FIRINCILAR, ZIPKINKURT’U İSTİFAYA DAVET ETTİ

Kenttin tamamına hizmet veren fırıncılar Edirne Fırıncılar Derneği Yönetiminin arkasına geçerek, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt’u istifaya davet etti. Fırıncılar adına açıklama yapan Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, “Üyesi olduğumuz kurumun başındaki ismin bize olan tavrını kabul edemeyiz. Sayın Zıpkınkurt, bizim oylarımızla, desteğimizle hatta ve hatta verdiğimiz aidatlarla oturduğu koltuğu bir an önce boşaltmasını istiyor ve kendisini istifaya davet ediyoruz. İstifasının ardından da bizden özür dilerse özrünü kabul etmeyi düşünebiliriz” şeklinde konuştu.

FIRINCILAR, ZIPKINKURT’U İSTİFAYA DAVET ETTİ

Kenttin tamamına hizmet veren fırıncılar Edirne Fırıncılar Derneği Yönetiminin arkasına geçerek, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt’u istifaya davet etti. Fırıncılar adına açıklama yapan Fırıncılar Derneği Başkanı Yılmaz Canbaz, “Üyesi olduğumuz kurumun başındaki ismin bize olan tavrını kabul edemeyiz. Sayın Zıpkınkurt, bizim oylarımızla, desteğimizle hatta ve hatta verdiğimiz aidatlarla oturduğu koltuğu bir an önce boşaltmasını istiyor ve kendisini istifaya davet ediyoruz. İstifasının ardından da bizden özür dilerse özrünü kabul etmeyi düşünebiliriz” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Aralık 2021 Salı 06:20
FIRINCILAR, ZIPKINKURT’U İSTİFAYA DAVET ETTİ

Son aylarda fırıncılarla Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı arasında yaşanan gerginlik gittikçe artıyor. ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt’un fırıncılarla ilgili yaptığı basın toplantısında fırıncıları eleştirmişti. Fırıncılarda dün toplanarak, Zıpkınkurt’u istifaya davet etti.

Ekmek üretimi yapan fırıncılar dün toplanarak, bir basın toplantısı düzenlediler. Fırıncılar toplantıda birliktelik mesajı verdi. Fırıncılar Derneği Yönetimiyle birlikte bir basın açıklaması yapan Dernek Başkanı Yılmaz Canbaz, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Zıpkınkurt’un, son yaptığı toplantıda fırıncıları haksız yere eleştirdiğini ve fırıncıyı halk düşmanı ilan ettiğini ifade ederek, “Üyesi olduğumuz kurumun başındaki ismin bize olan tavrını kabul edemeyiz. Sayın Zıpkınkurt, bizim oylarımızla, desteğimizle hatta ve hatta verdiğimiz aidatlarla oturduğu koltuğu bir an önce boşaltmasını istiyor ve kendisini istifaya davet ediyoruz. İstifasının ardından da bizden özür dilerse özrünü kabul etmeyi düşünebiliriz” şeklinde konuştu.

GERÇEKLERİ SAPTIRDI

Dernek Başkanı Canbaz, Zıpkınkurt’un basın toplantısında gerçekleri saptırarak verdiği bilgilere açıklık getirmek istediğini ifade ederek, şunlara yer verdi:

“Oda başkanı, bize tarifesiz ekmek satmakla suçluyor.  Doğru tarifesiz ekmek satışı yapıyoruz. Bunun nedeni yine üyesi olduğumuz odanın 2019 yılından bu yana defalarca ekmek tarifemizde fiyat güncellemesini talep etmemize rağmen, bize tarife vermemesidir. Şimdi 14 Aralık tarihinde bize zam vereceğini söylüyor ama bu zammı da meclisten geçerse vereceğini söyleyerek, kendisini aklama peşinde. Oysaki 2019 yılından bu yana Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği iki defa ekmeğe fiyat güncellemesi yaptı.

ESNAF ODASI ÜYESİ FIRINCI ARKADAŞLARIMIZ, BAŞKA CUMHURİYETTE Mİ YAŞIYOR

Şimdi merak ediyoruz. Esnaf ve Sanatkarları Odaları birliği üyeleri farklı bir cumhuriyette mi yaşıyor da üyesi olan fırıncıları üretim maliyetlerindeki artışlara ezdirmeyerek ekmek tarifesini güncelliyor. Esnaf Odası üyesi arkadaşlarımız ekmeği kilosunu 10 liradan satarken, odamız bizden ekmeğin kilosunu 7 lira satmamızı istiyor. Farklı bir ülkede yaşıyorsak, sayın başkanın bunu bize yazılı olarak bildirmesini bekliyoruz. Esnaf odaları üyeleri unu 500’e alıyor da, Ticaret Odası üyeleri 100 liraya mı alıyor. Bizde bu ülkede yaşıyoruz. Ülkede yaşanan krizden bizde etkileniyoruz. Göstermelik olarak halkçı tavırlar sergileyen oda başkanı, halkın ekmeğiyle oynadığını henüz anlayabilmiş değil.

HALKLA ARAMIZA GİRMEYE ÇALIŞIYOR

Kendisi yaptığı araştırmada ekmek fiyatlarının Edirne’de yüksek olduğunu ileri sürmüş. Bakın Tekirdağ’da şu anda ekmeğin kilosu 12 lira. Elazığ’da 12,5 lira Bursa da 12.5 lira.Bunlar sadece 3 ilimiz. Türkiye Fırıncılar federasyonu ekmeğin kilosunu şu anda  14 lira olması yönünde açıklamalarda bulundu. Ama gelin bizim oda başkanımıza, ekonomi profesörü gibi hesap yapmış ve bazı rakamla halkın karşısına çıkmış durumda. Bizim kendisine verdiğimiz hesap tablolarını göstererek, açıklama yapıyor. Bizimle halkın arasına girmesinler. 

FIRINCILAR, 2018’DE ZIPKINKURT’U DESTEKLEYEREK AKLINI KİRAYA VERDİ

Sayın Başkan hiç utanmadan sıkılmadan, “Fırıncılar akıllarını kiraya vermişler’ diyor.

Kendisi doğru söylüyor. Fırıncılar, 2018 yılında ETSO seçimlerinde Recep Zıpkınkurt başkan olsun diye bütün elinden geleni yaptı. Bulundugumuz gruptaki Tüm rakiplerini egale etmesini sağladı ve onun başkanlığa giden yolunu açtı.Biz farkında olmadan o seçimde aklımızı kiraya vermişiz. Maalesef Recep Zıpkınkurt’u başkan seçtirmişiz. Aklımızı kiraya verdiğimiz konusunda Recep Zıpkınkurt haklı. 2018 yılında aklımızı kiraya vermişiz, bunun yeni farkına varabildik.

NEDEN SADECE ETSO CEZA KESTİ?

Şimdi gelelim tutanak işine. Yaşanan süreci herkes biliyor. Edirne ili ve tüm ilçelerinde dahil olmak üzere tüm fırıncılara geçtiğimiz yıl tarifesiz ekmek satmaktan tutanaklar düzenlendi. Bu tutanaklar merkezde ETSO ve Esnaf Odaları üyelerine ve tüm ilçelerdeki fırıncılar için tutuldu. Yani Edirne’deki ilçelerde dahil toplam 91 fırıncıya tutanaklar tutuldu. Yaşanan süreç valilik ve belediyenin araya girmesiyle süreç  tatlıya bağlandı. O gün tutulan tutanaklar Ticaret İl Müdürlüğü tarafından ETSO’ya gönderilmiş. Ticaret İl Müdürlüğü ETSO’ya Disiplin kurulunu topla bunlara ceza ver demiş. Meclis üyeleri, akıllarını Nevzat beye kiralamışlar ki düşünmeden cezayı en ağır şekilde kesmişler. Ticaret İl Müdürlüğü’nün bu tutanakları sonucunda Keşan Ticaret ve Sanayi Odası disiplin kurulu ve meclisi ceza kesmedi, Uzunköprü Ticaret Odası disiplin kurulu ve meclisi ceza kesmedi. Edirne ili ve 8 ilçesindeki Esnaf Odalarıda ceza kesmeyi uygun görmedi. Buralarda meclis üyeleri, (Fırıncılar yanlışını anlamıştır. Disiplin kurulu toplanmış konuyu incelemiş ve meclis üyeleri tarafından soruşturmaya gerek olmadığı yönünde kararlar alınmış). Aynı yazı Esnaf Sanatkarları odalarına da gitti. Orada da disiplin toplanmış, konu yönetime gelmiş ve yönetimde ilçelerde olduğu gibi ceza kesmeye gerek olmadığı kararı alarak Ticaret İl Müdürlüğü’ne bildirmiştir. Ama ETSO en ağır cezayı üyesine kesmeyi uygun görmüştür.

Uzunköprü, Keşan, İpsala, Enez, Havsa ceza vermemiş de ETSO niye ceza vermiş. Hadi ceza verdin de neden en üst seviyeden neden ceza verdin. Fırıncının kızdığı nokta da bu.

ETSO’nun bugüne kadar hiç ekmek maliyeti ile ilgili bir araştırması var mı? Bunu merak ediyoruz.

YURT DIŞINDA GEZMEKTEN ÜYESİNİ GEZMEYİ UNUTMUŞ

ETSO Başkanı, yurt dışında gezmekten üyelerini ziyaret etmeyi unutmuş. En son ne zaman fırıncı üyesini ziyaret etmiş. Fırıncılar gelmiyor diyorlar. Biz geçtiğimiz haftalarda tüm fırıncılar odaya gittik, dilekçelerimizi verdik. Burada başkanla da görüşmek istediğimizi ilettik. Genel sekreter bize Başkanın “Fırıncıların geldiği zaman değil, benim çağırdığım zaman gelirlerse görüşürüz” dediğini yanıt olarak verdi.

FIRINCI HİÇBİR ZAMAN SOYGUNCU OLMADI

Fırıncı soyguncu hiçbir zaman olmadı. Pandemi döneminde ETSO Başkanı Sayın Zıpkınkurt, evinde çift kat  maskeyle otururken, fırıncı halkın evine kadar ekmek götürerek hizmet etmiştir. Salgının en yoğun olduğu dönemde biz hizmete devam ederek, halkın ekmeksiz kalmaması için mücadelemizi verdik….

BEN 34 YIL FIRINCILIK YAPTIM

Ha bu arada Benim hakkında fırıncılıktan anlamaz, fırını mı var diyor: Ben 34 yıl fırıncılık yaptım. 2010 yılında da emekli olarak fırınımı devir ettim. 1998 yılından bu yana da Fırıncılar Derneği Başkanlığı görevini yürütüyorum. Ben ekmeğin üretiminden, malzeme tedariğine kadar her konuda uzmanım. Şu anda da üyelerimizin desteğiyle görevimi sürdürüyor ve fırıncının hakkını savunuyorum. Yani olması gerekeni yapıyorum. Üyemin artan fiyat artışları altında ezilmesini değil, ayakta durabilmesini hedefliyorum. Bunu yaparken de halkında mağdur olmaması için orta bir yol bulmanın peşindeyim. Ben devamlı üyemin yanındayım. Ben seçilmiş başkanım, üyenle ilgileneceksin. Üyelerini çocuk gibi sağa sola şikayet etmeyeceksin. Devlet fırıncıya tahsis un sağlayarak destek olmanın mücadelesini veriyor, ETSO başkanı oturmuş koltuğuna sağa sola saldırıyor. Üyelerinin sorunlarını çözmek için bugüne kadar ne yapmış ki böyle konuşabiliyor.

Bugüne kadar ekmek konusunda maliyet hesabı yapmışlığı yoktur. Bizim verdiğimiz maliyet hesabını basına göstermektedir. Onun ve aklını kiraya verdiği gelen sekreteri ekmek maliyeti hesabını bilmez.

FAKİR FUKARAYI DÜŞÜNDÜĞÜNÜZ İÇİN ZARARINA EKMEK SATILAN YERLER VAR

Evet Edirne’de bazı fırınlarımızda ekmek ucuza satılmakta. Bu arkadaşlarımız da bizim üyemiz. Bunları göstererek, ‘madem zarar ediyorsunuz bunlar nasıl bu ekmeği bu fiyata satabiliyor” diyor. Biz bu fırınlarda ihtiyaç sahiplerine belirli sayıdaki ekmeği ucuza satarak, fakir fukaranın da evine ekmek götürmeyi hedeflediğimiz için ucuza ekmek satılıyor. Bizler, ihtiyaç sahibi fakir fukara evine ekmek götürmekte zorluk çeken halkı da düşünmemiz gerekli. Bunu da kimseyi rencide etmeden yapmanın peşindeyiz. Bugün zararına ekmek satıyorsak, ihtiyaç sahibine destek olmak içindir. Bugün bunu yaptığımız gibi, fırıncı esnafı ayakta durduğu sürece de yapmaya devam edecektir. ETSO Başkanı bizim yaptığımızı fark edemeyecek kadar halktan uzak olduğunu bir kez daha göstermiştir.”

Canbaz, toplantıda ayrıca unu 300 liradan aldıkları faturaları da basına gösterdi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.