GRİP AŞISINA BÜYÜK BİR İLGİ VAR

Havaların soğumasıyla birlikte grip endişesi, herkesi sardı. Bunun yanı sıra SGK’nın 65 yaş üstüne ve kronik hastalara da grip aşısının ücretsiz vurulacağını bildirmesi aşıya ilgiyi artırdı. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Kovid-19 ile gribin belirtilerindeki benzerlik vatandaşı tedirgin ettiği için bu yıl grip aşısına ilginin arttığını vurguladı.

GRİP AŞISINA BÜYÜK BİR İLGİ VAR

Havaların soğumasıyla birlikte grip endişesi, herkesi sardı. Bunun yanı sıra SGK’nın 65 yaş üstüne ve kronik hastalara da grip aşısının ücretsiz vurulacağını bildirmesi aşıya ilgiyi artırdı. Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Kovid-19 ile gribin belirtilerindeki benzerlik vatandaşı tedirgin ettiği için bu yıl grip aşısına ilginin arttığını vurguladı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Ekim 2021 Cumartesi 06:17
GRİP AŞISINA BÜYÜK BİR İLGİ VAR

SGK’nın 65 yaş üstüne ve kronik hastalara ücretsiz olarak vurulacağını duyurduğu grip aşısına bu yıl büyük bir ilgi oldu. Eczacı Şükrü Cİravoğlu, pandemi sürecinde vatandaşın tedirgin olması ve birde gribe yakalanmaktan korkmasının aşıya ilgiyi artırdığını dile getirdi.

Eczacı Ciravoğlu, gazetemize yaptığı açıklamada, sın iki yıldır grip aşısının vatandaşa ulaştırılmasında ve temininde sorunlar yaşandığını belirterek, bu yıl bu sorunların aşıldığını ve şu anda yeterli seviyede grip aşısının ellerinde olduğunu dile getirdi. Bu yıl da aşının temininde sıkıntıların olacağı konusunda halkın tedirgin olduğunu hatırlatan Ciravoğlu, şunları söyledi:

“Bu yılda sadece devletin alıp dağıtacağı ifade edilmesine rağmen daha sonra bu karar düzeltilerek şu şekle getirildi: grip aşıları 3 firmanın grip aşısı piyasaya verildi. Üçü de çok uluslu şirketler. Esas kökeni Fransız olan bir grip aşısı fiyatı 117 lira. Bu devlet tarafından ödenen aşı. Ödenme koşuluda 65 yaş üstü kişilere ödeniyor. Bunların hepsi doktor tarafından reçetelenerek ödenmeyi kastediyoruz. Bir diğeri 65 yaş üstü olma koşulu aranmaksızın kronik hastalığı olanlar, yani kalp dolaşım sistemi ile ilgili kronik hastalığı olan, diyabet, kanser hastalıkları gibi raporları olan varsa bu rapora istinaden yaş koşulu aranmaksızın doktor tarafından reçete edildiğinde ödenmesi olanaklı. Bir diğer firma İngiliz kökenli firmanın aşısı. Buda aynı şekilde. Bunun bedeli ödenmiyor. Birde Amerikan kökenli aşı var onunda bedeli ödenmiyor. İngiliz kökenli olanın fiyatı 117 lira ama Amerikan kökenli olanın 85 lira. Bu ödenmeyen iki tanesinde sadece hastanın TC numarasını almak yeterli oluyor. Buda ürün takip sisteminde aşının stokunun ve tüketiminin takip edilebilmesi içindir. Her vatandaşa bir tane alma hakkı veriliyor ücretlide olsa. Bu 3 aşının da içeriği aynıdır. Dünyada çok görülen 4 türü Dünya Sağlık Örgütü’nce belirlenip firmalara bildiriliyor. Aynı içerikteki aşılar üretiliyor. Fiyat farkı da firmalardan ötürü, ambalajdan ötürü bir takım firmaların gerekçelerine göre fiyat farkı oluşuyor. Grip aşısı şu anda eczanelere dağıtıldı. Reçeteli ya da reçetesiz koşulu ile vatandaşın ulaşması olanaklı.

TEDİRGİNLİK VAR, O NEDENLE AŞIYA İLGİ ARTTI

Piyasadaki mevcut grip türüne göre aşı üretiliyor. Dolayısıyla grip hastalığında da değişim söz konusu. Burada yurttaşın tedirginliği de pandemi süreci olması nedeniyle, bir de üstüne grip hastalığı binerse problem olur endişesi var vatandaşlarda.  Özellikle geçen senelere oranla vurdurmak isteyen kişi sayısı daha fazla. Bu yapılan grip aşısı sadece grip türlerine karşı etkili bir aşı. Burada bizim halk arasında daha çok soğuk algınlığı, üst solunum yolları enfeksiyonu gibi birçok bakteriyel rahatsızlıkta grip diye nitelendirildiğinden, bunlarla da karıştırmamak lazım. Bakteriyel enfeksiyonlara karşı bir etkisi olmaz.  Sadece grip türlerine etkili. Ayrıca pandemi nedeniyle mesafe, temizlik, hijyen ve maske kurallarına dikkat ettiğimiz için grip gibi enfeksiyonların bulaşma oranını da ortadan kaldırmış oluyoruz. Pandemiden ciddi ve doğru şekilde kendimizi koruduğumuzda gripten de korumuş oluyoruz.”

Grip aşısı ve Covid aşısının arasında bir süre beklemesi olmadığını aynı anda da yapılabildiğini kaydeden Ciravoğlu “aynı anda da olabilir Covid aşısı ile grip aşısı bir problem yok. Birbiri ile ilişkisi olan aşılar değil.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.