GÖRDÜM, DİNLEDİM ŞİMDİ HİZMET ZAMANI

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık basın mensuplarıyla bir araya geldi. Edirne’ye görevlendirildiği ilk günden itibaren, gezip incelemelerde bulunduğunu ve insanları dinlediğini diye getiren Vali Kırbıyık, kentin dinamiği olarak belirlediği konular hakkında kısa süre içinde çalışmalara başlanacağını duyurdu.

GÖRDÜM, DİNLEDİM ŞİMDİ HİZMET ZAMANI

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık basın mensuplarıyla bir araya geldi. Edirne’ye görevlendirildiği ilk günden itibaren, gezip incelemelerde bulunduğunu ve insanları dinlediğini diye getiren Vali Kırbıyık, kentin dinamiği olarak belirlediği konular hakkında kısa süre içinde çalışmalara başlanacağını duyurdu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Haziran 2022 Cuma 06:04
GÖRDÜM, DİNLEDİM ŞİMDİ HİZMET ZAMANI

Edirne’nin önemli bir üretim merkezi olduğunu ifade eden Vali Kırbıyık, “Gelmeden önce bu kadar büyük bir üretimin yapıldığını bilmiyordum. Edirne’de tarım arazilerinin sulanmasıyla ilgili önemli çalışmalar yapılmış. Ama kalmış, ufak tefek dokunuşlarla sulanan arazilerin artırılacağını düşünüyorum” dedi. Vali Kırbıyık, ayrıca kentin bir marka olması gerektiğini ifade ederek, turizmin ve ekonominin bu şekilde gelişeceğine inandığını da dile getirdi.

Geçtiğimiz ay göreve başlayan Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, basın mensuplarıyla bir araya gelerek Edirne ile ilgili düşüncelerini ve gelecekteki planları hakkında detaylar verdi.

Polisevinde basın ensuplarıyla buluşan Vali Kırbıyık, önce basın mensuplarıyla tanıştı. Ardından basın mensuplarıyla yaptığı sohbette kentin geleceğini  kentin dinamikleriyle planlayacaklarını vurguladı. Vali Kırbıyık, göreve başladığı ilkg ünlerden itibaren hareketli günler yaşadığını ifade ederek, “Hareketli bir döneme geldik sanki. Mayıs ayında ister istemez Kapılarda yoğunluk oluştu. TIR kuyrukları oluştu. Yaz dönemi yoğun geçiyor etkinlikler festivaller yapılıyor. Tarım sektöründe hareketli günler yaşıyoruz” dedi.

TARIMSAL ÜRETİMDE ÇEŞİTLİLİĞİN OLMASI GEREKLİ

Bir ayı Edirne’yi tanımak ve izlemekle geçirdiğini ifade eden Kırbıyık, şunları söyledi:

“Bu sürede çok temasımız oldu. Edirne’de belli dinamikler var. Bunlarla birlikte kentin geleceğini belirleyeceğiz. Edirne’nin ciddi bir tarımsal potansiyeli var. Çok ciddi bir tarımsal kapasite var. Ciddi bir üretim ve ekilip biçilme alanımız çok. Üren çeşidinde sorunlarımız olabilir ama tarım üretimi çok iyi. Ben gelmeden önce bu kadar büyük bir üretim beklemiyordum. Ekilmeyen arazi yok denecek kadar az. Tarımsal üretimle ilgili üretimi artırmamız lazım.

TARIMSAL SULAMAYI ARTIRMALIYIZ

Ne yapmamız lazım sulamayı artırmalıyız. Devletimiz sulamayla ilgili olarak önemli çalışmalar yapmış ama kalmış. Bir iki ufak adımla sulamayı artıracağımızı görüyoruz. Temel önceliğimizden biri tarımsal sulamanın artması. Edirne’de, mevcut üretiminin yüzde 40’ında buğday var. Yüzde 30’unda ayçicceği, yüzde 20’sinde çeltik var. Çeşitliği artırmamız gerekli. Verimi artıracak, çiftçinin yüzünü güldürecek ufak tefek ürünlere ihtiyacımız var.”

BÜYÜK BİR TARİHİ POTANSİYEL GÖRDÜM

Edirne’ye gelirken önemli tarihi ve kültürel mirasa ev sahipliği yaptığını bildiğini ifade eden Kırbıyık, “Ama burada büyük bir potansiyeli gördük. Önemli ölçüde belli çalışmaların yapıldığın görüyoruz. 

Şehrin markalaşmaya ihtiyacı var. Parça parça çok unsurumuz var. Mesela İkinci Beyazıt Külliyesini Anadolu’da bir şehre götürseniz o şehir o eserle tanınır. Edirne’de çok fazla böyle eser var. Bir an önce markalaşılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda stratejik adımlar atarak Edirne’nin önünün daha da fazla açılacağına inanıyorum. 

TÜRKİYE’DE BİR BAŞKASINI GÖRMEDİM

Vali Kırbıyık, Türkiye’de bir iki il haricinde neredeyse tüm illeri gördüğünü ifade ederek, “Kaleiçi bölgesinin 130’un üzerinde metruk konak var. Bunlar özel mülkiyet. Bir kampanyayla inşallah bunları yeniden kazanılması gerekli. Bu bölgede 600’e yakın sivil mimari eser var. Metruk hale gelen bu binalar hızlı bir şekilde kurtarılmalı. Bizim buradaki görevimiz ateşleyici olmak. Kaleiçi açık hava müzesi. Türkiye’nin her ilini gördük ama Kaleiçi gibi bir alan görmedim. Küçük esnafa şehri emanet etmemek lazım. Orada sattığımız tavuk döner ve ciğerciye şehri teslim etmemek lazım. Daha fazla turizmden gelir etmemiz gerekli” şeklinde konuştu.

STRATEJİYİ PLANLAMALIYIZ

Vali Kırbıyık. Kentin gelişmesi için 4 adımda hareket edilmesi gerektiğini savunarak, şunları söyledi:

“Temelde baktığımızda 4 adımlık bir kurgu vardır.  Birincisi stratejik planlamadır. Neredeyiz? sorusunu cevaplamak lazım. Geldiğimiz günden beri bunun üzerinde çalıştık ve bu konuda hazırlığımızı yaptık. Sorularımızı cevapladıktan sonra çalışmalarımızı yapmamız gerekiyor. En sonunda da kendi yaptığımız mekanizmayı denetleyecek, takibini yapacak bir sistem oluşturmalıyız.”

EDİRNE SARAYI İHYA EDİLMELİ

Edirne Sarayı’nın önemine değinen Vali Kırbıyık, “Kültürel mirasların ihyası önemli. Belli başlıklarda karşımıza çıkıyor. Edirne Sarayı’ndaki kazı süreçlerini hızlı bir şekilde tamamlayıp, burayı yapmamız gerekli. Belli bölümlerini gezebilmeli, belli bölümlerinde de Cumhurbaşkanlığına bağlı yaşayan bir bölüm olmalı. Yunanistan ve Bulgaristan arasındaki bölgesel toplantılarımızı burada olması gerekli.  Bence Edirne sarayı yeniden en kısa sürede ihya edilmeli” şeklinde konuştu.

İSTANBUL’DAN EN İYİ ŞEKİLDE YARARLANMALIYIZ

Vali Kırbıyık, “Edirne Esnafımıza kur etkisi diğer illerimize göre farklı oluştu. Komşu ülkelerden gelen turistler kentte ticareti canlı tutmakta. Ama bunların yanına yanı başımızdaki 17 milyon nüfusa sahip İstanbul’dan faydalanmamız gerekli. İstanbul bizim için önemli bir Pazar. Bu pazardan çok daha fazla yararlanmamız lazım” dedi.

İSTİHDAMI ARTIRMALIYIZ

Vali Kırbıyık, Edirne OSB’de daha önceleri alınan bir kararın olduğunu ve ağır ve kirletici sanayiye izin verilmediğini hatırlatarak, “Edirne OSB için alınan bu kararı haklı buluyorum ve destekliyorum. Ama Edirne OSB’de bölgenin dinamikleriyle uyumlu yeni yatırımlar kazandırılmalı. Kadın emekçilerimizin yaptığı ürünler değişik yollarla pazarlanmalı. Geçtiğimiz gün GTİ müdürüyle görüştüm. Bizim kurslardan ve SODEM gibi merkezlerde ürettiğimiz ürünleri buradaki bir iki standa konularak satılması konusunu konuştuk. Bizim oralarda stant açmamıza gerek yok. Bize bir yer verilip Edirneli üreten kadınlarımızın ürünlerini ekonomik olarak burada satışının yapılması halinde kadınlarımız bir gelir elde edecektir” dedi.

ÖZEL İDARENİN ÖNCELİĞİ KÖYLERDEKİ ALTYAPI VE SULAMA SİSTEMLERİ OLACAK

Vali Kırbıyık, il nüfusunun yaklaşık yüzde 25’inin kırsal kesimde yaşadığını ifade ederek, “İl Genel Meclisinde önceliğimiz kırsal kesimdeki altyapı çalışmalarımıza hız verilmesi olacak. Nüfisumuzun yüzde 25’i köylerde yaşıyor. Burada altyapısından, yoluna kadar hizmet konusunda çalışmalıyız. Özel İdarenin önceliği buralarda olacak. Buralarda da özel idareyle sulama kanalları açmay da hedefliyoruz. DSİ kadar olmasa da uygun bölümlerde yapacağımız yatırımlarla sulamayı artırabileceğimize inanıyorum” dedi.

Vali Kırbıyık açıklamalarının ardından basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.