FETİHİN 657’İNCİ YILI

Edirne'nin fethinin 657’inci yıl dönümü kortej yürüyüşü ve törenle kutlandı.

FETİHİN 657’İNCİ YILI

Edirne'nin fethinin 657’inci yıl dönümü kortej yürüyüşü ve törenle kutlandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Mayıs 2018 Pazartesi 09:19
FETİHİN 657’İNCİ YILI

Fetih töreni için, Edirne Valisi Günay Özdemir,  54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler, 25 Kasım Stadyumu önünde bir araya gelerek Atatürk Anıtı’na kadar yürüdü. Korteje Osmanlıyı temsilen üç tane atlı ve mehteran takımları da katıldı.

Kortej yürüyüşünden sonra Atatürk Anıtı'na çelenk bırakıldı. Ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Atatürk Anıtı’ndaki törende konuşan Öğretmen Yüzbaşı Ömer Yavuz “131 senesinde 1. Murad ve ordusu Edirne’yi fethetmiş, kalenin anahtarlarını almış, kapıları açan ahaliye de, en ufak bir zarar vermemiştir. Rumeli’nin en önemli şehirlerinden biri olan Edirne’nin fethedilmesiyle şarkın demir kilidi ele geçirilmiş ve Balkanlar’da ve Avrupa’da fethi hareketleri başlamıştır. Edirne, Osmanlıların Rumeli yönünde yaptıkları fetih hareketlerinde askeri bir üs olarak kullanılmış, padişahların Bursa yerine Edirne’de yaşamaya başlamalarıyla şehrin önemi daha da artmıştır. Edirne’nin fethi Balkanlar ve Avrupa için bir dönüm noktası olduğu gibi İstanbul’un fethini de kolaylaştırmıştır. ‘Türk milleti, asker millettir’ sözünün en iyi temsilcilerinden biri Edirne Müdafii Şükrü Paşa’nın ‘Düşman hatları geçtikten sonra ölürsem kendimi şehit kabul etmiyorum. Beni mezara koymayın. Etimi itler ve kuşlar çeke çeke yesinler. Fakat müdafaa hattımız bozulmadan şehit olursam kefenim çantamdadır. Beni bu mahalleye gömeceksiniz ve gelen nesiller üzerime bir abide dikecektir.’ sözleri Türk askerinin halkı için verdiği mücadeleyi göstermektedir.” Dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.