GÖREV ŞEHİTLERİ MESLEKTAŞLARI TARAFINDAN ANILDI!

Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları, pandeminin 1’inci yıldönümünde Edirne Tabip Odası üyesi sağlık çalışanları tarafından anıldı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirilen anma töreninde açıklama yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun,  “Bu süreçte ülkemizde 385 sağlık çalışanı görev şehidi oldu. Edirne’mizde, bazıları aktif görevde olmasa da, 6 sağlık çalışanını kaybettik.” ifadelerini kullandı.

GÖREV ŞEHİTLERİ MESLEKTAŞLARI TARAFINDAN ANILDI!

Covid-19 salgını nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanları, pandeminin 1’inci yıldönümünde Edirne Tabip Odası üyesi sağlık çalışanları tarafından anıldı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde gerçekleştirilen anma töreninde açıklama yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun,  “Bu süreçte ülkemizde 385 sağlık çalışanı görev şehidi oldu. Edirne’mizde, bazıları aktif görevde olmasa da, 6 sağlık çalışanını kaybettik.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Mart 2021 Cuma 06:40
GÖREV ŞEHİTLERİ MESLEKTAŞLARI TARAFINDAN ANILDI!

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık çalışanları, pandemi nedeniyle hayatını kaybeden meslektaşlarını andı. Yitirilen canlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun tarafından basın açıklaması yapıldı. Türkiye’de 385, Edirne’de ise 6 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini söyleyen Prof. Dr. Altun, Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmesi taleplerini yineledi.

Basın açıklamasını yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun tarafından yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“TÜRKİYE’DE 385 SAĞLIK ÇALIŞANI GÖREV ŞEHİDİ OLDU”

“Pandeminin başlangıcından beri bir yıl geçti. Bu süreçte ülkemizde 385 sağlık çalışanı görev şehidi oldu. Edirne’mizde, bazıları aktif görevde olmasa da, 6 sağlık çalışanını kaybettik. Ülkemizde patolojinin duayenlerinden Prof. Dr. Feriha Öz, bölgemizin en eski hekimlerinden Çocuk Sağlığı ve Hast. Uzm. Dr. Muammer Öztarak, Diş Hekimi İrfan Yaylalı, Ecz. Süreyya Zıpkınkurt, Ecz. Tevfik Fikret Atılgan ve Ecz. Kalfası Kemal Derin’i kaybettik. Ülkemize yaptıkları hizmetlerden dolayı, Onları rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. Pandemide kaybettiğimiz sağlık emekçilerini saygı ve özlemle anıyor, toplumsal sağlık için demokrasi ve adalet istiyoruz.”

“ÖLÜM SAYISI 30 BİNE ULAŞTI”

“11 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan eyaletinde görülerek tüm dünyaya yayılan Sars-CoV-2 virüs enfeksiyonu kısa sürede DSÖ tarafından küresel alarm verilerek pandemi ilan edilmişti. Ülkemizde ise ilk vakanın 11 Mart günü görüldüğü açıklanmıştır. Pandeminin başlangıcından bugüne kadar 117,5 milyonu aşkın kişi hastalanmış, 2,6 milyonun üzerinde insan ise ölmüştür. Virüsün ülkemize daha geç gelmesinin yarattığı iyimser hava, rakamlar üzerinde oynama, gerçek verilerin toplumla paylaşılmaması ve gerekli önlemlerin zamanında alınmaması ile bir süre sonra ortadan kalkmış, turkuaz tablo kara tabloya dönüşmüştür. Bugüne kadar ülkemizde 2,8 milyonu bulan insanımız hastalanmış, ölüm sayısı resmi rakamlarla dahi 30 bine ulaşmıştır. Yitirdiğimiz 385 sağlık emekçisi ile dünyadaki en yüksek kayıp rakamlarına ulaştık.  Hepsini bugün saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.”

“BU GİDİŞLE ANCAK 2 YILA YAKIN BİR SÜREDE TOPLUMUN AŞILAMASI YAPILABİLECEKTİR”

“Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarına karşılık salgının başlangıcından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından yeterince korunamama, salgını yönetmedeki başarısızlıklar sonucunda 150 binden fazla sağlık çalışanı hastalanmış ve 385’si vefat etmiştir.  Ağır çalışma koşulları hekim ve sağlık çalışanlarında tükenmişlik yaratmıştır. İnsan hakları ve Uluslararası Çalışma Haklarına aykırı olarak emeklilik, izin ve istifa hakları ellerinden alınan sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşulları pandemi süresince kötüleşmiştir. Sağlık Bakanlığı, aşı sürecinde de başarısız olmuş, süreci şeffaflıkla yönetememiş, toplumu tek aşıya mahkûm bırakmıştır. Hala ülkemizde kaç doz aşı alındığı, toplamda ne kadar alınacağı, aşıların ne zaman geleceği, başka bir firmadan aşı alınıp alınmayacağı, aşı firmalarına ne kadar ödeme yapılacağı gibi sorularımıza ne yazık ki bugüne kadar Sağlık Bakanlığı yanıt vermemiştir. Günlük aşı doz uygulaması çok yetersiz olup, bu gidişle ancak 2 yıla yakın bir sürede toplumun aşılaması yapılabilecektir. Aşılamanın eşitsizliklerden uzak, etik ilkeler ışığında, adil koşullarda yapılması esas olmalıdır.”

“AŞI DOZ VE HIZ ORANI ARTTIRILARAK TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK HIZLA SAĞLANMALIDIR”
“Dünyada ve ülkemizde varyant virüs artışı hızla devam etmektedir. Son açıklanan haritada ülkemizin yarısından fazlası çok yüksek risk ve yüksek riskli iken ve yeni tedbirler alınması gerekirken kontrolsüz bir normalleşmeye gidilmiştir. Bunun sonuçları ne yazık ki hepimize tüm toplum olarak yeni bir pandemi artışı olarak yansıyacak, bu durum ise yeni hastalanma ve ölüm oranlarını da beraberinde getirecektir. Buradan Sağlık Bakanlığına çağrımızı yineliyoruz. Bugün yapılması gereken kamusal ve toplumcu bir sağlık sisteminin gerekliliğini akıldan çıkarmadan; işçilerin, işsizlerin, yoksulların, esnafın yaşamlarının ve sağlıklarını olumsuz etkilenmesini engelleyecek kararlar ve destekler alınmasıdır. Toplumsal hareketliliğe ve iller arası geçişlere, illere göre varyant virüs analizi yapılıp yeterli test ile uygun izolasyon önlemleri alınarak epidemiyoloji bilimi ışığında düzenleme getirilmeli, aşı doz ve hız oranı arttırılarak toplumsal bağışıklık hızla sağlanmalıdır.”

“YİTİRDİKLERİMİZ GÖNLÜMÜZDE, TALEPLERİMİZ DİLİMİZDE”

“14 Mart’ta Taleplerimiz:

-COVID-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin.

-Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın.

-Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın.

-Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin.

-Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.

-Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin açılması durdurulsun.

Sağlık emek meslek örgütleri, tabip odaları ve hekimler olarak 14 Mart Tıp Haftası’nda sağlık ortamının tüm olumsuzluklarına rağmen sayısız eylem ve etkinliklerle ‘Yitirdiklerimiz gönlümüzde, taleplerimiz dilimizde’ diyeceğiz.”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.