EĞİTİM TIRI EDİRNE’DE

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonuyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesine ait Narkotik Eğitim Tırı Edirne’ye geldi. Son yıllarda uyuşturucu kullanma yaşının özellikle çocuklarda çok fazla düşmesi ve yaygınlaşması üzerine Narkotik Eğitim Tırı Edirne’ye davet edildi.

EĞİTİM TIRI EDİRNE’DE

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonuyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şubesine ait Narkotik Eğitim Tırı Edirne’ye geldi. Son yıllarda uyuşturucu kullanma yaşının özellikle çocuklarda çok fazla düşmesi ve yaygınlaşması üzerine Narkotik Eğitim Tırı Edirne’ye davet edildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Nisan 2018 Pazar 15:09
EĞİTİM TIRI EDİRNE’DE

12 dokunmatik ekranda 30 tane uygulamayla uyuşturucunun zararlarını anlatan tır, 31 Mart ve 1 Nisan tarihlerinde Edirne Saraçlar Caddesi’nde, 2 Nisan tarihinde Trakya Üniversitesi Balkan Yerleşkesi’nde, 3 Nisan’da Havsa ilçesinde, 4 Nisan’da Keşan ilçesinde ve 5 Nisan’da Uzunköprü ilçesinde olacak.

Bu tırı Edirne’de ağırladıkları için mutlu olduğunu belirten Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu “2015 yılında İstanbul Kalkınma ajansı ve Kalkınma bakanlığıyla yapılan bir proje bu. O yüzden bunu biz daha önce Edirne Çocuk Hakları Derneği’yle Nebahat hanımla bunu fark ettikleri için Edirne’ye gelmesini istediler. Bizde Uyuşturucu İl Koordinasyon kurulunda bu tırın buraya gelmesi için gerekli yazışmalarda bulunarak tırın buraya gelmesini istedik. 2015 yılından beri İstanbul’un farklı yerlerinde olan bu tır daha sonradan farklı illerden Supertotobet de istek olunca bu tır diğer illere de gitmeye başladı. İçerisinde gençlerin ilgisini çekebilecek dokunmatik ekranlarla çok güzel eğitimler ve animasyonlar var. Bu çok kıymetli bir durum çünkü en ufak bir hata yanlış bir bilgilendirme veya bir imajın belirtilmesi çocuklar için çıkıntılı olur.” ifadelerinde bulundu.  

BU TIRI GEZEN GENÇ KANMIYOR

İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün Madde Kullanımıyla Mücadele Büro Amirliği’nde Narkotik Uzman Polis olarak görev yapan Mehmet Özgür Zobar narkotik eğitim tırı hakkında konuşurken “İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün narkotik eğitim üzerine bir projesidir bu. İstanbul’un içerisinde çeşitli büyük meydanlarda faaliyete başladık. Daha sonradan diğer illerden de bilinçlendirme amaçlı talepler geldi. Tırımız 12 dokunmatik ekranda 30 tane uygulamadan oluşuyor. Uyuşturucu bağımlılığının bütün zararlarını, bütün boyutlarını anlatmaya çalışıyoruz. Fiziksel, ruhsal zararları kalbe, beyine etkilerini göstermeye çalışıyoruz. Bunun dışında bilinen ünlülerin uyuşturucu kullanıp hayatını kaybetmesi üzerine hayat hikayeleri var. Yüzdeki değişim, bir genci uyuşturucuya başladıysa nasıl tanırız, fiziksel olarak ruhsal olarak nasıl değişim yaşar. Bağımlılık nasıl gelişir vücutta, beyinde neler oluyor, neden kişi sürekli kullanmaya devam etmek istiyor. Gençler bunları görüyor, bunları öğreniyorlar ve gördükten sonra artık onları kandırmak çok zorlaşıyor. Bir satıcı arkadaş görünümüyle onun yanına yaklaşıp, bak ben bunu kullanıyorum yıllardır bunun bana bir zararı yok, şöyle faydası var, enerji veriyor, derslerine daha iyi konsantre olursun, kilo verdirir gibi yalanlara bu tırı gezen genç kanmıyor. Bilinçlenmek bu işin birinci kuralıdır. O maddeyle karşılaştığın zaman ne kadar doğru, kaliteli bir kaynaktan bilgi aldıysan seni tuzağa düşürmek o kadar zorlaşır. Burada tedavi yok amacımız bu maddeleri hiç kullanmamış gençlerin kullanmamasını sağlamak. Yine duvar yazılarımız var kullanıcılardan aldığımız mesajlar, sen bu tuzağa nasıl düştün. Bu mesajlar gençler için çok etkili oluyor. Onların düştüğü hataya sizler düşmeyin diye onları da okumanızı tavsiye ediyorum.  İstanbul Narkotik Polisi diye resmi instagram hesabımız var buradan gençlerin geri dönüşlerini bekliyoruz.” Dedi.

EN ÖNEMLİSİ ÇOCUKLARIN BURAYA GELMESİDİR

Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Avukat Nebahat Çavuş Son zamanlarda Edirne’de uyuşturucu kullanma yaşının özellikle çocuklarda çok düştüğünü ve çok ta yaygılaştığını belirterek “Biz bu tırın Edirne’ye gelmesini çok arzu ettik. Bizim valilik makamından ya da kamu kuruluşlarından şu talebemiz var. Alanlarında etkin olan ve gerçekten insanlara dokunan faaliyet yapan derneklerin komisyonları alınmasını talep ediyorum. Çünkü bizler kamu için Edirne için bir şey yapmak isteyen insanlarız. Herhangi bir hiyerarşiye bağlı olmadığımız için daha özgür daha serbest çalışma alanımız ve kamu otoritelerini yönlendirme, yönetme, talepte bulunma ısrarla talepte bulunma gibi bir avantajımız var. Bunu biz valilik makamının kullanmasını talep ediyoruz. Bu tırın buraya gelmese tabi ki önemli ama gençlerin, ebeveynlerin,  madde kullanan ve kullanma riski olan kişilerin bu tırı ziyaret etmesi gerekiyor. En önemlisi çocukların buraya gelmesidir.” İfadelerini kullandı.

DARK VATANDAŞLARIN İLGİ ODAĞI OLDU

Narkotik eğitim tırına gelen vatandaşların bir diğer ilgi odağı da narkotik madde arama köpeği olan Dark oldu. Dark ile ilgili konuşan eğitmeni “Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Ankara’da bulunan Gölbaşı’ndaki köpek eğitim merkezinde eğitilen narkotik madde arama köpeğidir.  Birçok alanda iş yükünü bizden alan ve birçok konuda insandan daha verimli olan hayvanlarımızdır. Türkiye’de son yıllarda daha etkin kullanılmaya başlandı. Narkotik madde konusunda bizim en büyük yardımcılarımızdan bir tanesidir.” Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.