Er Meydanı'nda 657. Buluşma

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin açılışı Saraiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ” 1361’de başlayan büyük efsane Osmanlı imparatorluğunun Rumiliye geçişi esnasında 40 yiğidin dostluk için ama onun ötesinde mertlik için cesaret için tutuştukları o güreşin 657. yılındayız” Dedi.

Er Meydanı'nda 657. Buluşma

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin açılışı Saraiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ” 1361’de başlayan büyük efsane Osmanlı imparatorluğunun Rumiliye geçişi esnasında 40 yiğidin dostluk için ama onun ötesinde mertlik için cesaret için tutuştukları o güreşin 657. yılındayız” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Temmuz 2018 Cumartesi 10:32
Er Meydanı'nda 657. Buluşma

657. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’nin açılışı Sarayiçi Er Meydanı’nda düzenlenen törenle gerçekleşti. Er Meydanı’nda gerçekleşen açılış programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlarken ardın da Kırkpınar Marşı okundu. 
“15 TEMMUZ ŞEHİTLERİNE YAKIŞIR BİR ŞEKİLDE OLACAKTIR”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren 657. Kırkpınar Ağası Seyfettin selim Kırkpınar’ın 15 Temmuz tarihine denk gelmesine vurgu yaparken, “Değerli Belediye başkanı, Değerli Valim Sayın milletvekilleri ve değerli protokol 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı güreşlerine hoş geldiniz. Allah nasip ederse bu sene 657 tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerinin açılışını yapacağız. Bu yıl Kırkpınar 15 Temmuz’a denk geliyor. Bu yıl yapılacak olan güreşlerimiz 15 Temmuz şehitlerine yakışır bir şekilde olacaktır. Bu organizasyona destek veren tüm pehlivanlara yaşayanlara sağlık sıhhat yaşamayanlara Allahtan rahmet dileyerek 657. Tarihi Kırkpınar Yağlı güreşlerinin hayırlara vesile olmasını diyorum.” Diye konuştu.
“BU YIL REKOR KATILIM SAĞLAMIŞTIR”
Türkiye Yağlı Güreş Federasyon Başkanı Musa Aydın da Kırkpınar’da pehlivan sayısında rekor katılım olduğunu söylerken “Sayın Kırkpınar Ağam Değerli Belediye Başkanı, Değerli Valim Sayın milletvekilleri ve değerli protokol ve de çok kıymetli Edirneliler. 657. Tarihi Kırkpınar güreşlerine hoş geldiniz diyorum. Bu yıl Kırkpınar güreşlerine 2228 güreşçi kayıt yaptırdı. 657 yıllık tarihinde Kırkpınar bu yıl rekor katılım sağlamıştır. Ben bu meydanda kol bağlayacak güreşçilere, davul zurna ekibine hakemlerimize basın mensubu arkadaşlarıma başarılar diliyor ve kolaylıklar diliyorum. Bu organizasyonu hazırlayan Valimize Belediye Başkanımıza Sayın Ağamıza teşekkür ediyor. 657. Tarihi Kırkpınar’ın hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Dedi.
“1361 DE BAŞLAYAN BÜYÜK EFSANE”
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da Kırkpınar’ın tarihi geçmişine değinerek, “Sayın valim sayın, Sayın milletvekilleri Sayın Güreş Federasyonu Başkanım çok değerli Kırkpınar’ın ilk ve tek ağaların ağası sevgili kardeşim Seyfettin Selim, Değerli yabancı belediye başkanları, değerli büyükelçiler, Değerli savcım, sevgili güreş severler, değerli hakemlerimiz, ana direği ana sütunu olmazsa olmazı er meydanının yiğitleri pehlivanlarımız 657 tarihi Kırkpınar’a hoş geldiniz onur verdiniz. 1361 de başlayan büyük efsane Osmanlı imparatorluğunun Rumiliye geçişi esnasında 40 yiğidin dostluk için ama onun ötesinde mertlik için cesaret için tutuştukları o güreşin 657. Yılındayız. O Kırkpınar 1912’ye kadar balkan savaşına kadar Yunanistan’ın Simaova köyünde yapılır. 1912’de Balkan savaşından sonra burada yapılmaya başlamıştır. Kırkpınar’ın olmazsa olmazı pehlivanlarımızdır. Pehlivanlarımız bizim ana sütunumuzdur. Bu ana sütuna yardımcı destekleyici sütunlarda vardır. Bunlar yeri geldiğinde pehlivana nefeslenmesi için zaman tanıyan, yeri geldiğinde pehlivanı cesaretlendirmek için kırk davul zurna ekibimizdir. Yine hazreti Hamza’dan bu yana süregelen bu geleneğin o koç yiğitleri bu dualı çayıra salarken pehlivanı salan, salavatlayan, dualayan ve onları bu çayıra salan cazgırlarımızdır. Elbette Kırkpınar’ın çok önemli bir sembolü Kırkpınar deyince o olmadan olmayan ağamız, ağalarımız, Seyfettin Selim ve geçmiş bütün ağalarımıza alkış istiyorum sizlerden.
“BU YIL AĞALIK İHALESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPTIK”
Ağalık ihalesinde bu yıl değişikliğe gidildiğini vurgulayan Gürkan, “ Bu yıl geçtiğimiz yıl yaşadığımız bir talihsizlik nedeniyle bu yıl ağalık ihalesinde değişiklik yaptık. Kırkpınar ağalığı para vermekle olmaz. Biz Kırkpınar’ın ağasının önce insan olmasını bekleriz. Adam olmasını bekleriz mert olmasını bekleriz. Bunu yapamayanlar bunu beceremeyenler tıpkı yapraklar gibi dökülürler. Kırkpınar ağalığı bu meydanda en yüksek parayı vermek değildir. Kırkpınar ağalığı sadece burada verdiği sözü değil yıl boyunca duruşu ile tavrı ile adam gibi adam olmaktır. Yani Seyfettin selim gibi olmaktır. Alper yazoğlu gibi olmaktı. Bizim para ile pulla ilişkimiz yoktur. O yüzden bu yıl Kırkpınar ağalık ihalesinde değişiklik yaptık.1 ağalık ihalesine katılmak için dosya beledi 25 bin liraya çıkardık. 2 ihale tarihinden itibaren ihale üzerinde kalan ağamız ileri sürdüğü parayı 15 gün içerisinde yatıracak. 3 ağalık ihalesi onaylanmadan paranın tamamı yatmadan ağalık unvanı kullanılmayacaktır. . Değerli dostlarım değerli güreş severler insanlığın en eski organizasyonlarında biri olan zor günde kolay günde hiç ara vermediğimiz 2016 da hain fetö darbe girişinde de dahil bu yıl 15 temmuz demokrasi ve birlik gününe denk geldi. O gün bu vatana için milli birlik için ezanların dinmememsi için şanlı bayrağımız için bütün şehitlerimiz için gazilerimiz için pehlivanlarımız kol bağlayacak. Burada ki davul zurna oyun havası çalmaz. Bu vesile ile cumhuriyetimizin kurucusu bugün bu topraklarda ezanların gökleri inletmesine vesile olan şanlı bayrağımızı göklerde tutan başta Mustafa kemal Atatürkü ve silah arkadaşlarını anıyorum. Biliyoruz ki bir vatanı vatan yapan toprak parçası değildir. Şehitleri ve gazileridir O yüzden musatfa kemale Alparslana hemşerimiz fatih sultana bu dualı çayırdan dualarımızı okuyoruz. 657. Kırkpınar yağlı gürelerini Edirne’mize ülkemize güzel yurdumuzun her taşına toprağına hayırlı olmasını diliyor başarılar diliyorum.” Dedi.
“KIRKPINAR SAYGI VE SEVGİNİN OLDUĞU BİR SPORDUR”
Edirne Valisi Günay Özdemir de Kırkpınar’ın Gladyatörlerin birbirlerini vahşice öldürdüğü yıllarda saygı ve sevginin olduğu bir spor olduğunu belirtirken,  “Sayın milletvekilleri çok değerli belediye başkanı sayın Kırkpınar ağam ve çok değerli misafirler. Öncelikle Kırkpınar hoş geliniz er meydanına hoş geldiniz İstanbul’u fetih eden birlikte yaşam kültürünün hakim olduğu Edirne’mizde hoş geldiniz. Gladyatörlerin birbirlerini vahşice öldürdüğü yıllarda saygı ve sevginin olduğu bir spordur. Kırkpınar yağlı güreşleri de tarihe dayanan kuralları değiştirmeden bu yıllara kadar uzanan bir değerdi. Kırkpınar pehlivanı ve başpehlivanı ile kendine has gelenekleri ile marka değerimizdir. Dünyanın en eski spor organizasyonlarında biri olan ata yadigarı olan güreşin kahramanlığı er meydanından tarihimize adını altın harfler ile yazdıran nice pehlivanlar geçmiştir. Bu duygu ve düşünceler ile Türkiye’nin başpehlivanın olduğu tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu vesile ile 657. Tarihi Kırkpınar yağlı güreşlerini hayırlı olmasını diliyor emeği geçecek olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.
Açılış konuşmalarının ardından güreşlere katılacak tüm pehlivanlar resmi geçit törenini gerçekleştirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.