FAİZ ÖDEME BÜTÇESİ!

2019 yılını değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenleyen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, ekonomi, sosyal yaşam ve dış politika hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2002’den beri hiçbir yıl denk bütçe hazırlanmadığının altını çizen İriş, “Her sene artan açıklarla devletin bütçesi adeta bir faiz ödeme bütçesine dönüşmüştür. 17 yılda yuvarlak rakamlarla 900 milyar lira faiz ödenmiştir. Nitekim 2020 bütçesinde 139 milyar lira faiz ödemesi vardır.” dedi.

FAİZ ÖDEME BÜTÇESİ!

2019 yılını değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenleyen Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, ekonomi, sosyal yaşam ve dış politika hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 2002’den beri hiçbir yıl denk bütçe hazırlanmadığının altını çizen İriş, “Her sene artan açıklarla devletin bütçesi adeta bir faiz ödeme bütçesine dönüşmüştür. 17 yılda yuvarlak rakamlarla 900 milyar lira faiz ödenmiştir. Nitekim 2020 bütçesinde 139 milyar lira faiz ödemesi vardır.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Ocak 2020 Çarşamba 06:28
FAİZ ÖDEME BÜTÇESİ!

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, 2019 yılını değerlendirmek üzere basın mensuplarıyla bir araya geldi. İl Başkanlığında gerçekleşen toplantıda ekonomiden sosyal yaşama, çiftçi sorunlarından dış politikaya kadar birçok konuda açıklamalar yapan İriş, 2002’den bu yana özellikle ekonomi, sosyal yapımızda meydana gelen tahribatlar ve dış politikada iktidarın sınıfta kaldığını belirtti.

“2002’DEN BUGÜNE AYNI BAKIŞ AÇISIYLA YÖNETİLİYORUZ”

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa İriş, Türkiye’nin geçmişte yaşadığı durumlar ve Milli Görüş hareketi hakkında açıklamalarda bulunduktan sonra 2002’den sonrasını değerlendirerek, “Ülkemiz cumhuriyet tarihinin en uzun süreli iktidarı tarafından yönetiliyor. 2002’den bugüne bir takım isim değişiklikleri dışında aynı anlayış, aynı bakış açısıyla yönetiliyoruz. Öncelikle bu 17 yıla ait uygulamaları ve sonuçlarını birkaç başlık altında konuşalım. İktidar, yaptıklarını eldeki medya gücüyle diğer yönetim imkanları ile her fırsatta halkımıza anlatıyor. Ne demek istiyorum; yani bölünmüş yollar, köprüler, tüp geçitler, havaalanları gibi hayatın konforunu arttıran işler konuşuluyor. Sağlık alanında atılan adımlar da sıkça dile getiriliyor. Doğrusu halkımızın refahına katkı yapan her iş için teşekkür ederiz. Ancak bunların yanında söylenmesi gereken önemli konuları da halkımızla paylaşmanın milli ve vicdani bir görev olduğuna inanıyoruz. Bu konuları 3 ana başlık altında ifade etmek istiyorum; ekonomi, dış politika ve sosyal yapımızda meydana gelen tahribatlar.” dedi.

“2020 BÜTÇESİNDE 139 MİLYAR TL FAİZ ÖDEMESİ VAR”

Ekonominin doğru ve faydalı istikamette gittiğinin en önemli göstergesinin bütçe olduğunu vurgulayan İriş, “17 yıldan beri hiçbir sene denk bütçe yapılamamıştır. Her sene artan açıklarla devletin bütçesi adeta bir faiz ödeme bütçesine dönüşmüştür. 17 yılda yuvarlak rakamlarla 900 milyar lira faiz ödenmiştir. Nitekim 2020 bütçesinde 139 milyar lira faiz ödemesi vardır. Bu faiz ödemelerinin yanında son yıllarda bir kambur daha sırtımıza yüklendi. Bu kambur, devlet garantili yatırımlar için ödenen bir nevi cezadır.  Yani geçilmeyen köprüden, kullanılmayan otoyoldan, hasta garantili hastanelerin boş kalan yataklarından bir zarar doğuyor. Bu zarar için 2019 bütçesinden 10 milyar lira ödenmişti. 2020 bütçesinden bu zararlar için 19 milyar lira ödenmesi gerekiyor, eski parayla 19 katrilyon.” ifadelerini kullandı.  

“ÇİFTÇİMİZ GIRTLAĞA KADAR BORÇ İÇİNDE”

İşsizlik ve geçim sıkıntısının da önemli göstergelerden biri olduğunu belirten İriş, “Bugün 4,5 milyon işsizimiz var. Gençlerin, özellikle üniversite mezunu 4 gençten biri işsiz. Çalışanların yüzde 40’ı asgari ücretle çalışmaktadır. Evet bir gelirleri var, bu gelir ancak ölmeyecek kadar. Yani geçim sıkıntısı içindeler. Çiftçimiz gırtlağa kadar borç içindedir. 17 senede kullandığı kredi borcu 50 kat artmış. 115 milyar liraya ulaşmıştır. Doğru dürüst kazanmadığı içinde borçları geri ödeme imkânı her geçen gün zorlaşmaktadır. 2019 yılında yaklaşık yüzde 5 oranında, yani 5 milyar lira civarında borç, icralık olmuştur. Tarım ve hayvancılık en sıkıntılı sektörlerden biridir. Buğday ithal ediyoruz, et ithal ediyoruz. Demek ki üretimde büyük sıkıntı var. Çiftçimiz sıkıntıda. Nasıl olmasın? 3 yılda gübre fiyatları, mazot fiyatları yüzde 200 artarken, buğday ve ayçiçeği fiyatları sadece yüzde 60-70 oranında arttı.” şeklinde konuştu.

“ESNAFIMIZIN HER GEÇEN GÜN ÜMÜĞÜ SIKILMAKTADIR”

Esnafların da büyük sıkıntı içerisinde olduğunu söyleyen İriş, “Diğer taraftan ticaretin orta direği esnafımızın her geçen gün ümüğü sıkılmaktadır. Hiçbir koruması yoktur. Sokak aralarına kadar giren zincir dükkanlar her meslekten esnafımızı yok oluşa sürüklemektedir. Bir süre sonra bu sürecin faturası milletimize çok ağır olacaktır. Haksız rekabetin en acımasız, vahşi yansıması olan zincir dükkanlar yakın gelecekte esnafımızın da, yerel üreticimizin de yok olmasına sebep olacaktır. Bu durum özellikle, hayata yeni atılan genç nüfus üzerinde ağır bir travma oluşturacak, teşebbüs kabiliyetlerini ve özgüvenlerini dumura uğratacaktır. Büyük fotoğrafa baktığımızda ülkenin ekonomik geleceğine yaygın kalkınmaya ve gelir dağılımındaki dengeye en ağır darbeyi vuracaktır. Başta gümrükler olmak üzere, birçok düzenleme yerli üretimi korumak ve teşvik içindir. Her sektördeki yerel esnaf ve üreticiyi de tekelleşen zincir dükkânlar baskısından koruyacak makul önlemler, tedbirler alınmalıdır. Halkın pazarı birkaç markaya teslim edilmemelidir. Sonuç olarak; milli, güçlü, süratli, yaygın ve dengeli bir ekonomik yapı oluşturulmalıdır.” dedi.

“BİR ZAMANLAR SIFIR SORUNDU, ŞİMDİ ‘SIRF’ SORUN!”

İriş, dış politika hakkında da konuşarak, “Bir zamanlar komşularla sıfır sorundan bahsediliyordu.  Şimdi her taraf ‘sırf sorun’ oldu. Bu sorunlar İkiyüzlü müttefiklerle çözülemez. Bölgemizde huzur ve barış ancak bölge ülkelerinin kendi aralarında yapacakları müzakere ve işbirliği ile çözülebilir. Ne yapıp edip, ABD’nin ve Rusya’nın bölgeden çıkartılması için çalışılmalıdır. Komşularımızla, birlikte çözüm üretme yollarını aranmalıdır. Bu mümkündür ve olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

             

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.