Geçmiş;"Uranyum aramaları başlıyor"

Edirne İl Genel Meclisi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş yapmış olduğu yazılı açıklamada; "Edirne ve Nevşehir'de uranyum aramaları için sondaj çalışmaları başlıyor." dedi.

Geçmiş;"Uranyum aramaları başlıyor"

Edirne İl Genel Meclisi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş yapmış olduğu yazılı açıklamada; "Edirne ve Nevşehir'de uranyum aramaları için sondaj çalışmaları başlıyor." dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Ocak 2018 Cuma 10:08
Geçmiş;"Uranyum  aramaları başlıyor"

    Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama ise şöyle; "Türkiye'deki uranyum rezervlerinin ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalar hızlandı. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, iki ilde karotlu uranyum sondaj faaliyetleri başlatıyor. 
    MTA tarafından yaptırılacak çalışmalar kapsamında Edirne'de 10 bin, Nevşehir'de ise 5 bin metrelik sondajı gerçekleştirilecek. 
    Türkiye'de son birkaç yıl içinde gerçekleştirilen uranyum arama çalışmalarında yeni rezervler keşfedilmişti. 
MTA, yurdun çeşitli yerlerinde yeni uranyum rezerv tespit çalışmaları kapsamında etüdler yapmayı sürdürüyor. 
Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Edirne'nin de aralarında bulunduğu 7 bölgede linyit kömürü arama amaçlı ve karotlu uranyum sondaj hizmet alımı için ihale açtı.
    Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan ihale ilanında Edirne ve Nevşehir'de uranyum aramaları için sondaj çalışması yapılacağı belirtildi.
    5 bölgede linyit, 2 ilde ise uranyum sondaj faaliyetlerini başlatmak için 8 Aralık Cuma günü ihaleye çıkılacağı, bu kapsamda Edirne'de 10 bin, Nevşehir'de ise 5 bin metrelik sondajlar yapılacağı belirtildi.
    Bölge 70.000 m Tekirdağ-Edirne'de Karotlu Linyit Sondajı, 30.000 m Tekirdağ-Edirne'de Kırıntılı Linyit Sondajı, (Metrajlar birden fazla lokasyonda gerçekleştirilecektir)
    Bölge 10.000 m Edirne'de Karotlu Uranyum Sondajı, (Metrajlar birden fazla lokasyonda gerçekleştirilecektir) olmak üzere toplam 290.000 m”
    MTA'nın daha önce açıkladığı verilerde, Giresun ilinde, özellikle Şebinkarahisar ilçesinde zengin uranyum madenlerinin olduğu duyurulmuştu. Yozgat'tan sonra ve Nevşehir'le birlikte Edirne'nin de uranyum maden sahasına dönüştürülmesiyle, çok büyük bir alanda uranyum madenciliğinin önü tamamen açılıyor.
    Aydın'ın Söke ilçesinde Kisir Mahallesi'nde 1958 yılında açılan ve öylece bırakılan uranyum madenleri Kisir Mahallesi'nin adının “Kanser köy” olarak anılmasına neden olmuş ve köyde halen insanların nerdeyse tamamı kansere yakalanıp yaşamını yitirirken, birçok bölgede uranyum madenleri için lisanslar verilmeye devam ediliyor. Kisir köyünde ölçümleri yapılan radyasyon seviyesi normalin tam 450 kat daha fazla. Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, Betsmove iki ilde daha karotlu uranyum sondaj faaliyetleri başlatıyor. Bu kapsamda Edirne'de 10 bin, Nevşehir'de ise, 5 bin metrelik sondajlar yapılacağı açıklandı. Nükleer santral yapılma adımlarıyla birlikte Türkiye'nin dört bir yanında uranyum madenciliğine teşvikler uygulanırken, birçok lisans ve ruhsatlar veriliyor.Kisir köyünde yaşanan süreç Türkiye'nin nükleer sevdası açısından çok önemli bir örnek.
    Türkiye uranyumun yakıt olarak kullanılabilmesi için gerekli olan uranyum zenginleştirilmesini yapacak teknolojiden çok uzak. Bu nedenle adı kanser köye çıkan Kisir'de yaşanan süreçlerin yeni maden sahalarında yaşanacağı beklenirken, AKP'nin bu bağlamda Türkiye'ye biçilen 'uranyum atık deposu' rolüne soyunduğu değerlendiriliyor.
    RADYOAKTİVİTE BÖLGEMİZE YAYILACAK
    Siyasi iktidar uranyum sondajı ihalesine çıkarak Trakya'nın çok özel ekolojik değerlerinin talanının önünü açmaktadır. Danıştay verdiği kararlarda Trakya'da madencilik faaliyetlerinin bölgeye verdiği zararları açıkça vurgulamıştır. Edirne'de 10 bin metre hem de birçok alanda karotlu uranyum sondajı yapılarak radyoaktivite bölgemize yayılacaktır. Ergene nehrinin kirletilmesini, ağır metal yayılımını 15 yıldan beri önleyemeyen zihniyet verimli topraklarımızı yerle bir edip yerin altını delik deşik ederek içme suyu kaynaklarını da büyük zarara uğratacaktır.Uzunköprü Saçlımüsellim Köyünde 150 tonluk barut deposu yapma girişimleriniz halkın tepkisi ve yargının kararı ile durduruldu. Bu konuda da Uranyum sondaj çalışmalarına devam etmeniz halinde; gerçi ihaleyi yaptınız, şirketlere de çalışmaları ile ilgili izinleri verdiğiniz duyumlarını almaktayız. Şu bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Bu konuyla ilgili yargıya başvurarak yürütme talebimiz de saklıdır. Edirne'de bulunan tüm STK'lar, Demokratik Kitle Örgütleri, yani kısacası tüm Edirne halkı olarak karşınızda olacağımızın bilinmesini isteriz.
    Şimdiden siyasi iktidarı uyarıyoruz. Trakya'nın verimli topraklarının talan edilmesine izin vermeyeceğiz. 
Para ve rant için hiç kimse, hiçbir kurum halkın sağlığı ile bölgemizin geleceği ile oynayamaz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.