EV FİYATLARI, NEDEN YÜKSEK ?

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Serhat Çeker, son yıllarda Edirne'de ev ve arsa fiyatlarının artmasının, imara yeni arsalar açılamadığından kaynaklandığını ifade etti. Çeker, bu durumda mevcutta bulunan az sayıdaki ev ve arsa sahibinin de 'İstediğim fiyata satarım' mantığıyla esnek davranmadığını belirtti.

EV FİYATLARI, NEDEN YÜKSEK ?

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Serhat Çeker, son yıllarda Edirne'de ev ve arsa fiyatlarının artmasının, imara yeni arsalar açılamadığından kaynaklandığını ifade etti. Çeker, bu durumda mevcutta bulunan az sayıdaki ev ve arsa sahibinin de 'İstediğim fiyata satarım' mantığıyla esnek davranmadığını belirtti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Ocak 2018 Salı 10:07
EV FİYATLARI, NEDEN YÜKSEK ?

    Yeni arsaların imara açılamamasından dolayı metrekaresi 600 lira olan arsaların bin 200 liraya kadar çıktığını ifade eden Çeker, yeni arsalar imara açıldığı takdirde ev ve arsa sahiplerinin de esnek davranmak zorunda kalacağını söyledi.
“ARSA ÜRETİLEMEDİĞİNDEN FİYATLAR YÜKSELİYOR”
    Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube Başkanı Serhat Çeker, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Son zamanlarda da takip ettiğimiz kadarıyla iktidar partisi ile muhalefet partileri arasında belediyelerde sıkıntılar oluyor. İktidar partisi muhalefet partisinin belediyesi olan yerlerde birçok sıkıntı yaratıyor. Belediye başkanlarını görevden alıyorlar. Biraz OHAL'in de etkisi var bu konuda. Edirne'de de CHP'nin belediyesi olunca, belediyemiz de Edirne'de sıkıştı. Sıkışınca da yeni yerlerde arsa üretmesi gerekiyordu. Bunu meclis kararıyla belirli 500-600 dönümlük bir araziyi en son imara açtı. Askı süresinde itirazlar oldu. İtirazlardan sonra tekrar görüşüldü ve asıldı. Ardından tekrar itirazlar oldu. İdare Mahkemesine verildi vs. derken uzun zamandır belediyemiz arsa üretemiyor. Yeni arsalar üretemeyince de mevcuttaki arsaların fiyatları 500-600 lirayken bin 200 liraya çıkmaya başladı. Bugün Esentepe Mevkii'nde, Kıyık'tan otobana doğru olan sağ tarafta arsaların metrekareleri 1000-1500 lira arasında dolaşıyor. Mevcutta da fazla arsa olmayınca, bunları alan müteahhitler demir ve çimentonun da fiyatının yükselmesiyle bunları ev fiyatlarına yansıtmaya başladılar.” dedi.
    “EV SAHİPLERİ ESNEK DAVRANMIYOR”
    Çeker, mevcutta fazla sayıda daire ve arsa olmadığı için arsa ve daire sahiplerinin esnek davranmadığını söyleyerek, “Belediye arsa üretmeye başladığında tabii ki fiyatlarda biraz daha esneme olacaktır. Mevcuttaki daralmış arsaların metrekaresine çok yüksek paralar isteniyor. Arsa sayısı fazlalaştığında otomatikman daire sayısı da fazlalaşacağı için rekabet oluşacak ve fiyatlar biraz daha esneyecek. Şuanda elinde arsası ve dairesi olanlar kendisini kasıyor. Çünkü çevrede yeni Betebet yapı yok. Elinde dairesi olanlar veya arsası olanlar çok fazla seçenek olmadığı için esnek davranmıyor.  Rekabet edilebilecek bir ortam olmadığından dolayı 'İstediğim fiyata satarım' mantığıyla davranıyor. Piyasada ev, arsa, arazi fazlalaşırsa rekabet ortamı yakalanacağı için vatandaş buradan karlı çıkmış olacak.” ifadelerini kullandı. 
    “KENTSEL DÖNÜŞÜM KARARI, FİYATLARI YÜKSELTTİ”
    Edirne'de birkaç mahallede kentsel dönüşüm kararı alındığından dolayı bu yerleşim yerlerinde insanların ev fiyatlarını arttırdığını ifade eden Çeker, “Kentsel dönüşümü fırsat olarak bilen kişiler özellikle Binevler tarafında 40-45 senelik eski yapılara, 'Bizim buralar kentsel dönüşümle yenilecek' diyerek ev fiyatlarını yükselttiler. Mesela Kaleiçi'nde fiyatlar düşüktü ama burada bulunan ev sahipleri de bu karardan sonra 'Bizim mahallemiz de kentsel dönüşüme girecektir' diyerek fiyatları yükseltmeye başladılar.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.