HALK SAROS’DA GEMİ İSKELESİ İSTEMİYOR

 BOTAŞ tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesi Halkın Katılımı toplantısına TEMA Vakfı Edirne il Temsilci Yrd Av.Cansın Çoğal ve Keşan İlçe Sorumlusu Fatih Kayhan katıldı.

HALK SAROS’DA GEMİ İSKELESİ İSTEMİYOR

 BOTAŞ tarafından yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi projesi Halkın Katılımı toplantısına TEMA Vakfı Edirne il Temsilci Yrd Av.Cansın Çoğal ve Keşan İlçe Sorumlusu Fatih Kayhan katıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
04 Ekim 2018 Perşembe 08:39
HALK SAROS’DA GEMİ İSKELESİ İSTEMİYOR

 Konu hakkında açıklama yapan  Tema Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin  Çoğal, “Keşan Belediyesi Konferans salonunda yapılacağı duyurulan Saros FSRU Gemi iskelesi Projesi ÇED halkın katılımı toplantısına halkın Saros'a sahip çıkmasıyla toplantı yapılamamış ,halkın itiraz dilekçeleri Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nce teslim alınmamıştır..ÇED yönetmeliğinin 9.maddesine göre düzenlenmesi gereken halkın katılımı toplantısında; Edirne Sivil Toplum Kuruluşlarına ve yöre halkına söz hakkı verilmeyerek ÇED toplantısı usul ve yasaya aykırı olarak devam etmiş ,toplantı bitmeden yetkililer toplantı salonundan ayrılmışlardır.”dedi

DOSYA EKSİK HAZIRLANMIŞ

ÇED Başvuru Dosyası sadece iskele için hazırlandığını belirten Çoğal, “İskele ile ana boru hattı arasında döşenmesi gereken yeni boru hattının detayları mevcut değildir. Mahmut Köy Botaş Doğalgaz Ana Dağıtım Hattına kadar yapılacak güzergahın orman alanları, tarım arazileri ve bölgenin fauna ve florası üzerine olası etkileri de değerlendirilmelidir. Bu iki projenin etkilerini birlikte kümülatif olarak tek bir ÇED raporunda değerlendirilmesi gerekmektedir. Proje sahası, Saros Körfezi Önemli Doğa Alanı sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bu bölge, kızılçam ormanı, maki toplulukları, kumullar ve kıyı lagünlerinden oluşan zengin bir habitat çeşitliliğine sahiptir.

Dolayısıyla, iskele, yeni boru hattı, gemi trafiği ve projenin neden olacağı diğer tüm faaliyetlerin, Saros Körfezi Önemli Doğa Alanı ve Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi üzerindeki kümülatif etkileri değerlendirilmelidir. Raporda proje ile yıllık ne kadar doğalgaz temini planlandığından ve bu doğalgazın yıllık sera gazı emisyonuna ve sonucunda iklim değişikliğine nasıl bir etkisi olacağından bahsedilmemiştir ”dedi

CANLILAR OLUMSUZ ETKİLENECEK

Doğalgaz gemilerinin Saros körfezinde yaratacakları ilave gemi trafiğinden ve bu trafiğin çevresel etkilerinden bahsedilmediğini belirten Çoğal, “Gemilerin olası güzergâhlarının planlanan iskelenin çok yakınında olan Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’nden geçip geçmediği belirtilmemiştir. Planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesinin işletme aşamasında iskeledeki ünitelerin bakımları sırasında atık yağ oluşumu olabilecek, bu da o bölgedeki canlı hayatını olumsuz bir şekilde etkileyebilecektir. İskele yapımında kullanılacak dolgu malzemesi hangi taş ocağından gelecek, ya da bu malzeme için yakınlarda yeni bir taş ocağı açılacak mı, belirtilmemiştir. Gerçekleştirilecek inşaat çalışmalarının ortalama 24 ay süreceği öngörülmektedir. Hem deniz hem kara canlıları öncelikle inşaat ve sonrasında işletme süresince oluşacak gemi trafiği nedeniyle tehlike altına girebilir. Bu durum da bölgedeki ekolojik yapının geri dönüşü olmayacak şekilde bozulmasına neden olabilir." Akdeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi" (Barcelona Sözleşmesi) uyarınca korumaya alınan alanlar araştırılmamıştır. "Akdeniz’de Özel Koruma Alanlarının Korunmasına Ait Protokol" gereği "Özel Koruma Alanı" olarak belirlenmiş alanlar konusunda proje bazında araştırma yapılmamıştır. Cenova Bildirgesi gereği seçilmiş Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yayımlanmış olan "Akdeniz’de Ortak Öneme Sahip 100 Kıyısal Tarihi Sit" listesinde yer alan alanlar konusunda proje bazında araştırma yapılmamıştır. Cenova Deklarasyonu’nun 17’nci maddesinde yer alan "Akdeniz’e Has Nesli Tehlikede Olan Deniz Türlerinin" yaşama ve beslenme ortamı olan kıyısal alanlar, konusunda proje bazında araştırma yapılmamıştır. Uluslararası Çevre Koruma Sözleşmelerine göre Halkın istemediği hiçbir projeye hiçbir yatırıma izin ve onay verilemez. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 8.maddesinin ihlal edilmiş sayılması için insan sağlığına gerçek bir zararın verilmiş olmasının şart olmadığını belirtmiştir. İnsan sağlığının ve doğanın zarar görmesi beklenmemelidir. risk olması yeterlidir. Yukarıda belirtilen çekince ve itirazlar doğrultusunda hem karada hem de denizde geri dönüşü mümkün olmayacak tahribatlara neden olabilecek Saros FSRU Gemi İskelesi proje yapımı kararının yeniden gözden geçirilmesini ve ÇED sürecinin sonlandırılmasını diliyoruz.”diye değerlendirdi.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.