GRİP DEYİP GEÇMEYİN!

Özel Trakya Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bülent Halil Havza, kış aylarında sık yaşanan gribal enfeksiyonun kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini belirtti. Başhekim Havza, özellikle vücut direnci diğer insanlara oranla daha düşük olan yaşlı ve kronik hastalığı olanların daha da dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

GRİP DEYİP GEÇMEYİN!

Özel Trakya Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Bülent Halil Havza, kış aylarında sık yaşanan gribal enfeksiyonun kesinlikle hafife alınmaması gerektiğini belirtti. Başhekim Havza, özellikle vücut direnci diğer insanlara oranla daha düşük olan yaşlı ve kronik hastalığı olanların daha da dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Ekim 2018 Cuma 08:45
GRİP DEYİP GEÇMEYİN!



Gribin, vücut direnci düşük olan kişilerde çok ciddi sıkıntılar yaşatabileceğini ifade eden Başhekim Havza, “Gribal enfeksiyonun, en çok yaşlı hasta grubu, kronik hastalığı olanlar, hamile ve çocuk hastalarda tehlikeli olduğu görülüyor. Onların vücut direnci düşük olduğu için gribal enfeksiyonun komplikasyonu çok yüksek. Grip zatürreye çeviriyor. Zatürre, yaşlı ve kronik ağır hastalığı olanlarda ölüm nedenlerinden bir tanesi. Bu yüzden grip hafife alınmamalı.” dedi.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI?
Gribal enfeksiyondan korunma yöntemlerine değinen Başhekim Havza, “Gribal enfeksiyonlarda el yıkama alışkanlığı ve hasta kişilerin veya hasta kişilerle temas eden, aynı ortamı paylaşanların maske kullanması etkili korunma yöntemlerindendir. Diğer bir korunma yöntemi risk altındaki bireylerin aşılanmasıdır.Gribal enfeksiyonda hasta şikayetleri daha fazladır, devam eden yorgunluk, kas ağrıları, baş ağrısı ve ateş (38C ve üzeri) görülür, öksürük sıklıkla vardır. Gribal enfeksiyonlarda bronşit gibi akciğer enfeksiyonlarına daha sık yakalanılır. Sağlıklı çocukta birkaç gün içinde şikâyetler azalır. Ancak, çocuklarda ateş, koyu kıvamlı burun akıntısı, öksürük, kulaklarda dolgunluk hissi, kulak ağrısı ve işitmede azalma şikayeti varsa mutlaka bir hekime danışılmalıdır. Çocuklarda gribal enfeksiyon sonrası sinüzit, ortakulak iltihabı, bademcik iltihabı, ve alt solunum yolu enfeksiyonu (bronşu, pnömoni, vs.) görülebilmektedir.” ifadelerini kullandı.
HAVZA: “YÜZDE 70 İLE 90’INDA BAĞIŞIKLIK SAĞLANIR”
Grip aşısı uygulanan insanların yüzde 70 ile 90’ında bağışıklık sağladığını ifade eden Başhekim Havza, “Yüzde 10 ve yüzde 30 arasında da herhangi bir etkinlik göstermeyebilir. Bu kişinin burada verilen aşıya karşı bağışıklık oluşturabilme yeteneğiyle ilişkilidir. Grip aşısı her ne kadar bağışıklık oluşturmasa da özellikle yaşlı bireylerde etkinliği gribe bağlı oluşacak komplikasyonlar üzerinde çok belirgindir. Özellikle yaşlılarda görülen zatürre, kalp krizi, felç ve ölüme kadar götüren hastalıklar için önemli ölçüde koruma sağlar.” dedi.
GRİP AŞISI, KİMLERE YAPILMALI?
Grip aşısının kimlere yapılıp yapılmayacağına da değinen Başhekim Havza, “Grip aşısı grip virusüne karşı korunmak isteyen herkese karşı uygulanabilir ama ozellikle uygulaması gereken hastalık grupları şunlardır: Hamileler, 50 yaş veya daha yaşlı kimseler, kronik hastalığı bulunan kişiler, sağlık alanında çalışan doktor, hemşire ve sağlık personelin tümüne uygulanmalıdır. Grip aşısına karşı daha önce alerjik reaksiyonu olduğu saptanmış olan kişiler, yumurtaya karşı alerjisi olan kişiler, grip aşısı uygulandıktan sonra 6 hafta içinde bir otoimmün sinir sistemi hastalığı olan guillian,  BARRE sendromu adı verilen hastalığa yakalananlar kişilere 2. kez grip aşısı uygulanması çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Ateşli dönemde iken grip aşısı uygulanmaması ve bu dönemin üzerinden tam iyileşme sağlandıktan ve 1 hafta geçmesinden sonra grip aşısı uygulanması uygundur.” dedi.

HAVZA: “BOL BOL DİNLENMEK VE BOL SIVI ALMAK ÖNEMLİ”
Başhekim Havza sözlerini şöyle sonlandırdı: “Enfeksiyon durumunda bol bol dinlenmek ve bol sıvı almak genelde hastalığın iyileşmesini sağlamaktadır. Ancak bazı durumlarda, doktorunuz size antiviral ilaçlar almanızı önerebilir. Belirtileri fark etmenizden hemen sonra almaya başladığınız antiviral ilaç, hastalığın süresini kısaltmaya ve ciddi komplikasyonların oluşmasını önlemeye yardımcı olabilir.”

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.