“ALINMAYAN ÖNLEMLERLE 10 HAFTAYI GERİDE BIRAKTIK”

Öğrenci Veli Derneği (Veli -Der) Edirne Şube Başkanı Benay Gürsel, Eylül’ de yüz yüze eğitimin başladığı günden bugüne 10 haftanın geçtiğini hatırlatarak, “Salgın hiç yaşanmamış; vakalar, can kayıpları yaşanmaya devam etmiyormuş gibi alınmayan önlemlerle on hafta yaşadık” dedi. Gürsel, hazırladıkları, salgında Yüz Yüze Eğitimde ara tatil dönem raporuyla geçen 10 haftayı değerlendirdi.

“ALINMAYAN ÖNLEMLERLE 10 HAFTAYI GERİDE BIRAKTIK”

Öğrenci Veli Derneği (Veli -Der) Edirne Şube Başkanı Benay Gürsel, Eylül’ de yüz yüze eğitimin başladığı günden bugüne 10 haftanın geçtiğini hatırlatarak, “Salgın hiç yaşanmamış; vakalar, can kayıpları yaşanmaya devam etmiyormuş gibi alınmayan önlemlerle on hafta yaşadık” dedi. Gürsel, hazırladıkları, salgında Yüz Yüze Eğitimde ara tatil dönem raporuyla geçen 10 haftayı değerlendirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
13 Kasım 2021 Cumartesi 06:57
“ALINMAYAN ÖNLEMLERLE 10 HAFTAYI GERİDE BIRAKTIK”

Öğrenci Veli Derneği (Veli -Der) Edirne Şube Başkanı Benay Gürsel, Eylül’ hazırladıkları, salgında Yüz Yüze Eğitimde ara tatil dönem raporuyla geçen 10 haftayı değerlendirdi.

Gürsel yaptığı yazılı açıklamata, velilerin, çocukların, öğretmenlerin ve tüm eğitim emekçilerinin salgında yalnız bırakıldığını ifade ederek, salgında yüz yüze eğitimde (en az) 22 eğitim emekçisi covid-19 nedeniyle yaşamını kaybettiğini dile getirdi.

6 Eylül’ den bugüne yüzlerce sınıfın karantinaya alındığını da sözlerine ekleyen Gürsel, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Yüzlerce eğitim emekçisine ve çocuklarımıza (+) tanısı konuldu. Tespit edebildiğimiz en az 22 eğitim emekçisi salgında yüz yüze eğitimde covid-19 nedeniyle yaşamını kaybetti. Hayatını kaybeden eğitim emekçilerinin ailelerinin, meslektaşlarının, öğrencilerinin acısını paylaşan tek bir açıklama dahi yapılmadı. İl il karantinaya alınan sınıfların, (+) tanısı konulan, temaslı olan öğrencilerin, eğitim emekçilerinin bilgisi paylaşılmadı. 

SALGINDA YÜZ YÜZE EĞİTİMDE NELER YAŞADIK?

Ek derslik, yeterli sayıda okul yapımı sağlanmadı. Bu dönemde derslik sayısının artırımı bekleniyorken, Edirne’de Gazi İlkokulu depreme dayanaksız raporu sonrasında yıkılıp yerine otopark yapılması uygun görüldü. Başka bir mahalle okuluna aynı isimle taşınan okul, dezavantajlı bölge okulları arasında okul terki yaşanan en yüksek sayıya sahiptir. 241 öğrenci sayısı olan okulda en az 27 çocuk sürekli devamsızdır.

Yeterli öğretmen ataması yapılmadı. Ders süreleri kısaltılmadı. Sınıflar seyreltilmedi. Hijyen, fiziki mesafe, havalandırma ile ilgili önlemler alınmadı. Salgında yardımcı personel sayısı daha da artırılması gerekirken 2020-2021 eğitim öğretim yılından önce İŞKUR tarafından MEB’ e 90 bin kadro ayrılmasına rağmen salgında yüz yüze eğitimde yalnızca 42 bin kadro ayrıldı. Edirne’de bir önceki dönemde 560 temizlik personeli alındığı halde bu yıl sadece 188 personel görevlendirildi. Güvenlik zafiyeti ise özellikle yatılı yurtlarımızda ve dezavantajlı bölge okullarında devam etmektedir. Güvenlik personelinin yerine okul polisi görevlendirilerek bir okulumuzun içinde polis odası kurulmuş, kapısına polis logosu yapıştırılarak, okulun bir bölümü karakol haline dönüştürülmüştür. Okul polisinin yetki ve çalışma alanlarının ne olduğunu bizler de merak etmekte ve açıklama beklemekteyiz.

Kaynaklar, öğrenci için kullanılmadı

Yüz yüze eğitimde alınması gereken önlemler için ayrılmayan kaynaklar salgının başından itibaren olduğu gibi öğrenci ve okullar için kullanılmadı. Edirne’de hala kantin fiyatları yüksekliğini korumakta, bir düzenlemeye gidilmemektedir. Ücretsiz su ve ücretsiz yemek öncelikle dezavantajlı bölge okulları için zorunlu gerekliliktir. Şehir içi ulaşım ücretleri öğrenciler için çok pahalıdır. Okul terk nedenlerinden biri de budur. Üniversite öğrencileri toplu ulaşımın yurt bölgesiyle okulları arasında sağlıklı ve düzenli olmaması nedeniyle devamsızlık yapmak durumunda kalmaktadır.

MEB, 1-3 Aralık’ta Milli Eğitim Şurası’nın gerçekleşeceğini açıkladı Şura başlıkları arasında “Salgın ve Eğitim” yer almadı. Yapılan açıklamalar sonrası Şura’nın temel gündemlerinden birinin okul öncesinde 4-6 yaşta Kuran kurslarının zorunlu eğitim kapsamına alınacağı başlığı olacağı kesinleşti.

2020-2021 eğitim öğretim yılına sayılı günler kala servis araçları yönetmeliği değiştirildi. Çocuklarımızın sağlıklı ve güvenli bir şekilde okullara ulaşması fiilen ve hukuken engellendi. Salgına rağmen ulaşımın kamusal, ücretsiz ve kamu görevlileri eliyle gerçekleştirilmesi için adım atılmadı. Kapatılan 17 bini aşkın köy okulunun açılmaması sonucunda taşımalı eğitimle okullarına ulaşmaya çalışan Afyon’ da 5 çocuğumuzu, servis aracının devrilmesi sonrası Kocaeli’ de 4 yaşamı kaybettik.

Öğrenci Veli Derneği olarak eğitimde yaşanan devasa sorunları yok sayarak 1-3 Aralık’ ta gerçekleştirilecek olan 20. Milli Eğitim Şurası öncesi gerçek sorunlarımızı gündem yapacak ve alternatif bir Şura gerçekleştireceğiz. Çocuklarımızın yaşadığı bu karanlık tabloya son demek için çocuklarımızın eğitim hakkını ve geleceğini doğrudan etkileyecek olan kararların biz velilere rağmen alınamayacağını birlikte haykırmak için tüm velileri, geleceğimizden endişe duyan herkesi Şura öncesi birlikte ses olmaya çağırıyoruz.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.