HAMZABEYLİ TÜRKİYE'DE İLK OLACAK!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda inşa edilen 2 adet yolcu salonu açılışı ve Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nın Temel Atma Töreni için Edirne'ye geldi. Hamzabeyli'deki temel atma töreninde konuşan Bakan Tüfenkçi, Türkiye'de ilk defa Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda 'tek durak' sisteminin uygulanacağını söyledi.

HAMZABEYLİ TÜRKİYE'DE İLK OLACAK!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Kapıkule Gümrük Kapısı'nda inşa edilen 2 adet yolcu salonu açılışı ve Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nın Temel Atma Töreni için Edirne'ye geldi. Hamzabeyli'deki temel atma töreninde konuşan Bakan Tüfenkçi, Türkiye'de ilk defa Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda 'tek durak' sisteminin uygulanacağını söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Kasım 2017 Cumartesi 10:55
HAMZABEYLİ TÜRKİYE'DE İLK OLACAK!

    Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Kapıkule Sınır Kapısı'nda inşa edilen 700 metrekare büyüklüğündeki 2 adet yolcu salonunun açılış töreni ve Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nın temel atma töreni için Edirne'ye geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı törenlerde ilk olarak Kapıkule Yolcu Salonu açıldı. Burada konuşan Bakan Tüfenkçi, yapılan yolcu salonlarıyla yolculara daha hızlı ve konforlu hizmet vermeyi hedeflediklerini aktardı. Kurdelenin protokol üyeleri tarafından kesilmesiyle yolcu salonları resmen açıldı. 
    Ardından Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nın temel atma töreni gerçekleştirildi. Buradaki çalışmaların bitmesinin ardından giriş çıkış yapan yolcu ve araç sayısının 2'ye 3'e katlanacağını ifade eden Bakan Tüfenkçi, ayrıca Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda Türkiye'de ilk defa 'tek durak' sisteminin uygulanacağını söyledi. 
    “YILDA YAKLAŞIK 5 MİLYON KİŞİ KAPIKULE'DEN GİRİŞ ÇIKIŞ YAPIYOR”
    Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan yılda yaklaşık 5 milyon kişinin giriş ve çıkış yaptığını ifade ederek, “Kapıkule, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğu gibi Avrupa'nın da Doğu'ya açılan kapısıdır. Türkiye'nin en büyük ve en işlek gümrük kapısıdır. Bu nedenle Kapıkule'ye yatırımlarımız sürekli devam ediyor. Türkiye'nin en önemli kapılarından biri olan Kapıkule'den gelen ve giden yolcuların işlemlerinin çok kısa bir sürede tamamlanmasını ve rahat etmelerini istiyoruz. Buradaki yolcular bizim misafirlerimizdir. Gümrük kapılarımız Türkiye'nin dünyaya açılan yüzüdür. Kapıkule Gümrük Kapımızdan yılda yaklaşık 5 milyon yolcu giriş çıkış yapmaktadır.” dedi.
    “YENİ YOLCU SALONLARIYLA DAHA KONFORLU VE HIZLI HİZMET VERİLECEK”
    Bakan Tüfenkçi, inşa edilen 2 adet yolcu salonuyla yolculara daha konforlu ve hızlı hizmet verileceğini söyleyerek, “Kapıkule Gümrük Kapısında otobüs yolcuları için daha iyi ve konforlu şartlarda pasaport ve muayene işlemlerinin yapılabilmesi için toplam 700 metrekare büyüklükte 2 adet Yolcu Salonu inşa edildi. Arkadaşlarımız sağ olsunlar bu yolcu salonlarını 4 ay gibi kısa bir sürede tamamladılar. Daha önce yolcular otobüslerden indirilerek kontrol ve pasaport işlemleri yapıldığı için yolcularımız açık alanda kışın soğuk havaya yazın ise sıcak havaya maruz kalıyordu.  Yeni yolcu salonlarımızda gümrük hizmetleri ülkemize yakışır şekilde daha konforlu ve daha hızlı verilecek; Ayrıca gümrük kontrollerinde etkinlik daha ileriye taşınmış olacaktır. Yolcu salonlarımız buraya gelen misafirlerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri biçimde dizayn edildi. En son teknolojiler ile donatılan yeni yolcu salonları ile birlikte herhangi bir maksatla Ülkemize gelen veya eşya geçiren kişilerin işlemleri beklemeleri ortadan kaldırarak en etkin bir şekilde tamamlanacak. Konforun, rahatlığın yanı sıra güvenliği de çok önemsiyoruz. Bu yeni yolcu salonlarımız, gümrüklü sahanın emniyeti ve kaçak geçişlerin önlenmesi anlamında da önemli kazanımları beraberinde getirmektedir. Geliş ve gidiş bölümleri birbirinden bağımsız olduğu için yolcu salonlarımız giriş-çıkışları tamamen kontrollü hale getirmiştir. 24 saat aralıksız kamera sistemleriyle izlenmektedir. Bagaj X-Ray cihazlarımız var. Hedefimiz bu kapıyı kullanan yolcularımızın/misafirlerimizin memnuniyetini en üst düzeye çıkarmaktır. ” ifadelerini kullandı. 
    Bakan Tüfenkçi'nin konuşmasının ardından kesilen açılış kurdelesiyle Kapıkule Yolcu Salonu resmen açıldı. Sonrasında protokol üyeleri Hamzabeyli Gümrük Kapısı Temel Atma Töreni'ne geçtiler. 
    HİSARCIKLIOĞLU: “EDİRNE'YE HAYIRLI BİR ESER KAZANDIRMAK İÇİN BURADAYIZ”
    TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nın Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, “Sayın Bakanım,  TOBB Başkanı olarak bu benim Edirne'ye yirminci gelişim. Özellikle Fahri Hemşehrisi olarak memleketimde sizlerle birlikte olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Yarın 25 Kasım'da başkentimiz, Edirne'mizin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. yılını kutlayacağız. Tarihiyle, kültürüyle gurur duyduğumuz Edirne'ye hayırlı bir eser kazandırmak için buradayız. Hamzabeyli Sınır Kapısı'nı geliştirip kapasitesini arttırıyoruz. Bu kapımızı modernize etmeye 2008 yılında başlamıştık. 2009 yılında da Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla açılışını yapmıştık. Hamzabeyli böylece 250 bin TIR'a, 250 bin binek araca ve 1 milyon yolcuya hizmet verir hale geldi. Ancak gördük ki Hamzabeyli artık Edirne'ye, Trakya'ya ve Türkiye'ye yetmiyor. Türkiye'nin kapıları aslında Türkiye'ye dar geliyor. İşte bu yüzden sınır kapımızı genişletme, kapasitelerini arttırma kararı verdiniz. Buna ilk olarak Sarp'ta başladık, Hamzabeyli'yle Bakanlığımızın himayesinde devam ediyoruz. Bize bu cesareti, vizyonu kazandıran kişi de kıymetli Bakanımız, camiamızın abisi Bülent Tüfenkçi'dir.” dedi. 
    SEZEN: “BAKANIM, KOOPERATİFLERE BENDEN DAHA ÇOK DEĞER VERİYOR, DİYEBİLİRİM”
    Hisarcıklıoğlu'nun ardından konuşma yapmak üzere sahneye gelen AK Parti Edirne Milletvekili Rafet Sezen, “ Sayın Bakanımız, Edirne'yi hiçbir zaman unutmadığı gibi ticaret konusunda da her zaman yanımızda olan biri. Ben bu manada Değerli Bakanıma sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Liderbahis Çünkü bildiğiniz gibi ben Edirne'de büyük bir kurum olan Trakya Birlik'in 15 yıldır genel başkanıyım. Bakanım, diyebilirim ki mecliste Tarım Satış Kooperatifleri ve diğer kooperatifleri Bakan olduğu dönemde çok iyi tanıyarak bu kooperatiflerin bir yerlere gelmesi için elinden gelen her türlü gayreti sarf ediyor. Bunu son derece mutlulukla karşılıyorum. Hatta bir şey daha söylemek istiyorum. Bakanım, kooperatiflere benden daha çok değer veriyor, diyebilirim. O yüzden kendisine sonsuz şükranlarımı sunuyorum.” ifadelerini kullandı. 
    ÖZDEMİR: “EN FAZLA İLGİLENDİĞİM İŞLERDEN BİRİ, SINIR KAPILARI”
    Sonrasında konuşan Edirne Valisi Günay Özdemir, “Edirne tarih boyunca hep önemli bir şehir olmuştur. Hem ticaret açısından, hem medeniyet açısından, hem kültür açısından baktığımız zaman dünyaya örnek olabilecek, dünyaya yön veren bir medeniyetin kurulduğu şehir. Özellikle sınır kapılarımız, Türkiye'deki belki de en fazla işlevin olduğu sınır kapıları. Edirne Valisi olarak en fazla ilgilendiğim işlerden biri de sınır kapısı. Belki Türkiye'de başka bir vali bu kadar sınır kapısına sahip değildir ve bu yüzden bu kadar fazla ilgilenmiyordur.” şeklinde konuştu. 
    TÜFENKÇİ: “HEDEFİMİZ BİR TIR'IN AYDA 4 SEFER YAPABİLMESİ”
    Son olarak konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, burasının yapılan işlemlerden sonra çok daha rahat giriş çıkışın yapıldığı bir yer olacağını ifade ederek, “ Bundan kim kazanacak? Bundan ihracatçımız kazanacak, Edirneli kazanacak,  istihdam sağlayanlar üretim yapanlar kazanacak, nakliyatçılarımız kazanacak. Daha önceleri bir TIR Avrupa'ya 2 sefer yaparken, şimdi bu sayı 3'e çıktı. Hedefimiz sınır kapılarımızı hızlandırıp ayda 4 sefer yapabilir hale getirmek. Burada kazanan Türkiye olsun istiyoruz. Bunu da yaparken dünyaya örnek olabilecek bir modelle çalışıyoruz. Bu hem komşularımıza, hem de dostlarımıza gururla tavsiye edebileceğimiz bir model haline geldi.” dedi. 
    TÜFENKÇİ: “2'YE, 3'E KATLAYACAĞIZ”
    Bakan Tüfenkçi, Hamzabeyli Sınır Kapısı yenilendikten sonra giriş çıkış sayılarının 2'ye 3'e katlanacağını ifade ederek, “Biz bütün uygulamalarımızda da esasında dünyadaki en iyi uygulamaların Türkiye'de olması gerektiği anlayışıyla çalışıyoruz. Küresel düzeyde rekabet eden iş dünyamızın rekabet gücünü arttırabilmek üzere en iyi uygulamaları Türkiye'nin gümrük ve ticaret işlemlerine de uyarlıyoruz. 2023'e giden hedefteki yolları esasında açıyoruz. Hedefimiz, Türkiye'nin ticaretinin daha kolay ve daha güvenli yapılmasını sağlamaktır. Baktığımız zaman Hamzabeyli Gümrük Kapısı'nda yılda yaklaşık 1 milyon yolcu ile 500 bin araç giriş çıkışı yapılmaktadır. Bu rakam yaklaşık Kapıkule'nin 4'te 1'idir. Şuanda 64 dönüm alan üzerinde 7 giriş 7 çıkış olmak üzere toplam 14 peronda hizmet veren bu kapımızı yenileyince bu rakamları 2'ye 3'e katlayacağız. İnşaat bittiğinde toplamda 150 dönüm üzerinde bir kapı inşa edilmiş olacağız. 9 giriş ve 9 çıkış olmak üzere toplam 18 peronda hizmet verecek.  Şuanda 1 tane olan X-Ray cihazlarımızı 3'e çıkarmış olacağız. Böylece gümrük denetimlerinde de etkinlik sağlamış olacağız. Tabi kapıları tek başınıza yapmanız yetmiyor. Bununla birlikte karşı tarafında aynı şekilde çalışması lazım. Biz burada bir de yolcu salonu yapıyoruz. Toplam 2 bin 800 metrekare üzerinde olacak bu.” şeklinde konuştu. 
    TÜFENKÇİ: “TÜRKİYE'DEKİ İLK KAPI OLACAK”
    Bakan Tüfenkçi, tek durak sisteminin uygulanacağı ilk kapının Hamzabeyli Sınır Kapısı olacağını söyleyerek, “Bu kapımız Avrupa'ya ilişkilerimiz açısından kilit rol oynayan tek durak sistemini de uygulayacağımız ilk kapı olacak. Biz Kapıkule'yi de tek durak formatına getireceğiz ama önce Hamzabeyli'de bunu görmüş olacağız. Tek durak nedir diye yıllardır konuşuluyor. Ama bir türlü uygulamaya geçmedi. İnşallah işte bu proje ile beraber Türkiye'de Sarp ile beraber sanıyorum ilk Sarp'da hizmete geçer çünkü Arif başkan söz verdi. Onun için ilk Sarp diyorum, ikincisi de burada Hamzabeyli'de tek durak projesini hayata geçireceğiz. Bu sistemle işlemler tek noktada yapılacak. İş akış süreçlerinin uzun ve fazla olmasından kaynaklanan beklemelerin önüne geçilecek ve işlem süreçlerinin sadeleşmesiyle zaman ve maliyetten tasarruf sağlanmış olacak. Aracın hızlı plaka okuma sisteminden geçerek, diyelim araç Türkiye'den girdi hızlı plaka okuma sisteminden geçerek, durmaksızın sahanın girişine müteakiben ağırlığı aynı yerde tartılacak, tartım bilgileri elektronik ortamda pasaport ve diğer tescil işlemlerini, muayene işlemlerini yapan personel aynı yerde duracak. O işlemleri hemen bitirip hızlı bir şekilde eğer ihbar yoksa, risk analizlerinden kırmızıya düşmemişse hızlı bir şekilde sahada işlemlerini tamamlayarak, gitmiş olacak. Böylelikle tır geçişlerimiz ve araç geçişlerimiz çok çok daha hızlanmış olacak. Biliyorsunuz Türkiye'de 20 noktada artık sadece plaka okuma sistemi ile kapıda bekletmeden, kapıda muhafaza memurlarımız olmadan plaka okumayla geçiyor ve sahaya giriş yapmış oluyor. Biz buna tek durak sistemini de eklediğimizde artık işlemlerimiz çok daha hızlı bir şekilde devam edecek.” dedi.
    Protokol üyeleri buradaki törenin ardından Edirne Ticaret Borsasına gelerek elektronik satış sistemi ile ilgili bilgi aldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.