‘GELECEĞİN REHBERLERİNE’ BAŞKAN’DAN BÜYÜK JEST!

Edirne Kent Müzesi’nde ‘Geleceğin Rehberleri’ isimli programa katılan 62 çocuk, sertifikalarına kavuştu. Edirne Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen sertifika töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, eğitim alan ‘Geleceğin Rehberlerine’ müzenin her zaman ücretsiz olacağının müjdesini verdi.

‘GELECEĞİN REHBERLERİNE’ BAŞKAN’DAN BÜYÜK JEST!

Edirne Kent Müzesi’nde ‘Geleceğin Rehberleri’ isimli programa katılan 62 çocuk, sertifikalarına kavuştu. Edirne Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen sertifika töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, eğitim alan ‘Geleceğin Rehberlerine’ müzenin her zaman ücretsiz olacağının müjdesini verdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Ocak 2019 Pazartesi 07:27
‘GELECEĞİN REHBERLERİNE’ BAŞKAN’DAN BÜYÜK JEST!

Edirne Kent Müzesi; geleceğin rehberlerini yetiştirmek, gençlere kent bilincini aşılamak ve geçmişten geleceğe köprü kurabilmek için önemli bir projeye imza attı. Öğrencilerin yaşadıkları kenti daha yakından tanımalarını sağlamak ve gelecek ile geçmiş arasında önemli bir köprü oluşturmak amacıyla başlatılan ‘Geleceğin Rehberleri’ isimli proje kapsamında eğitim alan 62 öğrenciye sertifikaları Edirne Belediye Meclis Salonu’nda Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından takdim edildi.

Proje hakkında bilgi veren Edirne Kent Müzesi Sorumlusu Recep Soyupak, “Biz bu projeye başlarken öncelikle müzenin yakınındaki okulda bir öğrencimiz vardı ve sürekli müzeye birilerini getiriyordu. Biz öğrencilere müzeyi anlatıyoruz tabii ki fakat en son katta özellikle bir yerden sonra öğrenci kopuyor. Bizde böyle bir program oluşturmak istedik. Önce 4 ve 7’inci sınıfları aldık Mart ve Nisan aylarında. Bu dönemlerde başarılar elde ettik. Özellikle arkadaşlarımızdan ‘Vay be Edirne neymiş’ dediler. İkinci dönemde projeye devam etmeye başladık. Öğretmenlerimizle yaptığımız çalışmalar doğrultusunda sadece 7’inci sınıflarla devam etme kararı aldık. İlk 3 hafta öğrenciler Edirne Kent Müzesine gelerek her hafta sonu bir katı dolaştılar rehberleriyle birlikte. Son hafta ise kendi sınıflarıyla gelerek müzeyi arkadaşlarına anlatıyorlar. Yıllık bir program ve her sene sonunda öğrencilerimize sertifikalarımızı vermeye devam edeceğiz.” dedi

Müzede eğitim alan Durul İşler, “3 hafta boyunca müzeye gitmek beni çok mutlu etti. 3 hafta sonunda müzeye gidemediğim için çok üzülüyorum.” dedi. Bunun üzerine Gürkan, müzede eğitim alan öğrencilere müzenin ücretsiz olacağını ifade etti

Müzede eğitim alan bir diğer öğrenci Ece Aktaş, “Bu eğitimde çok sıkılacağımı sanıyordum. Müzeler benim için çok sıkıcıydı. Sıkılacağımı düşündüm ama burada çok eğlendim. Artık evime gelmiş gibi hissediyorum. Rahat ve sıcak bir ortam vardı.” dedi

Eğitim alanlardan Maral Dağcı ise, “Müzelerden çok sıkılıyordum. Ama buradaki rehberlerimiz Gizem Hoca çok eğlenceli bir şekilde anlattı müzeyi. Bir bağlılık yakaladık. Arkadaşlarıma müzeyi anlatırken de çok heyecanlandım.” ifadelerini kullandı.

“EN BÜYÜK HAYALLERİMDEN BİRİYDİ”
2014 yılında göreve gelirken hayallerinden birinin de Edirne’ye kent müzesi kazandırmak olduğunu ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “2014 Yılında göreve gelirken en büyük hayallerimden biri de Edirne’ye bir kent müzesi kazandırmaktı. O tarihte Edirne’de 7-8 tane müze vardı fakat kent müzesi her kentte ve şehirde olmalı. Çünkü kentin bütün geçmişini bütün özelliklerini kent müzesinde anlatıyorsunuz. Hiç kimse bir kenti 1-2 günde gezerek kentin geçmişini, kimler tarafından kurulduğunu, geçmişte neler yaşandığını ya da bugün ne özelliklerinin bulunduğunu anlama şansına sahip değil. Bunu anlatmanın tek ve kesin yolu kent müzeleridir. Kent müzelerinde bunu kronolojik olarak anlatabiliyorsunuz. Kentin tarihi ne kadar eskiyse müzede o kadar güçlü oluyor. Bunu doğru bir şekilde anlatabilmek gerekiyor. Edirne gibi 8 bin 300 yıllık geçmişe sahip bir şehri kent müzesine sığdırabilmek de mümkün değil. Toplumun ilgisini çekebilecek; toplumun bilmesi gereken, öğrenmesi gereken unsurları öne çıkararak bunu kent müzesinde sunmanız gerekiyor. Bizim müzemizde şehrin nasıl kurulduğundan tutun ne zaman geliştiği, eğitim hayatı yemek kültürü gibi birçok şeyi görebilirsiniz. Bu müzeyi kurarken hedefimiz çocuklarımıza geçmişi doğru ve kalıcı bir şekilde öğretebilmekti. Çünkü çocuklarımız kentimizi geleceğe taşıyacak, geleceği tasarlayacak, Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet payidar kılacak. Bu nedenle en büyük yatırımımızı çocuklarımız için yapmaya çalışıyoruz. 2014’te göreve geldiğimizde Edirne’ye gelen turist sayısı 2 milyon civarındaydı. O zaman ben bir hedef koydum, orta vadede bunu 5 milyon, uzun vadede ise 10 milyon yapacağız diye. Turizm bizim için önemli, özellikle turizmin gelişmesine önem veriyoruz. Çünkü turizm Edirne’nin, çocuklarımızın geleceği, turizm her sektörü doğrudan etkileyen bir alan o yüzden çok önemli. Tabii ki toplumun değişen ihtiyaçları da bizim için önemli. Fakat tarımın geldiği nokta da ortada, turizm gibi çok fazla yatırım gerektirmeyen daha çok hizmet odaklı sektör olan bu sektöre ihtiyacımız var. Turizm hem Edirne’nin hem de çocuklarımızın geleceği. Bu koltukta gelecekte sizlerden biri oturacak. Ama buraya oturabilmek için çok bilgili olmanız, şehrinizi çok iyi tanımanız, şehrinizde yaşayan insanların özelliklerini, ihtiyaçlarını çok iyi bilmeniz gerekiyor. Bunu başarabilecek yetenektesiniz. Müze dışındaki Edirne’yi de tanıyalım artık. Bundan sonraki hedef bu olsun. Bu şehir sizlerle birlikte geleceğe yürüyecek.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.