FATİH SULTAN MEHMET MÜZESİ AÇILACAK!

Edirne İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu tarafından ilimizdeki müzeler hakkında yapılan araştırmaların dünkü oturumda meclise sunulmasının ardından konuşan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Edirne’de Fatih Sultan Mehmet’i bir türlü sahiplenemedik. Bu bizim Edirne olarak eksikliğimiz. Valimiz, burada Fatih Sultan Mehmet Müzesi açacak. Çalışmalarına devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

FATİH SULTAN MEHMET MÜZESİ AÇILACAK!

Edirne İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu tarafından ilimizdeki müzeler hakkında yapılan araştırmaların dünkü oturumda meclise sunulmasının ardından konuşan Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “Edirne’de Fatih Sultan Mehmet’i bir türlü sahiplenemedik. Bu bizim Edirne olarak eksikliğimiz. Valimiz, burada Fatih Sultan Mehmet Müzesi açacak. Çalışmalarına devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Mart 2020 Cuma 06:31
FATİH SULTAN MEHMET MÜZESİ AÇILACAK!

Edirne İl Genel Meclisi Mart ayı toplantıları devam ediyor. Dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplanan mecliste; Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından ‘558 Ada 3 Parsel Tahsis’, Turizm Komisyonu tarafından ‘İlimizdeki Müzeler’ ve Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından ‘Gençlik Merkezleri’ konulu raporlar görüşülerek karara bağlandı.

GEGEOĞLU: “ÖZEL MÜZECİLİK TEŞVİK EDİLMELİ”

Turizm Komisyonu tarafından ilimizde bulunan müzeler hakkında yapılan araştırmalar, Komisyon Başkanı Çiğdem Gegeoğlu tarafından meclise sunuldu. Sunulan raporda; “İlimizde Edirne Arkeoloji ve Etnografya Müzesi ve Türk İslam eserleri olmak üzere 2 adet devlet müzesi ile Edirne Müze Müdürlüğü denetiminde faaliyet gösteren 7 adet özel müze bulunmakta olup; müzelerin 2019 yılı ziyaretçi sayıları şu şekildedir: Arkeoloji ve Etnografya Müzesi 35 bin 585, Türk İslam Eserleri Müzesi 51 bin 152, 2’nci Beyazıt Külliyesi Sağlık Müzesi 286 bin 36, Trakya Üniversitesi İlhan Koman Heykel ve Resim Müzesi 94 bin 957, Trakya Üniversitesi Milli Mücadele ve Lozan Müzesi 94 bin 957, Selimiye Vakıf Eserleri Müzesi 190 bin, Uzunköprü Kent Müzesi 4 bin 54, Edirne Kent Müzesi 20 bin 872 ve Osman İnci Müzesi 2 bin 343. Ziyaretçi sayılarına bakıldığında da anlaşılacağı üzere ilimizdeki müzeler şehrimize gelen özellikle yerli turistler için önemli bir destinasyon oluşturmaktadır. Ancak Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış, her tarafı tarih ve kültür kokan şehrimizde yıllık 5 milyon civarındaki turist sayısı göz önüne alındığında maalesef ki müze ziyaretçi sayılarımızın yeterli sayılara ulaşamadığı gözlenmektedir. Edirne’deki müze ziyaretçi sayılarının arttırılması ile ilgili olarak öncelikle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Trakya Üniversitesi ve sivil toplum ayağının sosyal medya, kültür turizm platformlarında ve fuarlarda gerekli çalışmaları yaparak şehrimizdeki müzelerin tanıtımının yapılması ve ziyaretçi sayılarının arttırılması hedeflenmelidir. Ayrıca son yıllarda büyük ilgi gören özel müzeciliğin teşvik edilmesi için özel sektörün, sivil toplumun bilinçlendirilmesi ile ilgili olarak çalışmalar planlanmalıdır.” ifadeleri kullandı.

GEÇMİŞ: “FATİH SULTAN MEHMET MÜZESİ AÇILACAK”

Başkan Mehmet Geçmiş konuyla ilgili olarak, Edirne Valisi Ekrem Canalp’in nezdinde müzelerle ilgili çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Edirne’de Fatih Sultan Mehmet’i bir türlü sahiplenemedik. Bu bizim Edirne olarak eksikliğimiz. Valimiz, burada Fatih Sultan Mehmet Müzesi açacak. Çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca 2 müzeyle ilgili de çalışmaları var.” dedi.

KEŞAN BELEDİYESİ’NE RET!

Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyon Başkanı Halil Akdağ tarafından, Keşan’da İl Özel İdaresi’ne ait 478,32 metrekare taşınmazın Gençlik Merkezi yapılmak üzere Keşan Belediyesi’ne tahsis etmesi konusunda yapılan araştırmalar meclise sunuldu. Sunulan raporda şu ifadeler kullanıldı: “Keşan Belediyesi’nin tahsisini istediği söz konusu binanın bulunduğu konum ve kapladığı alan itibariyle ticari getirisinin ve menkul değerinin oldukça yüksek olduğu anlaşılmıştır. Öyle ki; binadan çıkan kiracının bu binayı bırakırken ödediği son kira aylık 36 bin liradır. Ayrıca yine bu binanın yeri ve alanı itibariyle değeri yaklaşık 15-20 milyon civarında olduğu komisyonumuzca tespit edilmiştir.

İl Genel Meclisimize havale edilen 04.02.2020 tarihli ve 1708 sayılı yazının incelenmesi neticesinde;

Mülkiyeti Edirne İl Özel İdaresine ait Edirne ili, Keşan ilçesi, Yukarızaferiye Mahallesi, 558 ada 3 parselde kayıtlı, kargir idare bina vasıflı, 478,32 metrekare yüzölçümlü, 5 katlı iş hanının Keşan Belediyesi’nce gençlik merkezi yapılmak üzere tahsisi istendiği fakat yapılması planlanan gençlik merkezine ilişkin herhangi bir plan, proje, fonksiyon tanımı ve benzeri hususlara ilişkin bilgi ve belgenin bulunmadığı, yetersiz bilgi ve belge nedeniyle de işlem dosyası değerlendirilemediğinden yukarıda belirtilen hususlara ilişkin yeterli bilgi ve belgeyi içeren işlem dosyasının sunulduktan sonra değerlendirilmek üzere talebin reddine komisyonumuzca karar verilmiştir.” Tahsis talebinin reddine oybirliğiyle karar verilirken; AK Parti Grup Başkanı Mustafa Suiçmez, yeterli bilgi olmadığı nedeniyle ret kararı verdiklerini, önümüzdeki aylarda konunun yeniden görüşüleceğini belirtti. CHP’li Meclis Üyesi Serdar Çığla ise, binanın maddi getirisinin oldukça yüksek olduğunu ve maddi getirisi yüksek olan binalar konusunda tahsis uygulanmaması gerektiğini söyledi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.