HAKAN İNCİ EDİRNE EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Edirne Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan İnci düzenlediği basın toplantısında hem Edirne ekonomisi hem de ülke ekonomisi hakkında açıklamalarda bulundu.

HAKAN İNCİ EDİRNE EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Edirne Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan İnci düzenlediği basın toplantısında hem Edirne ekonomisi hem de ülke ekonomisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
03 Ekim 2018 Çarşamba 08:21
HAKAN İNCİ EDİRNE EKONOMİSİNİ DEĞERLENDİRDİ

Edirne Genç işadamları Derneği Başkanı Hakan İnci düzenlediği basın toplantısında  hem Edirne ekonomisi hem de  ülke ekonomisi hakkında bilgi verdi. İnci sözlerini şöyle sürdürdü, “Genç işadamlarınınız her yıl  hem Edirne ekonomisini değerlendirdiğimiz, hem de önümüzdeki yılın ekonomisine yönelik  toplantı düzenliyoruz. Buradan önce yaptığımız toplantıdaki değerlendirmelerimizin doğru çıkmasından üzüntü duyduk. Bir yıl önce yaptığımız toplantıda bu yılın kötü geçeceğini, döviz kurlarında beklentiler olduğunu ifade etmiştim. Bazı arkadaşlarımız buna tepki göstermişti.bunlar bizim temennimiz değildi” dedi.

PİYASALAR ALT ÜST OLDU

Ekonomideki son gelişmelerin piyasayı alt üst ettiğini belirten İnci; “bunu küçük esnaflarımız hissetmiyor.Yunanistan ve Bulgaristan’dan  Edirne’ye alışveriş için gelen insanlar var.Biz bunu dernek olarak olumlu karşılıyoruz.Bu talebe karşılık bazı olumsuzluklar yaşanıyor.kentimizde fırsatçılık yapanlar var.Bunlar kesinlikle engellenmeli. Bu durum Valimizle yapılan toplantıda da dile geldi.Her esnaf fiyat tarifelerini işyerine  asmalı.Bu olmadığı zaman insanlarda kuşku yaratıyor. Bugün bir çorbaya 5 Avro alan esnaflarımız olduğu söyleniyor” diye konuştu.

ALTIN YUMURTLAYAN TAVUK KESİLMESİN.

Komşu ülkelerden gelen insanların Edirne için altın yumurtlayan tavuk olduğunu belirten İnci, “ bu tavuğu kesmeyelim.Edirne’ye bu konuda nakit akışı var, bu ne kadar devam eder bilinmez. Yalnız esnafların gelen turistlerin matematik bildiğini unutmayalım. Bu arada vadeli kurlarda değişiklikler oldu.Biz yaptığımız araştırmalarda şu anki ekonomik çalkantı  önümüzdeki dokuz ay zarfında biraz normale dönecek, böyle bir beklenti var.Bankalar farklı faiz uyguluyor.iki banka arasında aynı müşteriye yüzde 10’a yaklaşan faiz farkı oluyor. Buradan banka yönetimlerini sesleniyorum . Bu ekonomik krizde insanları uçuruma sürükleyen uygulama yapmasınlar. Bu krizin dış güçlerce yaratıldığı söyleniyor. Biz el ele verip dış güçlere karşı birlik olmalıyız, bu fırsata çevirtilmemeli.hepimiz aynı gemideyiz.” dedi

TURİZM ÖNCELİĞİMİZ

Edirne’nin turizm sektöründe önceliği olması gerektiğini belirten İnci, “Turizmde altyapımız yeterli değil Turizm Müdürlüğümüz de bu kon ile ilgileniyor.Edirne’de  ivedilikle turizm için altyapı oluşturulmalı.Yabancı dile ağırlık verilmeli. Turistlerle  karşı karşıya gelen elemanların  az da olsa o ülkenin dilini bilmeleri gerekir. Edirne esnaflarının özellikle komşu ülkelerin dillerinin öğrenilmesi gerektiği kanısındayım birlikte olduğumuz  zaman çözüme kavuşur.Ben mart ayına doğru ekonomideki çalkantılı dönemin sona ereceğini düşünüyorum” dedi  

BANKA FAİZLERİ ÇOK YÜKSEK   

Daha sonra genel ekonomik konulara değinen  İnci, “ Elektrikte üç ayda üç zam alındı elektrik sanayi için çok önemli. Doğalgaz ve elektrikte büyük fiyat artışı oldu. Şu anda bankalar  ortalama yüzde 24 faiz veriyor.  Siz bugün sıfır bir araba alacağınız paranızı bankaya vadeli yatırdığınızda bir yıl sonunda o araba belki aynı fiyatta kalacak sizin paranız yüzde 24 artmış olacak. Böylece arabayı daha ucuza alabileceksiniz. Talep azaldığı için arz da kısıldı. Bu fiyatlara da yansıyacak. Bu ekonomik açmazdan bölgemiz fazla etkilenmedi Çorlu , Çerkezköy gibi sanayi bölgelerinde işçi çıkarmaları devam ediyor.  Bu ekonomik sıkıntı  her iş dalına yansıdı. Dileğimiz işçi çıkarmalar geçici olur. Bilindiği gibi  Kriz ülkemize aniden geldi bizi hazırlıksız yakaladı. Yüksek borçla yakalanan işadamlarımızın  durumu ciddi. Bugün 30 milyon borcu bulunan bir işadamının 50 milyon mal varlığı dahi olsa borcunu ödeyemiyor.  Bu krizde bazı firmalar piyasadan çekilecek  güçlü firmalar ayakta kalacak. Bu arada konkordato ilan eden firmaların durumunun incelenmesi gerekir.  Ben bir kağıda borçlarımı ödeyemiyorum diye yazıp verdiğimde bankalar alacaklılar  üzerine gelemiyor.  Bu durum bankaları da zorda bırakıyor.Konkordato ilan eden  firmaların bilançolarının incelenmesi gerekir. ETSO da  Edirne ekonomisi ile ilgili görüşlerini açıkladı. Geçen hafta yapılan toplantıda Edirne’den Arap’lara  konut satışlarının yapılabileceğini belirttiler. Sınır kentlerinin özel durumu var  biz istediğimize  “gel şunu al” diyemiyoruz. Burada önemli olan Edirne’den konut alanlar yatırım amaçlı alıyorlarsa sıkıntı yaşanmaz. Buradan konut alan kişilerin buraya gelip bizim insanlarımıza adapte olmaları şüpheli” dedi.

BEYİN FIRTINASI  YAPILIM

Edirne Genç İşadamları derneği olarak  ETSO başkanlığında diğer odalar ve meslek kuruluşları ile bir araya gelip  bir beyin fırtınası yapılması gerektiğini belirten İnci,” orada tartışmalar sonucu çıkacak  Edirne ve ilçelerine yönelik ekonomik kararları deklarasyonuna imza atalım. Bu çok faydalı olur. Bir araya gelip stratejik plan yapalım . diyelim ki  bizim üç yılda işadamları olarak yapacaklarımıza bir yol haritası belirleyelim. Bu ülkemize gelen komşu ülkelerden turistlere yönelik bir altyapı çalışması olabilir” değerlendirmesi yaptı.

BULGARLAR  BAHŞİŞ BIRAKIYOR

Kendisine  ekonomi nasıl diye sorulduğunda  Bulgarlar Edirne’de alışveriş yaptıktan sonra  bahşişi bıraktığını  belirten bunun da ekonomik durumu yansıttığını belirten İnci, “ Bir de sahillerde turizm sezonunu nasıl daha uzatabiliriz mayıs ayından ekim ayı sonuna kadar sahillerimizde  turizm açısından  insanları nasıl tutabiliriz onun planı yapılır. Tarım alanında farklı planlar olabilir. Bu konuda ilgili kurumlar farklı öneriler sunarlar.  Ticaret Odası böyle bir teklifte bulunursa biz seve seve destek veririz. Biz ekim ayının sonuna kadar bekleyeceğiz . çağırı olmazsa biz ön çalışma yaparak çağrı yapacağız. Bu  ekonomide belirsizliğin yaşandığı  zamanda  Ticaret adamlarımız önünü görerek yatırım yapmaları gerekir” şeklinde konuştu.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.