GİDER YÜZDE 70 ARTTI GELİR YÜZDE 0!

Son 3 yılda girdi maliyetlerinde yüzde 70’e yakın artış olduğunu söyleyen Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, “Şu anda karkas etin kilosu 30-32 liradan işlem görüyor. 3 yıl önce de yaklaşık bu fiyatlardan kesim yapılıyordu. Üretimin devamı için dana karkasın fiyatı en az 35 lira olmalı.” ifadelerini kullandı.

GİDER YÜZDE 70 ARTTI GELİR YÜZDE 0!

Son 3 yılda girdi maliyetlerinde yüzde 70’e yakın artış olduğunu söyleyen Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, “Şu anda karkas etin kilosu 30-32 liradan işlem görüyor. 3 yıl önce de yaklaşık bu fiyatlardan kesim yapılıyordu. Üretimin devamı için dana karkasın fiyatı en az 35 lira olmalı.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Ocak 2020 Cumartesi 06:59
GİDER YÜZDE 70 ARTTI GELİR YÜZDE 0!

Başta yem fiyatları olmak üzere besi hayvancılığında birçok girdiye 3 yılda yüzde 70’e varan zamlar gelmesine rağmen üretici hala aynı fiyattan kesim yaptırmaya devam ediyor. 3 yıl önce de dana karkas etin kilosunun 30-32 liradan işlem gördüğünü belirten Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, zarar ettiği için üretimden çekilenlerin olduğunu vurguladı.

“ÜRETİCİ 3 YIL ÖNCE DE AYNI FİYATTAN KESTİRİYORDU”

Edirne Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Taşkın, besi hayvancılığı yapanların zarar ettiği için üretimi bırakmaya başladığını belirterek, “Çok kısa bir zaman önce yeme çuval başına ortalama 5 lira zam geldi. İşçilik, saman ve elektrik maliyeti arttı. Son 3 yılda girdi maliyetleri yaklaşık yüzde 70 arttı. Ancak üreticimiz hala 3 yıl önce kestirdiği fiyatlardan hayvan kestirmeye devam ediyor. Şu anda karkas etin kilosu 30-32 liradan işlem görüyor. 3 yıl önce de yaklaşık bu fiyatlardan kesim yapılıyordu. Üretimin devamı için daha karkasın fiyatı en az 35 lira olmalı. Üreticimiz karar etmesin.” dedi.

“BESİCİLİK MALİYETİ SÜTLE KARŞILANMALI”

Sütten para kazanılmadığı sürece besi hayvancılığı yapan üreticilerin zarar edeceğini vurgulayan Taşkın, “Kesim için ithal dana gelmediğini biliyoruz. Ama yarın ne olur bilmiyoruz. ‘Üretici ucuza üretim yaptı, tüketici ucuza yedi’ diye bir şey yok. Ucuza et yemiyor kimse. Herkes maliyetini, kar payını üzerine koyarak et satıyor. Tüketiciye, üretici lazım. Yerli üretim olmadıktan sonra bu iş olmaz. Yıllardır kimse ucuz et yemedi. Üretimin sağlanması adına dana karkas 35 TL olmalı. Dana besiciliği yapmak için süt verimi olması lazım. Sütten para kazanılmazsa, besicilik yapılmaz. Besicilik maliyetli bir iş. Besicilik maliyeti, sütle karşılanmalı. Sütün değerini bulması lazım. Süt değerini bulduktan sonra bizim üreticimiz besicilik zaten yapar. Geçen sene birliğimize kayıtlı 10 bin hayvan kesimi yapılmış. Kesim sayısı düşmekte. Her geçen gün besiciliği bırakan üreticimiz oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.