EN ANLAMLI ARKADAŞLIKLAR KURULDU

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, zihinsel engeli olanlarla zihinsel engeli olmayanları arkadaş yapan Best Buddies programının arkadaş eşleştirme töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Best Buddies Proje Koordinatörü Sercan Duygan, “Bu çalışmalar Türkiye’de beş ilde yapılıyor ama Edirne merkez konumdadır.” Dedi.

EN ANLAMLI ARKADAŞLIKLAR KURULDU

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, zihinsel engeli olanlarla zihinsel engeli olmayanları arkadaş yapan Best Buddies programının arkadaş eşleştirme töreni gerçekleştirildi. Törende konuşan Best Buddies Proje Koordinatörü Sercan Duygan, “Bu çalışmalar Türkiye’de beş ilde yapılıyor ama Edirne merkez konumdadır.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Aralık 2018 Salı 09:26
EN ANLAMLI ARKADAŞLIKLAR KURULDU

Zihinsel ve gelişimsel engeli olan kişilerin sosyal hayata, okullara, işyerlerine ve topluluklara başarılı bir şekilde entegre oldukları bir dünya hedefleyen Best Buddies programı kapsamında, zihinsel engeli olanlarla zihinsel engeli olmayanların arkadaş olmasını sağlayan eşleştirme töreni gerçekleştirildi. Edirne Lisesi’nde gerçekleştirilen eşleştirme töreninin sunuculuğunu ise, ünlü sunucu ve gazeteci Özlem Gürses yaptı. 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Fen Bilimleri Temel Lisesi, Edirne Lisesi, Sınav Temel Lisesi ve Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu’nun katıldığı programda gönüllü öğrenciler ile zihinsel engeli olan bireylerin arkadaş olmasını sağlayacak eşleştirme yapıldı. Eşleştirme töreni öncesi genç ilizyonistin gösterisi ise büyük bir beğeni ile izlendi.

 “İLK EŞLEŞTİRME TÖRENİ”

Best Buddies Projesi hakkında bilgi veren Proje Koordinatörü Sercan Duygan, “Bu gün burada 7 tane lisenin eşleştirme töreni var. 7 tane lise ilk defa bir araya gelerek bir eşleştirme yapıyor. Best Buddies zihinsel engeli olanlarla, zihinsel engeli olmayanları arkadaş yapan bir program. Bu program dünyada 48 ülkede var. 1989 yılında Amerika’da kurulmuş bir çalışma. Yapmak istedikleri zihinsel engellilerin toplumda oldukları gibi kabul görmesine aracı olmak. Bu süreçte gönüllü olan öğrencileri liderlik, engellilik kavramlarına doğru yaklaşım eğitimi vermek. Her okulda sorumlu öğretmen atanıyor. Sorumlu öğretmenin yanında proje grubu öğrencilerden oluşuyor. Her okulun bir yönetim grubu var ve öğrenciler bu projeyi yönetiyorlar. Bu arkadaşlar başvuruları alıyor. Aldıkları başvurularda ilgi alanları, oturdukları yer, cinsiyet tercihleri ve tercih ettikleri yaş gruplarını belirtiyorlar. Aynı şekilde rehabilitasyon merkezinden de zihinsel engelli öğrencileri buluyorlar ve sonra o eşleştirmeyi yapıyorlar. Tabi büyün öğrenciler eşleşemiyor. Çünkü Türkiye’de yüzde 10-12 civarında engelli var ve bunların bir kısmı zihinsel engelli. O yüzden bazı öğrenciler eşleşmiyor ama projede  olmaya devam ediyorlar.” Şeklinde konuştu.

“EDİRNE BU İŞİN MERKEZİ KONUMUNA GELDİ”

Edirne’nin Best Buddies projesinin merkezi konumuna geldiğini belirten Sercan Duygan, “Bu çalışma Türkiye’de 5 ilde yapılıyor. İlk İstanbul’da başlamıştı, sonra Edirne’de başladı, Kırklareli ve Tekirdağ ondan sonra da geçen yıl İzmir Bergama’da başladı. Fakat Trakya Bölge Koordinatörü atadık. 80. Yıl Cumhuriyet Lisesi Felsefe Öğretmeni Recep Bey çok ilgilendi. Sonra kendisini yurt içinde proje sorumlusu yaptık. Dolayısıyla bu işte merkez Edirne konumundadır. Burada 6 yıl içerisinde binin üzerinde engelli eşleşmesi yapıldı. Şu anda Edirne Merkezde 7 tane okul bu çalışmayı bir arada yapıyor.

“BU GÜN DE ÖZLEM GÜRSES BİZİMLE”

Eşleştirme törenlerinin yurt içinde ve yurt dışında farklı şekillerde yapıldığını belirten Duygan, “Kaynaştırma okulları gibi olsa eşleştirmeler kolay olacak ama farklı okullardan geliyorlar. O yüzden sistem biraz daha farklı oluyor.  Herkesi bir günde ve duyuru ile yapıyoruz. Buralarda da çalışmanın topluma etkisi olması için konuk alıyoruz. Bu günde gazeteci ve sunucu Özlem Gürses bizimle. Programı iki öğrenci arkadaşımızla birlikte sunacak.” Dedi.

“İKİ TARAFTA BİRBİRİNDEN ETKİLENİYOR”

Çalışmalarının bir tarafa katkı vermek yönünde ilerlemediğini anlatan Duygan, “Yani normal şartlarda biz şunu algılayabiliyoruz; ‘Engellilere yardımcı olalım.’ Öyle bir şey yok burada. İki tarafta eşit miktarda birbirinden etkileniyor. Zihinsel engeli olmayan gönüllülerin liderlik ve engellilik kavramlarına doğru yaklaşım eğitimi verdiğimiz için bu çok geliştiriyor. Liderlik eğitimi, bireysel liderlik amacı taşıyor. Kişinin hayata adapte olması ve sorumluluk taşıması. Genç yaşta yetki alma durumunu öğreniyorlar. Diğer taraftan uluslar arası bir sertifika alıyorsunuz. Hepsinden önemlisi birey, kendini temsil edebileceğini öğreniyor.” Dedi.

Törenin sunuculuğunu yapan Özlem Gürses de, “Türkiye’nin siyasi gündemi dışında da bir Türkiye olduğunu gözlerimle görmek ve sizinle kalpten kalbe yollar bulma fırsatı ediniyorum, rahatlıyorum, içim umut doluyor. İyi ki varsınız gençler. Yoksa sadece medyadaki haberlere baksak, hepimizin el ele tutuşup bir köprüden aşağı atlaması lazım.” Dedi.

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu da, göreve geldikleri günden beri Edirne’yi engelsiz bir şehir yapmak için uğraştıklarını ve uğraşmaya devam edeceklerini ifade etti.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.