GENÇ GÖNÜLLÜLER, İZMARİTLERİ TOPLAYARAK FARKINDALIK OLUŞTURDU

Yeşilay Gönüllüsü gençler ve minik öğrenciler “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”nde izmaritleri süpürerek farkındalık oluşturdular. Gençlerin izmaritleri topladığı ve minik öğrencileri de “Sigaraya hayır” sloganlarını attıkları yürüyüş tüm vatandaşların dikkatini çekti.

GENÇ GÖNÜLLÜLER, İZMARİTLERİ TOPLAYARAK FARKINDALIK OLUŞTURDU

Yeşilay Gönüllüsü gençler ve minik öğrenciler “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”nde izmaritleri süpürerek farkındalık oluşturdular. Gençlerin izmaritleri topladığı ve minik öğrencileri de “Sigaraya hayır” sloganlarını attıkları yürüyüş tüm vatandaşların dikkatini çekti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
01 Haziran 2022 Çarşamba 06:05
GENÇ GÖNÜLLÜLER, İZMARİTLERİ TOPLAYARAK FARKINDALIK OLUŞTURDU



Yeşilay gönüllüsü genç öğrenciler ile birlikte Yeşilay’ın minik gönüllüleri “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” etkinlikleri kapsamında kaldırımlardaki izmaritleri temizleyerek, farkındalık oluşturdu.
Yeşilay gönüllüleri Ayşekadın Semtinde toplandı. Buradan Merkeze kadar yürüyen gönüllüler, yol boyunca süpürgelerle izmaritleri temizledi. Bu arada Yeşilay’ın minik gönüllüleri de ellerinde taşıdıkları “Sigarayı bırak, hayatı bırakma”, “Hayatımız duman olmasın” pankartlarıyla (Sigaraya hayır) sloganlarıyla Saraçlar Caddesine kadar olan yürüyüşü tamamladı.


Saraçlar Caddesinde açıklama yapan Yeşilay Bölge Koordinatörü Sebahattin Bilgiç, Dünya Tütünsüz gününde Türkiye çapında sigaraya dikkat çekmek için tüm Yeşilay şubelerinin etkinliklerinin olduğunu belirterek, “Bizde hem sigara içmemeye, sigaranın zararlarını ve yerlere atılan izmaritlere dikkat çekmek amacıyla böyle bir etkinliği oluşturduk. Çevre hepimizin çevresi. Sağlıklı çevre demek, sağlıklı hayat demek. Bugün bu temaya dikkat çekmek istedik. Gençlerimize, çocuklarımıza bütün topluma sağlıklı bir çevre bırakmak, sağlıklı bir hayata teşvik etmek çok güzel anlamlar ifade ediyor. Bugün kaldırımların iki tarafından okullarımızla beraber hem pankartlarla farkındalık için yürüyüş, hem önümüze gelen izmaritleri değişik kirletmeleri toplayarak Saraçlar Caddesine kadar geldik” şeklinde konuştu.
YEŞİLAY, TÜTÜN BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELESİNE HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR


Yeşilay bölge koordinatör personeli Rümeysa Ergül ise yaptığı açıklamada Yeşilay’ın tütün bağımlığı mücadelesine hız kesmeden devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu konuda dünyada öncü bir rol üstleniyoruz. Bağımlılıktan uzak ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırmak için 7’den 77’ye farklı yaş gruplarına yönelik projeler yürütüyoruz. Yeşilay Danışmanlık Merkezlerinde (YEDAM) yaptığımız çalışmalarla da bağımlılıklarla mücadele ediyoruz. ‘Tütün Bağımlılığı Müdahale Programı’ ile her yaştan vatandaşımızın sigarayı bırakmasına ücretsiz destek oluyoruz. Aynı zamanda T.C. Sağlık Bakanlığımız ile birlikte geliştirdiğimiz Bırakabilirsin uygulamasıyla ve YEDAM Danışma Hattımızla destek sağlamaya devam ediyoruz. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde de tüm vatandaşlarımıza tütünsüz ve sağlıklı bir yaşam çağrısında bulunuyoruz.”
YEDAM’DAN SİGARAYI BIRAKMAK İSTEYENLERE DESTEK 
Yeşilay, sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenlere Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) bünyesinde ücretsiz destek sağlıyor. YEDAM’da görev yapan uzmanlar tarafından oluşturulmuş “Tütün Bağımlılığı Müdahale Programı” ile adım adım sigara bırakma planı uygulanıyor.
BIRAKABİLİRSİN UYGULAMASI İLE TÜTÜN BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK MÜMKÜN
Bağımlılıkların önlenmesi için pek çok çalışma yürüten Yeşilay, tütün bağımlılığından kurtulmak isteyenlere de Bırakabilirsin ile ücretsiz destek veriyor. Kullanıcılar sigarayı bırakmadan önce hedef tarih koyarak uygulamayı kullanmaya başlayabiliyor ve uygulama her gün bırakma hazırlıklarıyla ilgili önerilerini paylaşıyor. Sigarayı bırakma anından itibaren ise sigara kullanımını tetikleyici duygular ve içme isteği takip edilerek kullanıcılara grafik olarak sunuluyor. Böylece kişiler en çok hangi durumlarda sigara içme isteği duyuyorsa, o doğrultuda öneriler alabiliyor. Uygulama kapsamında sigarasız geçen gün sayısı ve sigara içmeyerek sağlanan ekonomik tasarruf bilgileri de yer alıyor. Kullanıcılar sigarayı bırakarak kazandıklarını mobil uygulama üzerinden istatiksel olarak takip edip, başarı günlüğü tutarak kat ettikleri aşamaları sosyal medyada paylaşabiliyorlar. Desteğe ihtiyaç duyanlar ise ücretsiz Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı 115’e kolay bir şekilde ulaşabiliyorlar.”
Konuşmaların ardından öğrenciler Saraçlar Caddesinde de temizlik yaptılar. 
Bülent Sarıçiçek
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.