“EŞİT BİR YAŞAM İÇİN ENGELLEME”

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla açılış programı gerçekleştirildi. Açılış programında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş “Lütfen engelli araç yerlerine araç park etmeyin, kaldırımlara araçlarınızı park etmeyin, kullanılan rampaların önünü kapatmayın, hissedilebilir yüzeyin üzerine eşya koymayın” Diye halka seslendi.

“EŞİT BİR YAŞAM İÇİN ENGELLEME”

10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla açılış programı gerçekleştirildi. Açılış programında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş “Lütfen engelli araç yerlerine araç park etmeyin, kaldırımlara araçlarınızı park etmeyin, kullanılan rampaların önünü kapatmayın, hissedilebilir yüzeyin üzerine eşya koymayın” Diye halka seslendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Mayıs 2018 Cuma 09:15
“EŞİT BİR YAŞAM İÇİN ENGELLEME”

Edirne Valiliği, Belediye Başkanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve sivil toplum kuruluşları işbirliğinde Engelliler Haftası etkinlikleri düzenlendi. Açılış etkinlikleri Atatürk Anıtı’ndaki törenle başladı. Törende Edirne Aile ve Sosyal Politikalar, Engelli Gönüllüleri Derneği, Trakya Roman Engelli Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, Edirne Bedensel Engelliler ve Ailelerini Koruma Yardımlaşma Derneği, Edirne Sağırlar Spor Kültür ve Aileleri Dayanışma Derneği Atatürk Anıtı’na çelenklerini sundular.

Törende Edirne Engelli Gönüllüleri Derneği adına konuşan Serpil Erkenciler, “Neden ulaşımlarda sıkıntı yaşıyoruz, neden rampalara, görme engelli arkadaşlarımızın kullandığı yollara araç park ediliyor, neden iş gücünde sadece engelli pozisyonlarında çalıştırılıyoruz? Sadece yasal boşlukların doldurulması için mi? Neden insani hizmetler; sağlık, barınma, sosyal güvence, eğitim fırsatlarından yeterince yararlanamıyoruz.  Neden sorusunu kendimize sorduğumuzda verdiğimiz cevap nedenlerin çözümü olacaktır. Engelsiz bir yaşam sürdürebilmeleri ancak sosyal duyarlılığın artmasıyla mümkündür. Onları farklılıklarıyla kabul ettiğimizde, engelsiz ve engellenmeyen birey olarak hayatın içinde yer alacaklardır. Eşit ve engelli bir yaşam için engelleme." Diye konuştu.

Edirne Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş ise “Ülkemiz nüfusunun büyük bir bölümünü engelliler oluşturmaktadır. Engelli sorunları sadece sağduyu değil aynı zamanda hak ve adalet meselesidir. Engelli insanlarımız da eşit muamele, itibar, bağımsız yaşama, toplumun bir parçası olma, eğitim, sağlık hizmetleri, istihdam, rehabilitasyon, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi haklara sahiptir. Bizim üzerimize düşen görev ise bu haklardan faydalanmaları için fırsat vermek ve imkanlar sağlamaktır. Kalplerimizde engel olmadığı sürece aşılamayacak hiçbir engel yoktur. Bizler bu gün sağlıklıyız ama yarın ne olacağımızı bilemiyoruz. Dolayısıyla hepimiz bir engelli adayıyız. Engellilerimize yönelik hizmetlerin daha niteliksel hale getirilmesi için bütün vatandaşlarımıza sorumluluklar düşmektedir. Bu vesileyle de Edirne halkına seslenmek istiyorum; lütfen engelli araç yerlerine araç park etmeyiniz, kaldırımlara araçlarınızı park etmeyin, kullanılan rampaların önünü kapatmayın, hissedilebilir yüzeyin üzerine eşya koymayın, kaldırımlara tezgah açmayın, masa koymayın. Engelsiz bir il, engelsiz bir Türkiye için tüm resmi ve özel kuruluşlar, sivil toplum kuruluşları el ele birlikte yürüyoruz.”  Dedi.

Konuşmaların ardından yağmur nedeniyle İpsala Yeni Hayat Özel Bakım Merkezi Folklor Ekibinin gösterisi iptal edilirken, direk kortej yürüyüşüne geçildi. Atatürk Anıtı’ndan 25 Kasım Stadyumu önüne kadar kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Kortej yürüyüşünün ardından Karaağaç’taki Sera Kahvaltı Evine gidilirken protokol üyeleri de akülü araçlara binerek engelli bireylerin yol arkadaşı oldu.

Yol boyunca engelli bireylerle birlikte akülü araca binen Bilgin Özbaş “Daha önceki programlarda engelli arkadaşlarımızın bize sitem ediyordu, 'siz etkinlikten sonra arabalarınıza binip gidiyorsunuz, biz oraya giderken zorluk çekiyoruz ‘ diye. Ben de kendilerine söz verdim beraber onların akülü araçlarına eşlik edeceğimize dair. 'Yol arkadaşım olur musun?' dediler biz de onlara yol arkadaşı oluyoruz. Engellilerimizle beraberiz, hepimiz birer engelli adayıyız. Yarın neler ile karşılaşacağımızı bilmiyoruz. Dolayısıyla engelleri kaldırmak adına engellilerimizin yanında olmaya çalışıyoruz.” Dedi.

Açılış etkinliklerine İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bilgin Özbaş ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.