‘GÜVENLİ SÜRÜŞ‘ KONFERANSI DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı uygulama etkinlikleri çerçevesinde yapılan ‘Güvenli Sürüş’ konferansına kurye ve motosiklet sürücüleri katıldı.

‘GÜVENLİ SÜRÜŞ‘ KONFERANSI DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi Edirne Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı uygulama etkinlikleri çerçevesinde yapılan ‘Güvenli Sürüş’ konferansına kurye ve motosiklet sürücüleri katıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
19 Nisan 2022 Salı 06:00
‘GÜVENLİ SÜRÜŞ‘ KONFERANSI DÜZENLENDİ

Geçtiğimiz cumartesi günü saat 11’ de başlayan ve 2 saat süren konferansta konuşan, OMM (Onat Motosiklet Meraklıları) Derneği üyesi ve İleri Sürüş eğitmeni Ömer Özgül, Ülkemizde özellikle pandemiden sonra trafikte motosiklet kullananların sayılarının arttığını, yeterli eğitim almadan, sürüş yaptıklarını, bununda kazalarda etkin olduğunu söyledi.

Sürüş esnasında düşme yaşandığında, asfaltta sürtünmeye bağlı 700-1200 derece arası ısı oluştuğunu belirten Özgül,  "Çok ciddi cilt yaralanmaları ortaya çıkıyor. Motosikletçiler mutlaka doğru, koruyucu ekipmanları olan, sürtünmeye dayanıklı kıyafet giymeli. Kasksız park bile edilmemeli, trafik kurallarına, işaretlerine uyulmalı, doğru hızda gidilmeli. Doğru hız ‘’ bir motosikletçinin yolun kendisine ait bölümünde açık ve engelsiz görebildiği mesafede durabileceği hızdır’’. Karayolunda bizler görünmeziz, mutlaka kendimizi diğer sürücülere göstermek zorundayız. Kazaların yüzde 70’ inde motosiklet sürücüsünde bedeni hasar oluyor. Motosiklet kontrollerinin (Yakıtı,Yağı,Suyu,Elektrik aksamları,Lastikleri vb.) yolculuğa çıkmadan önce her seferinde mutlaka kontrol etmeleri gerekir ’dedi.

ÖLÜMLE SONUÇLANAN KAZALARIN YARISINDAN FAZLASI KIRSAL ALANLARDA

İnteraktif olarak yapılan konferansta sürücülerin soruları da yanıtlanırken, OMM derneği üyelerinden Fikret Akkurt, Motosiklet kazalarının 3/4 oranında kentsel yerleşim alanlarında meydana gelmektedir. Ölümle sonuçlanan kazaların yarısından fazlası kırsal alanlarda olmaktadır. Kazaların; yüzde15’i sollama esnasında, yüzde12’si viraj alırken, yüzde 30’u ise ıslak yolda kaymadan ötürü meydana geldiğine değindi.

YARALANMAYLA SONUÇLANAN KAZALARI YAPANLARIN YÜZDE 93'Ü ERKEK

‘Motosiklette kaza yapma olasılığı genç ve deneyimsiz sürücülerde daha fazla olduğunu vurgulayan Fikret Akkurt, yaralanmayla sonuçlanan kazaları yapanların yüzde 93'ü erkek. En fazla can kaybı olan yaşın 17 olduğuna dikkat çekti. Aynı deneyime sahip 20 yaşında ve 30 yaşındaki sürücüler kıyaslandığında; 20 yaşında olanların 3 kat daha fazla kaza riski altında olduklarını söyledi. Motosiklet eğitimi alarak ve koruyucu ekipman kullanarak birçok kazanın önüne geçebileceğini ve sonuçların bu kadar ağır olmayacağının altını çizdi.

Mevlüt Kırdağ, Yüksekokul Müdürü Doçent Doktor Mustafa Hatipler adına teşekkür belgesini Ömer Özgül’e sunarken, organizasyon sorumluları, Halkla İlişkiler ve Tanıtım programı 2.sınıf öğrencileri Mevlüt Kırdağ, Sinem Cömert, Nihal Ülger, Onur Demirko, Yusuf Akyüz, Eren Geylaner, Emirhan Şalk, (OMM) Motosiklet Meraklıları Derneği ile iletişim kurarak sürücüleri bilinçlendirmeyi hedeflediklerini söylediler.

Gözde Kabasakal

Son Güncelleme: 18.04.2022 17:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.