EĞİTİM İŞ’TEN YÖNETMELİK TEPKİSİ

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı yönetmeliğin içinin boş olduğunu ileri sürdü

EĞİTİM İŞ’TEN YÖNETMELİK TEPKİSİ

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, Milli Eğitim Bakanlığının yayınladığı yönetmeliğin içinin boş olduğunu ileri sürdü

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Mayıs 2022 Cumartesi 06:21
EĞİTİM İŞ’TEN YÖNETMELİK TEPKİSİ

Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, yaptığı yazılı açıklamada, tüm ısrarlarına rağmen çıkarılan ve öğretmenlik mesleğine, mesleki onurumuza ve eğitime hiçbir artısı olmayan kanun düzenlemesinin ardından çıkarılan yönetmelikte de açık bırakılmış alanların olduğunu vurgulayarak, şunlara yer verdi:

“Öncelikle belirtmeliyiz ki Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu esastan görüşmeye hazırlanırken, MEB’in yönetmelik yayınlaması doğru değildir.

GÖRÜŞLERİMİZE İTİBAR EDİLMEMİŞTİR

MEB yönetmelikle ilgili Şubat ayında taslak yayımlamış ve görüş istemişti. Yönetmeliğin taslak ile neredeyse bire bir örtüştüğünü yani görüşlere çok da itibar edilmediğini görmekteyiz. Yönetmeliğin içeriğine bakıldığında, öğretmenliği ast-üst şeklinde ayrıştıran bir düzenleme olduğu görülmektedir.

Yönetmeliğe göre, öğretmenlerin adaylık sürecini yürütecek olan komisyon, öğretmen adaylarının mesleğe devam edip etmemesine karar verecektir. Okul müdürlerinin büyük çoğunluğunun, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin neredeyse tamamının yandaş sendikanın kontrolünde olduğu düşünüldüğünde, oluşturulacak komisyonun tarafsız olacağı düşünülemez. Aday öğretmenliğe kadar sayısız sınavdan geçen, KPSS sonrası mülakata giren ve atanan öğretmenlerin mesleğe devam edip etmemesine böyle bir komisyon karar veremez.

Yönetmelikte öğretmenlerin kariyer basamakları düzenlenmiştir. 180/240 saatlik eğitim sonrası yazılı sınav öngörülmüş ve bu sınavı geçen öğretmenlerin uzman/başöğretmen olmasına imkan tanınmaktadır. Yüksek lisans yapmış olanlara alanına bakmaksızın 180 saatlik eğitimden sonra uzman, doktorasını tamamlayanlara ise 240 saatlik eğitimden sonra başöğretmen unvanı verilmektedir.

BAŞÖĞRETMEN/UZMAN ÖĞRETMEN KAVRAMLARI KALDIRILMALIDIR

Kıdem esaslı olarak tüm öğretmenlere uzman/başöğretmen unvanına verilen tazminatlar başkaca şart olmaksızın ödenmelidir. Başöğretmen/Uzman öğretmen kavramları kaldırılmalıdır. Aksi durum öğretmenler odalarını ayrıştırmak, velileri kışkırtmak olacaktır. Yönetmelikle görülmektedir ki karşı çıktığımız halde kanuna koyulan sınav kazanılsa da, eğitim programı tamamlansa da “Uzman Öğretmenlik Mesleki Gelişim Çalışmalarını tamamlamış olmak” şartına bağlı olarak keyfi uygulamalara gidilebilecektir. Bu uygulamanın kaldırılması ve hak kaybına uğrayacak tüm öğretmenlerin mücadelesini vermeye sonuna kadar devam edeceğiz. Tüm öğretmenlerimiz uzmandır ve kanunda da yer almaktadır. Başöğretmenimiz de tektir ve kavramların içi boşaltılmamalıdır.

Öğretmenlik mesleğine ve haklarımıza zarar verecek, taleplerimizi görmezden gelecek düzenlemelerin karşısında olacağımızı, yasal, anayasal ve uluslararası sözleşmelerden gelen örgütlülüğümüzün verdiği tüm hakları kullanarak mücadele edeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz.”

Yavuz Göktaş

Son Güncelleme: 13.05.2022 23:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.