Şuanda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rus general tarafından alınan çinilerin ülkemize getirtilmesi için çalışmalara başladı. Kültür Turizm Bakanlığı özellikle ülkemizden kaçırılan kendi topraklarına ait olan eserleri getirmek için ciddi çalışma yapıyor. Şu ana kadar da çok ciddi eserler getirtildi. İnşallah Selimiye Camii’nin Hünkar Mahvilindeki bu çiniler de yerine gelecek. Bu eserler kendi topraklarında değerli.” ifadelerini kullandı.

“HIDIRLIK TABYASI’NDA ÇALIŞMALAR 25 KASIM’DA BİTİYOR!”

Hıdırlık Tabyası’ndaki çalışmaların yüzde 99 oranında tamamlandığını belirten Soytürk, “Edirne Hıdırlık Tabyası Teşhir, Tanzim ve Çevre Düzenlemesi yüzde 99 oranında tamamlandı. Müzemiz, Balkan Savaş tarihinin de en önemli tabyalarından. Eserler de yerine yerleştirildi. Hıdırlık Tabyası, Edirne’deki en büyük tabya olma özelliğinde. Tabya, Balkanların en büyük interaktif müzesi olacak. 25 Kasım’da bitiyor.” dedi.

“MAKEDONYA KULESİ 2021 YATIRIM PROGRAMINA ALINDI!”
Makedonya Kulesi’nin 2021 yatırım programına alınacağının müjdesini veren Soytürk, “Makedonya Kulesi’ndeki çalışmalar 2021 yılında başlayacak. Makedonya Eski Saat Kulesi şehrin en önemli eserlerinden biri. Osmanlı döneminde zaman zaman saat kulesi olarak, zaman zaman da yangın kulesi olarak kullanılmış. Projeleri hazır, sadece ödenek bekleniyor. 2021 yatırım programına alındı. Başlanmış iş, bitmiş iştir. Yapılan çalışmalarla kulede bir de seyir terası olacak. Genel Müdürümüz de kuleyle ilgili olarak, ‘Burası Edirne’nin Galata Kulesi olacak’ dedi. Makedonya Kulesi gerçekten şehrimizin tam meydanında. Tur grupları için önemli bir destinasyon haline gelecek.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.