GENÇLERİMİZ LİDERLERİNİ TANIYACAK

Edirne İl Halk Kütüphanesi’nde Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk’e ait oluşturulan köşelerin açılışında konuşan Edirne Valisi Günay Özdemir, “Atatürk’ün yok olan bir Osmanlı İmparatorluğundan, böyle büyük bir devleti tekrar nasıl kurduğunu gençlerimizin ve çocuklarımızın anlayabilmesi için böyle bir köşeleri olması gerektiğini düşünüyoruz.” Dedi.

GENÇLERİMİZ LİDERLERİNİ TANIYACAK

Edirne İl Halk Kütüphanesi’nde Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk’e ait oluşturulan köşelerin açılışında konuşan Edirne Valisi Günay Özdemir, “Atatürk’ün yok olan bir Osmanlı İmparatorluğundan, böyle büyük bir devleti tekrar nasıl kurduğunu gençlerimizin ve çocuklarımızın anlayabilmesi için böyle bir köşeleri olması gerektiğini düşünüyoruz.” Dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Eylül 2018 Çarşamba 09:10
GENÇLERİMİZ LİDERLERİNİ TANIYACAK

Edirne İl Halk Kütüphanesi’nde Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk’e ait bir köşe oluşturuldu. Köşede, Fatih Sultan Mehmet ile Mustafa Kemal Atatürk’ün okuduğu kitaplar yer alıyor.

Düzenlenen törenle köşelerin açılışı gerçekleştirilirken, açılışı Edirne Valisi Günay Özdemir gerçekleştirdi. Açılışa Vali Özdemir, Edirne Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Milli Eğitim İl Müdürü Hakan Cırıt, çeşitli dernek, birim ve bölüm amiri ve temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

“ZAMANIMIZ ALGI ÇAĞI”

Açılış konuşmalarını yapan Hacıoğlu algı çağında olduğumuza dikkat çekerken, “Zamanımız algı çağı. Algıyı yaratma çağı. Sayın valimizin bize talimat verdiler. Özellikle Edirneli Fatih Sultan Mehmet ile Cumhuriyetimizin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, kütüphaneye ders çalışmaya, kitap okumaya gelen ağırlıkla öğrencilerimizin ve de vatandaşlarımızın nasıl Atatürk oldukları, nasıl Fatih Sultan Mehmet olduklarını anlamaları ve buna göre hayata daha iyi hazırlanmaları gerektiğini anlamaları gerek. Valimizin talimatıyla bu köşeleri oluşturduk” dedi.

“KİTAP OKUMANIN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU HATIRLATMALIYIZ”

Vali Özdemir ise kitap okuma konusunda ciddi sıkıntıların olduğunu belirterek,  “Özellikle son dönemde kütüphanelerimizle ilgili kitap okumayla ilgili toplumumuzda ciddi sıkıntılar var. Aslında kitap okumanın ne demek olduğunu kitap okumanın ne kadar önemli olduğunu gençlerimize, çocuklarımıza hatırlatmak için belli faaliyetler yapmamız gerektiğini düşündüm. En önemlisi aslında bu insanların ne kadar önemli insanlar olduğunu ve bunun kaynağının ne olduğunu kütüphanenin girişinde çocuklarımıza ve büyüklerimize göstermek. Bir medeniyet kuran ve İstanbul’u fetheden, bir çağın kapanmasını ve bir çağın açılmasını sağlayan Sultan Mehmet Han’ın bu aşamaya nasıl geldiğini, bu medeniyeti nasıl kurduğunu ancak çocuklarımız bu şekilde anlayabileceğini, yok olan bir Osmanlı İmparatorluğundan nasıl Cumhuriyeti ortaya çıkardığını, böyle büyük bir devleti tekrar nasıl kurduğunu gençlerimizin ve çocuklarımızın anlayabilmesi için böyle bir köşeleri olması gerektiğini düşünüyoruz. Aslında Atatürk köşelerinin daha canlı ve her kesimin kendi yapısına uygun bir şekilde yeniden düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum.

“OKULLARIMIZI ‘YAŞAYAN OKULLAR’ HALİNE GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Özellikle İlkokul, Ortaokul ve Liselerde Atatürk’ün ve devlet büyüklerini tanıtmak anlamında çok daha farklı köşeler oluşturulması gerektiğini vurgulayan Özdemir, “Biz okullarımızı ve kütüphanelerimizi hayatın birer parçası olarak ‘yaşayan okullar, yaşayan kütüphaneler’ haline getirmeyi düşündüğümüz için arkadaşlarımızla böyle bir çalışma yaptık. Toplumumuza Atatürk’ün kaç kitap okuduğunu sorduğumuz zaman çoğu kişinin birçok kişinin bunu bilmediğini gördüm. Bu da aslında bizim Atatürk’ü ne kadar tanıdığımızı, Fatih Sultan Mehmet’i ne kadar tanıdığımızı gözler önüne seriyor. Ben toplumumuzun daha duyarlı olması istediğim için böyle bir köşeyi hazırlamış olduk. İnşallah gençlerimize faydalı olur. Kütüphanemizin amacı nedir? Kitap okumak, kitabı tanımak ve kitapla birlikte yaşamaktır. Baktığınızda Atatürk 3 bin 397 kitap okumuş ve bunların 500’ün üzerinde olanları da el yazılarıyla çizdiğini, altlarına notlar aldığını görüyorsunuz. Bu da demektir ki, kitap okumaktan ziyade kitabı özümsemenin, kitabı yaşamış ve bunu hayata geçirmiş. Fatih Sultan Mehmet’in kütüphanesine baktığınızda 10 binlerce kitap olduğunu görüyorsunuz. O döneme göre her çağdan her medeniyetten kitap okuduğunu görüyorsunuz. Dünyadaki farklı klasiklerin hepsini okuduğunu görüyorsunuz. Yine Atatürk’ün de aynı şekilde İslam eserlerinden ziyade tüm dünya klasiklerini, Batı ve Doğu medeniyetlerine ait kitapları okuduğunu görüyorsunuz. Gençler her türlü kitabı, her türlü görüş ve düşünceyi okumalarını ve her türlü görüş ve düşünceye karşı sempatiyle karşılamalarını en azından ilgiyle karşılamalarını istiyoruz” diye konuştu.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.