TÜRKİYE'NİN EN UZUN “ATATÜRK BULVARI”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı sıfatıyla Edirne’ye son kez gelişinin 91. Yılında, Belediye Meclisi’nin kararıyla ismi değiştirilen Atatürk Bulvarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplamı 18 bin 742 metre olan bu bulvarın Türkiye’nin en uzun Atatürk Bulvarı olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE'NİN EN UZUN “ATATÜRK BULVARI”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı sıfatıyla Edirne’ye son kez gelişinin 91. Yılında, Belediye Meclisi’nin kararıyla ismi değiştirilen Atatürk Bulvarı’nın açılışı gerçekleştirildi. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, toplamı 18 bin 742 metre olan bu bulvarın Türkiye’nin en uzun Atatürk Bulvarı olduğunu bildirdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Aralık 2021 Çarşamba 06:07
TÜRKİYE'NİN EN UZUN “ATATÜRK BULVARI”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın önerisi Belediye Meclisi Aralık Ayı Toplantısı’nda görüşülmüş ve  Talatpaşa Caddesi ile doğusunda eski E-5 olarak bilinen Yıldırım semti altında bulunan kısmı ve batısında E-5 Karayolu Caddesi ile birlikte yeni Kırklareli Kavşağı’na kadar olan kısmının “Atatürk Bulvarı” olarak adlandırılmasına oy birliğiyle kabul edilmişti. Meclis kararıyla ismi Atatürk Bulvarı olan bulvarın açılışı  dün yapıldı.

Eski Camii girişindeki boş alanda gerçekleştirilen tören Edirne Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır’ın Belediye Meclis Kararı’nı okumasının ardından konuşan Başkan Gürkan,21 Aralık tarihinin Edirne için çok önemli ve tarihi bir gün olduğunu dile getirdi.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Edirne’ye gelişinin ama bir daha da hiç gitmeyişinin 91. yıl dönümünü kutladıklarını belirten Gürkan, şunları söyledi:

“Bir kez daha Cumhuriyet’imizin kurucusu, milletimizin kurtarıcısı Ulu Önderimizi sevgi, saygı ve rahmetle yad ediyorum. Ruhu şad olsun. Kuşkusuz Atatürk, sadece Türk milletine değil, bütün dünya milletlerine, mazlum milletlere de örnek olmuş bir lider. Ölümünün üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen değeri ve zaman geçtikçe önemi, dünya ve insanlık tarihi için yaptıkları ve söyledikleri daha çok anlaşılıyor, daha da çok kıymetleniyor.

Edirne’mizin çok uzun yıllardır kimi bölümü Talatpaşa, kimi bölümü Londra Asfaltı kimi bölümü de E-5 karayolu olarak bilinen ana caddemizin isminin bu önemli günde Atatürk’ümüzün Edirne’ye gelişinin 91’inci yılında bütünüyle Atatürk Bulvarı olmasını uzun süredir arzu ediyorduk. Valimiz Ekrem Canalp de bu kararı onur ve mutlulukla onaylayacağını söylediler. Edirne Belediye Meclisi’ndeki bütün partilerin oy birliği ile de bu kararı Aralık ayı meclis toplantısında aldık. Karar valilik makamına iletildiği gün, Valimiz de kararı onaylayarak bu anlamda bir tarihe imza attılar. Kendilerine Edirne halkı adına çok teşekkür ediyorum. Edirnelilerin de bildiği gibi Sarı Bayır mevkii, otoban köprüsünden başlayarak yeni Kırklareli Kavşağı’na kadar toplam 18742 metre olan ve Türkiye’nin en uzun Atatürk Bulvarı olan bulvarın açılışını yapıyoruz. Türk milleti hep var olacak, Türk milleti var oldukça Atatürk’ün ismi sonsuza kadar yaşayacaktır”

GELECEK NESİLLER BULVARIN ADINI FARKLI İSİMLERLE DEĞİL ATATÜRK’ÜN ADIYLA ANACAKLAR

Edirne Valisi Ekrem Canalp ise açılışta yaptığı konuşmada şöyle konuştu:

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Osmanlı, Türk ve Edirne tarihiyle ilgili bir tespitinden bahsedeceğim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Edirne’ye gelişinde Selimiye Camii ziyaretinde diyor ki; “Bakınız, ecdadımız İstanbul’un fethinden 125 yıl sonra bu muhteşem eseri, Selimiye gibi bir camiyi İstanbul’da değil Edirne’de yapmıştır. Ve bu camiyi Edirne’ye yapmakla Edirne’ye damgasını vurmuş, tescillemiştir.” Evet, aynen Atamızın ifadesi gibi şuanda gölgesinde bulunduğumuz muhteşem eserler bizim Trakya’da, Balkanlar’da tarihimiz, bugünümüz için damgamız, tescilimizdir. Biz bu damgaları, tescilleri Atamızdan emanet, miras olarak devraldık. Atamızın ifadesi ile tescil olan bu eserlere layık olmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Selimiye’nin etrafında devam ede çalışmayı görüyoruz. Bu çalışma Edirne Belediyesi’nin ödüllü projesiyle faaliyete geçen bir çalışmadır. Proje belediyenin, finansman desteği ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza aittir. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile yaptığımız anlaşma ile Selimiye’nin çevresindeki 360 derecelik bütün alanın yenilenmesini yapıyoruz. Bu alan bittiği zaman Selimiye Cami’si ihtişamıyla tekrardan göz dolduracak. Ama aynı zamanda camiinin ana yapısını da yakın zaman içerisinde yeniden restore edeceğiz. Bizler Atamızın ifadeleriyle ecdadımızın emanetlerine, miraslarına sahip çıkıyoruz. Devletimizin kurucusu, milletimizin ölmez önderi Gazi Mustafa Kemal’in adını her şeyde yaşatmak için elimizden gelen ger gayreti göstermeye çalışıyoruz. Edirne’yi boydan boya geçen ana bulvarın adı bundan sonra Atatürk Bulvarı’dır. Gelecek nesiller de bu bulvarın adını farklı isimlerle değil ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün adıyla anacaklardır.”

Konuşmaların ardından Bulgar kurdele kesimiyle açıldı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.