GAYTANCIOĞLU, “TRAKYA BİRLİK BU KONUDA RİSKE GİRMELİYDİ”

Edirne Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birliğin açıkladığı ayçiçeği avans fiyatlarının düşük olmasının hayal kırıklığına neden olduğunu ifade ederek,  “Ayçiçeği üreticisi şuan mutsuz durumdadır. Üretici açıklanan rakamı beklemiyordu, beklentileri 6 bin liraydı. Trakya Birlik İnşallah bunu kesin fiyata dönüştürürken, kesin fiyatı 6 bin lira olarak açıklarlar. Yani şimdilik kendilerine avans veriyoruz, çok fazla eleştirmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

GAYTANCIOĞLU, “TRAKYA BİRLİK BU KONUDA RİSKE GİRMELİYDİ”

Edirne Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Trakya Birliğin açıkladığı ayçiçeği avans fiyatlarının düşük olmasının hayal kırıklığına neden olduğunu ifade ederek,  “Ayçiçeği üreticisi şuan mutsuz durumdadır. Üretici açıklanan rakamı beklemiyordu, beklentileri 6 bin liraydı. Trakya Birlik İnşallah bunu kesin fiyata dönüştürürken, kesin fiyatı 6 bin lira olarak açıklarlar. Yani şimdilik kendilerine avans veriyoruz, çok fazla eleştirmek istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Eylül 2021 Perşembe 06:23
GAYTANCIOĞLU, “TRAKYA BİRLİK BU KONUDA RİSKE GİRMELİYDİ”

HAYAL KIRIKLIĞINA NEDEN OLDU

Edirne Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, İl Başkanı Fevzi Pekcanlı ile birlikte parti binası toplantı salonunda Trakya Birliğin açıkladığı ayçiçeği avans fiyatlarını değerlendirdi.

Gaytancıoğlu, Türkiye ayçiçeği üretiminin yüzde 15’inin Edirne’den sağlandığını hatırlatarak, Trakya Birlik’in açıkladığı fiyatların bölge üreticisi için çok önemli olduğunu dile getirdi.

Önceki gün Trakya Birlik’in ayçiçeği avans alım fiyatlarını açıkladığını hatırlatarak, açıklanan fiyatı buruk bir sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Trakya Birlik’in daha önce ayçiçeği alım fiyatlarını açıklayan kurumlardan biraz yüksek bir fiyat açıkladığını, ancak istenilen düzeyde olmadığını dile getiren Gaytancıoğlu., sözlerine şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl 3 bin liralardan başlayan fiyatın 3500 lira olmasını istemiştik ancak fiyat 5500 liralara kadar çıktı. Birçok çiftçimiz 3 bin liralardan ürününü satmıştı, 5500 liraya satan da çok az üreticimiz vardı. Bir de kanola fiyatları var. Onun da bundan 1 buçuk ay önce hasadı tamamlandı, 6200 liraları görünce biz de sevindik, dedik ki, yaptığımız maliyet hesapları, özellikle güreye gelen zamlar, elektriğe gelen zamlar, tohuma gelen zamlar, ilaca gelen zamlar ve enflasyon gerçeğinden dolayı ayçiçeğindeki fiyatın 6 bin lira olması gerektiğini sürekli söyledik. Sayın genel başkanımızın başkanlığında bir çevrimiçi toplantı yaptık, orada da tüm Trakya'daki ziraat odaları tarafından deklare edildi, herkes 6 bin liraya kenetlendi.

ÜRETİCİ FİYATI GÖRÜNCE EKİMİ ARTTIRDI

Üretici 5500 liralık fiyatı görence dedi ki; 'ayçiçeğinde para var, ben üretimi arttırıyorum.' Söke ovasında, Bandırma'da, Balıkesir'de, Susurluk'ta, Manyas'ta her tarafta ayçiçeği ekildi. Bu sene rekor üretim bekliyoruz. Biraz kuraklığa rağmen Türkiye ayçiçeği üretimi 1 milyon 600 - 1 milyon 700 bin ton civarında gerçekleşecek ve Cumhuriyet tarihin en yüksek üretimi olacak.

TÜRKİYE YAĞ AÇIĞINI KAPATABİLİRDİ, TARİHİ FIRSATI KAÇIRIYORUZ

Şimdi bu ne demek? Türkiye yağ açığını kapatabilir. Pandemi gerçeği var. Pandemi gerçeğinde üretici biraz fiyat görmüş ve üretimi arttırmış. Burada devlete düşen nedir?  Üreticiyi korumak. Koruma derken neyi kastediyorum? Gümrük vergisi. Ayçiçeğinde maksimum yüzde 27 gümrük vergisi var, eğer bunu koymuş olsaydı fiyat 6 bin lira civarında olacaktı. Böyle olsaydı Trakya Birlik güle oynaya 6 bin lira fiyat açıklayacaktı. Önümüzdeki yıllarda da çiftçi ayçiçeğini ekmeye devam edecekti. Belki 2 milyon tona çıkacaktı üretim ve yağda dışa bağımlı hale gelmeyecektik. Şu anda bir gerçek var ki, ayçiçeği üreticisi mutsuz. Neden? Dün açıklanan rakamı beklemiyordu. Maliyetleri çok arttı.

“TRAKYA BİRLİĞİ RİSKE GİRMEDİĞİ İÇİN ELEŞTİRİYORUM”

Burada Trakya Birlik yönetim kurulunu tebrik etmek istiyorum aynı zamanda riske girmedikleri için de eleştiriyorum. Niye tebrik ediyorum? Çünkü beklediler, devlet gümrük vergisi uygular mı? Uygulanmadı. Hasada girerken gümrük vergisini sıfırlarsanız kendi çiftçinizle başka ülkelerin çiftçilerini karşı karşıya getirirsiniz. Trakya Birlik yönetim kurulu üyeleri bunu beklediler, çok beklediler. İstişarelerde bulundular, anlattılar, bölgesel toplantılar yaptılar. Bizi çağırmadılar ama iktidar milletvekilleriyle görüştüler, anlattılar, baskı yapın dediler. Beklediler, beklediler olmadı en sonunda kendileri açıklama yaptılar. Ancak ben burada biraz da riske girmelerini isterdim. Hepsi üretici olan yönetim kurulu üyeler, diyebilirlerdi ki 'Biz 6 bin lira fiyat çekiyoruz'. Üreticiyi korumak amacıyla bu riski Trakya Birlik yönetim kurulu üyeleri alabilirdi.

TRAKYA BİRLİĞE BİR AVANS VERDİK

Bu konuda kendilerine bir şans tanımak istiyorum. Avans fiyatı açıkladılar. Biz de kendilerine bir avans veriyoruz. 2 aylık bir avans veriyoruz. Bu avansı çok kısa bir süre içerisinde gerçek fiyatla revize etmelerini bekliyoruz. Dün açıklanan yüzde 40 yağlı fiyat 5100 lira, avans fiyattı. İnşallah bunu kesin fiyata dönüştürürken, kısa bir süre içerisinde tekrar yönetim kurulu üyeleri toplanır, kesin fiyatı 6 bin lira olarak açıklarlar. Yani şimdilik kendilerine avans veriyoruz, çok fazla eleştirmek istemiyoruz. Bekle gör politikası uygulamak istiyoruz. Türkiye çok büyük bir fırsatı kaçırdı. Kendi kendine yetebilecek bir üründe, AKP iktidarı gümrük vergisini uygulamış olsaydı şu an için biz hem ayçiçeği üreticisinin yüzünü mutlu edecektik, hem de Tekirdağ limanında gemileri görmeyecektik. Üreticimiz bu fiyatlardan memnun değildir, üreticinin beklentisi 6 bin liradır.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.